Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Lobby  >  Duurzaamheid  >  

Skip Navigation LinksStart

Duurzame onderneming

​VNO-NCW West promoot duurzaam ondernemerschap. Voor veel ondernemers is het al vanzelfsprekend dat zij ernaar streven het milieu en de omgeving van hun bedrijf zo min mogelijk belasten. Dat kan ze bovendien besparingen opleveren, bijvoorbeeld in energieverbruik,en hun innovatief vermogen vergroten.

Meer informatie: Lobbypunten, rechterkolom op deze pagina.

Lobbynieuws
Wadi’s tegen droogte en stikstof

​Met de ontwikkeling van modulaire wadi’s (infiltratievoorzieningen) wil Buro Regen & Water een steentje bijdragen aan de stikstofuitdaging van de Groene Groeiers. Door modulaire wadi’s in steden te plaatsen, hebben we meer grip op ons waterbeheer én neemt het stikstofgehalte af. 

lees meer
Dinsdag 2 Juni 2020
​Met de ontwikkeling van modulaire wadi’s (infiltratievoorzieningen) wil Buro Regen & Water een steentje bijdragen aan de stikstofuitdaging van de Groene Groeiers. Door modulaire wadi’s in steden te plaatsen, hebben we namelijk meer grip op ons waterbeheer én neemt het stikstofgehalte af. 

Door Jelle van der Meulen

De natste februarimaand ooit in Nederland gemeten en een van de droogste aprilmaanden: de waterproblematiek neemt ook hier zorgwekkende vormen aan. Volgens Ivo Tanis, eigenaar en initiatiefnemer van Buro Regen & Water in Amsterdam, biedt het watervraagstuk echter een kans om ook de stikstofcrisis te bestrijden. “Blauw is groen,” zegt Tanis. “Je kunt allerlei mooie groenplannen maken, maar heb je te weinig water, dan gaat het groen allemaal dood.” Door klimaatadaptief te ontwerpen, laat Buro Regen & Water zien dat watermanagement en (stedelijk) natuurbeheer nauw verbonden zijn.

Stedelijke wadi
Sinds Tanis afstudeerde op Designing with rainwater, is hij gefascineerd door de mogelijkheden die regenwater biedt. “Regenwater is een element dat je gratis krijgt,” legt Tanis uit. “Maar wat je ermee doet, ligt aan de context. Hoeveel regenwater heb je bijvoorbeeld nodig om je tuin te besproeien, en waar haal je dit vandaan? En hoe voer je water af uit straten, of kun je dit ook nog ergens voor gebruiken?”

Een wadi is een infiltratiesysteem dat tijdelijk gevuld is met regenwater. Het voorkomt dat schoon water naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie gaat en zorgt voor het op peil houden van het grondwaterniveau. De modulaire wadi van Buro Regen & Water wil bovendien bijdragen aan het groener maken van steden. “De stad moet een soort baken, een groene kern, zijn waar heel weinig stikstof te vinden is,” zegt Tanis. “De modulaire wadi beheert water, maar er groeit ook inheemse beplanting op, dat zich beter houdt dan exotische. Mensen zijn gewend het gras strak te maaien en weinig bloemen te laten bloeien. De modulaire wadi met inheemse beplanting is anders, en vertelt daarom ook een verhaal. Het zorgt voor groen op straat, verspreidt zaden via de wind, waardoor weer meer bloemen en vlinders in de stad komen. Het stikstofgehalte neemt dan af, en tegelijkertijd gaan we de natuur anders beleven.”

Door met groene doelen
De coronacrisis, en de daaruit volgende economische recessie die ons te wachten staat, heeft ongetwijfeld ook gevolgen voor de duurzame ambities in Nederland. Tanis is dan ook benieuwd wat er gaat gebeuren. “Buro Regen & Water is voortgekomen uit de vorige crisis. Ik ben het dus wel gewend te ondernemen vanuit de crisisfilosofie, waarin je simpelweg de tering naar de nering zet,” zegt Tanis. “De komende tijd krijgen we ongetwijfeld te maken met bezuinigingsrondes. Maar de water- en droogteopgaven en klimaatverandering blijven even urgent als voorheen. Ik hoop dan ook dat we, ondanks de naderende recessie en bezuinigingen, met het Groene Groeiers netwerk de groene doelen toch overeind kunnen houden.”

Ben je ook ondernemer en heb je een oplossing voor het stikstofvraagstuk? Meld je dan aan op www.groenegroeiers.nl (geen kosten)


Lobbynieuws
'Versnippering bij stikstofuitdaging'

​​Het kriebelt bij ondernemers en innovators om de stikstofcrisis aan te pakken, maar welk bedrijf houdt zich waarmee bezig? Het Groningse Innovatiespotter kan via data science partijen aan elkaar koppelen die de stikstofuitdaging van de Groene Groeiers aan willen gaan​.

lees meer
Woensdag 27 Mei 2020

Het kriebelt bij ondernemers en innovators om de stikstofcrisis aan te pakken, maar welk bedrijf houdt zich waarmee bezig? Het Groningse Innovatiespotter kan via data science partijen aan elkaar koppelen die de stikstofuitdaging van de Groene Groeiers aan willen gaan. "Door data te verzamelen en te analyseren, identificeren en verbinden we bedrijven die bezig zijn met de stikstofproblematiek."


