Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Lobby  >  Bereikbaarheid  >  

Skip Navigation LinksStart

Mobiliteit faciliteren

VNO-NCW West lobbyt voor een betere bereikbaarheid van de Randstad. Economische groei impliceert groei van mobiliteit. Die moet gefaciliteerd worden, al helemaal in een relatief klein land met een sterke internationale oriëntatie.

Lobbynieuws
Groen Licht

​Dankzij ons mobiliteitsnetwerk kan het vrachtverkeer naar de bloemenveiling in Naaldwijk doorrijden via slimme verkeerslichten.

lees meer
Maandag 18 Mei 2020
Dankzij ons mobiliteitsnetwerk kan het vrachtverkeer naar de bloemenveiling in Naaldwijk doorrijden via slimme verkeerslichten.Lobbynieuws
A12-corridor in top 5

​De A12-corridor bewijst haar waarde. De corridor is opgeklommen tot de top 5 van belangrijkste Logistieke Hotspots van Nederland. 

lees meer
Vrijdag 1 Mei 2020

De A12-corridor bewijst haar waarde. De corridor is opgeklommen tot de top 5 van belangrijkste Logistieke Hotspots van Nederland. In een enquête – een initiatief van Logistiek.nl - gaf een panel van 33 logistieke experts de A12-corridor voldoende stemmen voor deze positionering.

Overheidspartijen en ondernemers trekken samen op om dit gebied te ontwikkelen als logistieke hotspot. En dat werpt zijn vruchten af. De samenwerking heeft als doel de A12-corridor tussen Gouda en Den Haag te versterken voor vestiging van logistieke bedrijven. Partijen werken samen om het vestigingsklimaat te verbeteren. Met deze brede samenwerking willen wij de logistieke bedrijvigheid in de regio duurzaam, toekomstbestendig en concurrerend maken. Zo waarborgen wij de effectieve bevoorrading van de regio.

De A12-corridor heeft binnen een uur een bereik van 8 miljoen consumenten. Investeren in duurzame en innovatieve logistieke bedrijven, een railterminal en een betere aansluiting van de bedrijfsterreinen op weg, water en spoor zal een belangrijke impuls geven aan de economie van Zuid-Holland.

“We zien hier het resultaat van krachtige samenwerking tussen gemeenten, Provincie en het bedrijfsleven, een perfecte ligging  van de A12 corridor in Nederland en onze ambitie om bij de besten te horen. Wij zijn dan ook trots op deze notering.

Samen zullen wij blijven werken aan een duurzame en concurrerende logistieke hotspot”, aldus Bert Mooren, voorzitter van de stuurgroep A12-corridor.

Floor Vermeulen, gedeputeerde provincie Zuid-Holland: "Wat essentieel is de samenwerking tussen markt en overheid, waarbij VNO-NCW en provincie samen de rol van verbinder hebben vervuld. Dit is nu eens geen overheidsinitiatief, maar behoefte van de bedrijven onder leiding van Marc Houweling en Bert Mooren om de samenwerking tussen gemeenten te bevorderen. Klasse!"​

Adri​ Bom-Lemstra, gedeputeerde provincie Zuid-Holland: ​“Dat de A12-corridor nu in de Top 5 logistieke hotspots van Nederland terecht is gekomen, is het bewijs dat samenwerking het verschil maakt. Door als verschillende partijen – provincie, gemeenten en bedrijven – steeds het gezamenlijke doel voorop te stellen hebben we een prachtig resultaat geboekt.”​

De Logistieke Hotspot van het Jaar ranking is tot stand gekomen door middel van een enquête onder 33 logistieke experts. Een derde van de experts is werkzaam in logistieke vastgoedontwikkeling, 19

procent in de makelaardij, 19 procent in logistieke dienstverlening en 11 procent in consultancy en advies.

Ieder panellid afzonderlijk heeft 15 logistieke hotspots gewaardeerd op basis van de 3 criteria: 
  • beschikbaarheid personeel, 
  • beschikbaarheid bouwgrond,
  • medewerking van gemeentes en overheid. 
Daarnaast zijn voorkeursstemmen uitgebracht op de criteria: motivatie personeel, infrastructuur, bereikbaarheid van logistieke hotspots, duurzaamheid en de best presterende​ nationale e-fulfilment hotspotregio, de nationale distributie hotspotregio en crossborder/e-fulfilment hotspot. 

Lees hier meer over A12-corridor

Logistieke hotspots 2020​
Lobbynieuws
Connected Transport Corridor van start

​De Connected Transport Corridor Groot-Rotterdam gaat op 12 december 2019 officieel van start in de provincie Zuid-Holland. 

lees meer
Vrijdag 13 December 2019

De Connected Transport Corridor Groot-Rotterdam gaat op 12 december 2019 officieel van start in de provincie Zuid-Holland. Deelnemende vervoerders zijn voorzien van connected technologie, die communicatie mogelijk maakt met intelligente verkeerslichten. Daarnaast zullen vrachtwagens als konvooi worden ingepland en op ruime en veilige volgafstand achter elkaar rijden. Deze aanpak moet huidige en toekomstige verkeersknelpunten in het veilinggebied ontlasten. 

Intelligente verkeerslichten
De Corridor in Zuid-Holland omvat tien routes over de wegen in het Westland, het Oostland en het Waal-Eemhaven gebied, met in totaal 35 intelligente verkeerslichten. Tijdens de kick-off op 12 december worden de eerste 3 in gebruik genomen.

Het intelligente verkeerslicht detecteert het aankomende verkeer en geeft het konvooi van vrachtwagens prioriteit. De chauffeurs krijgen via hun boardcomputer of telefoon melding over de adviessnelheid om groen licht te krijgen en ontvangen daarnaast op maat informatie over files, wegwerkzaamheden en maximumsnelheid. Deze vorm van informatie-uitwisseling is mogelijk door nieuwe software en geïntegreerde overheidsdata in logistieke systemen.

Opschalen dankzij samenwerking
De provincie Zuid-Holland werkt voor deze aanpak samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en diverse regionale partners, zoals de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, VNO-NCW West en Greenport West-Holland en regionale wegbeheerders en ondernemers.

Gedeputeerde Floor Vermeulen: “Samen met betrokken partijen zetten wij met de Connected Transport Corridor een belangrijke stap om de doorstroming op onze drukke logistieke wegen te verbeteren. Het transport wordt efficiënter en duurzamer. Doordat vrachtwagens minder remmen en optrekken, vermindert het brandstofgebruik aanzienlijk. Dat levert een forse kostenbesparing op voor de logistieke sector en de CO2-uitstoot neemt flink af.”

Als onderdeel van het landelijke programma Connected Transport Corridors realiseren de regio’s Amsterdam, Zeeland en Zuid-Nederland vergelijkbare oplossingen. Door deze landelijke insteek kunnen chauffeurs in de toekomst op de gehele route gebruikmaken van de voordelen van de Connected Transport Corridor.

Ervaring chauffeurs meegenomen
Chauffeurs spelen een essentiële rol bij het connected rijden. Eric de Winter, directeur van De Winter Logistics: “Als sector zijn wij van begin af aan betrokken bij de plannen. In eerdere pilots, zoals de Experience Week Connected Transport, is de ervaring van de chauffeurs onderzocht. Zij gaven aan meer comfort en rust te ervaren doordat ze beter geïnformeerd worden. Binnen de Connected Transport Corridors worden die ervaringen nu blijvend gerealiseerd.”​​

Lobbypunten