9 oktober 2020

ICT Praktijk Academie van start

​Economie071 heeft voor de Leidse regio het initiatief genomen om een ICT Praktijk Academie van start te laten gaan. Het gaat om duaal onderwijs dat beschikbaar komt, naast de reguliere HBO-opleiding ICT van Hogeschool Leiden. Martijn van Pelt, stuurgroeplid Economie071: 'Wij willen een verdere ontwikkeling van de digitale agenda in onze regio en de ICT Praktijk Academie past daar uitstekend bij. Inmiddels hebben zich genoeg deelnemers gemeld die willen starten met het leer-werktraject van vier jaar. We nodigen bedrijven in de brede Leidse regio nu van harte uit om leer-werkplekken beschikbaar te stellen.'  

De ICT Praktijk Academie combineert werken en leren. Studenten gaan 4 dagen per week als trainee bij een stagebedrijf aan de slag en gaan 1 dag per week naar school voor een periode van 4 jaar. Tijdens die periode zijn zij aan een vast bedrijf verbonden, zodat de inzetbaarheid bij het stagebedrijf maximaal is. Het onderwijs wordt verzorgd door NCOI. Aan het einde van de opleiding krijgen de studenten een volledig HBO-Bachelor diploma, vanuit een geaccrediteerd onderwijsprogramma.

Voldoende studenten
Er zijn nu 12 studenten gestart met de oriëntatiefase. In oktober stromen zijn door naar een 8-weekse bootcamp waar zij de basisbeginselen van ICT leren. Vervolgens vindt plaatsing bij een bedrijf plaats. Om een optimale match te kunnen maken worden bedrijven opgeroepen om aan te sluiten en een stageplaats beschikbaar te stellen. 

In 2019 is de ICT Academie gestart in Gouda. Daar zijn bedrijven als Centric, Technolution, Conscia en Wortell enthousiast over de opzet. Met de opgedane ervaring start de academie nu ook in regio Leiden. 

Leo Demont, directeur Computrain/sector directeur NCOI-IT: ‘Mensen vooruit helpen in IT en werkend Nederland sterk maken en houden is onze passie. Computrain/NCOI is dan ook trots op dit mooie concept. We hebben aan de wieg gestaan van dit concept en het opleidingsprogramma vormgegeven. De kracht van de aanpak is dat IT echt wordt benut door het toe te passen in de praktijk. Bedrijven en leerlingen gaan hier veel profijt van hebben’.

Toegevoegde waarde voor bedrijven
Drijvende kracht achter de academie van Gouda en Leiden is oud-wethouder Jan de Laat: 'Met de ICT Praktijk Academie willen we bereiken dat er meer degelijk en goed-opgeleide ICT-ers beschikbaar komen, die per direct bij bedrijven aan de slag gaan. Ik ben er namelijk van overtuigd dat het toegevoegde waarde biedt om de opleiding zoveel mogelijk op de wensen uit de praktijk aan te sluiten. Studenten kunnen als trainee snel productief zijn en daarop is het programma vanaf de start ingericht. Door de opleiding in gezamenlijkheid te organiseren wordt het traject ook voor middelgrote organisaties bereikbaar en zal er een sterk lerend ict-netwerk van deelnemende organisaties ontstaan'.

Onderwijsopzet
De academie gaat de studenten opleiden. Via detachering bij ICT-bedrijven of -afdelingen worden zij ingezet als trainee. De Laat: 'Voor het verzorgen van het onderwijs en de studentenbegeleiding zal NCOI als onderwijspartner optreden. Zij beschikken, als gerenommeerde opleidingsorganisatie voor werkende mensen, over de ervaring en kwaliteit om in korte tijd mensen goed en praktijkgericht op te leiden’.

Wat wordt verwacht van bedrijven?
De Laat: 'Wanneer een bedrijf een trainee plaats, vragen wij om iemand intern aan te wijzen als begeleider. Met hem of haar maken we dan een plan voor de inzet en ontwikkeling van de student en bewaken we de afstemming tussen de opleiding en de praktijk. Daarvoor is er regelmatig contact tussen de opleiding en de student.'

De kosten voor het bedrijf
De instromende studenten hebben vaak een mbo4-, havo- of vwo-diploma. Het salarisniveau van mensen met die kwalificatie ligt gemiddeld op 1600 euro bij een full time baan. De student is voor het bedrijf 4 dagen per week beschikbaar. Daarom zijn de totale kosten in het eerste jaar per maand voor het bedrijf 1300 euro (dit komt neer op 80%). De volgende jaren wordt dat respectievelijk 1500, 1700 en 1900 euro. Dat bedrag wordt verdeeld tussen een stagevergoeding aan de stagiair (in het eerste jaar 400 euro per maand) en de opleidingskosten (in het eerste jaar 900 euro per maand, verdeeld tussen NCOI en de ICT Praktijk Academie).

Word onderdeel van het leernetwerk!
Jan de Laat sluit enthousiast af: 'Ik wil bedrijven vragen om deel te nemen en samen met andere bedrijven uit de regio te profiteren van jong en gemotiveerd ict-talent. Met elkaar kunnen we een mooi leernetwerk vormen. Graag maak ik een afspraak om door te praten en de mogelijkheden te verkennen. Neem daarom gerust contact op!'

ICT Praktijk Academie, Dr. J.M. (Jan) de Laat MBA, rector, info@ictpraktijkacademie.nl, 06-24856969.


ICT Praktijk Academie van start