Tekst: Jelle van der Meulen

Innovatieve ideeën zijn er te over, maar het innovatielandschap is versnipperd, merkt Gea Vellinga, CEO van Innovatiespotter. “Soms zie je door de bomen het bos niet meer,” constateert ze. “Dat speelt zowel bij de vraag- als bij de aanbodkant. Bedrijven weten elkaar nauwelijks te vinden en tegelijkertijd zijn er talloze initiatieven. Door informatie te verzamelen over bedrijven en deze in contact te brengen met partners, lossen wij een deel van het probleem op.” In deze rol als verbinder ondersteunt Innovatiespotter het VNO-NCW netwerk Groene Groeiers bij het realiseren van de stikstofuitdaging.

Supervised machine learning
Dat doet Innovatiespotter door met artificial intelligence (AI) zoveel mogelijk informatie over bedrijven op te sporen en te categoriseren. “Onze systemen scrapen (online informatie verzamelen en opslaan) 24/7 alles wat los en vast zit over alle bedrijven in Nederland. Daardoor ontstaat een ongelofelijk rijke online database, waarbij bedrijven worden ingedeeld bij meerdere innovatieve thema’s,” legt Vellinga uit. “Dat doen we door algoritmes te voeden met dat wat wij willen vinden. Het algoritme zoekt op kenmerken van een bedrijf, op taalgebruik of bijvoorbeeld op onderscheidingen: heeft een bedrijf een award gewonnen op het gebied van stikstofproblematiek, dan is dat natuurlijk een goede indicator dat het bedrijf in kwestie een interessante speler is voor deze uitdaging.”

Wanneer de algoritmes gevoed zijn, draait het systeem vanzelf verder; het is zelflerend. “Je moet er iets instoppen, voordat er iets uitkomt. Ons systeem werkt via supervised machine learning en unsupervised machine learning,” vertelt Vellinga. “Bij de stikstofuitdaging ‘vertellen’ we de machine: vind bedrijven die hiermee bezig zijn. Bij unsupervised machine learning werkt dit anders: je doet bijvoorbeeld alle energie- en bouwbedrijven in een unsupervised clustertool, om juist onbekende bedrijven en verbanden te vinden.” 

Geen tovermiddel
Vellinga benadrukt dat AI geen tovermiddel is. “Het is een vakgebied met handwerk dat veel slimmer is dan gebruikelijk. In plaats van herhaaldelijk is dat handwerk eenmalig, zodat voortaan het algoritme het werk zelf kan doen. Bovendien kun je met een algoritme veel sneller en veel meer data doorzoeken. Na het handwerk is het aan onze mensen om trends en data te zien en te interpreteren. En niets werkt volledig vanzelf: bij nieuwe onderwerpen moet je ook kijken of het nieuwe technologieën goed herkent om te zien of het algoritme nog goed functioneert. Ook houden we met steekproeven de kwaliteit in de gaten.”

Inhoudelijke kennis
Vellinga is verheugd bij te kunnen dragen aan de stikstofuitdagingen van het Groene Groeiers-netwerk. “Wat ik er leuk aan vind is dat het netwerk veel inhoudelijke kennis heeft,” legt Vellinga uit. “Ze weten wat ze zoeken, en daarom kunnen wij met onze zoektools heel specifieke resultaten vinden binnen een selecte groep bedrijven. Zo’n concrete samenwerking, die inzet op het oplossen van een belangrijk maatschappelijk probleem, sluit goed aan op de waarden van Innovatiespotter.”

Ben je een innovatieve ondernemer en heb je een oplossing voor het stikstofvraagstuk? Meld je dan aan als Groene Groeier op www.groenegroeiers.nl (geen kosten) en participeer in een of meerdere uitdagingen. 


Lobbynieuws
Barrières bij duurzaam aanbesteden

​‘Wij hebben een nét iets ander product dan waarom wordt gevraagd. Innovatiever, maar de overheid vraagt in tenders naar diensten en producten die zij altijd al krijgen.’​ Uit een enquête blijkt dat Groene Groeiers tegen barrières aanlopen bij duurzaam aanbesteden.

lees meer
Vrijdag 6 Maart 2020

​​‘Wij hebben een nét iets ander product dan waarom wordt gevraagd. Innovatiever, maar de overheid vraagt in tenders naar diensten en producten die zij altijd al krijgen.’​ Uit een enquête blijkt dat Groene Groeiers tegen barrières aanlopen bij duurzaam aanbesteden. 
Lees de resultaten.

Lobbypunten