Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Lobby  >  Duurzaamheid  >  

Skip Navigation LinksStart

Duurzame onderneming

​VNO-NCW West promoot duurzaam ondernemerschap. Voor veel ondernemers is het al vanzelfsprekend dat zij ernaar streven het milieu en de omgeving van hun bedrijf zo min mogelijk belasten. Dat kan ze bovendien besparingen opleveren, bijvoorbeeld in energieverbruik,en hun innovatief vermogen vergroten.

Meer informatie: Lobbypunten, rechterkolom op deze pagina.

Lobbynieuws
‘Klant meetrekken in revolutie’

​Toen in 2015 het pand van Biersteker Bouw Dak- en Geveltechniek afbrandde, zag directeur Giel Biersteker in dit noodlot kans om het nieuwe gebouw volledig energieneutraal vorm te geven. “Met een beetje boerenverstand, waar we hier in het Westland van zijn, kun je een hoop realiseren.” 

lees meer
Dinsdag 18 Juni 2019
​Toen in 2015 het pand van Biersteker Bouw Dak- en Geveltechniek afbrandde, zag directeur Giel Biersteker in dit noodlot kans om het nieuwe gebouw volledig energieneutraal vorm te geven. “Met een beetje boerenverstand, waar we hier in het Westland van zijn, kun je een hoop realiseren.”

Tekst: Pieter van der Meulen

“Er zijn honderdduizend verschillende manieren om bezig te zijn met duurzaamheid en circulariteit. Dat biedt mogelijkheden, maar iedereen moet ook zijn eigen weg erin vinden. Het is duidelijk dat het de toekomst is, dus ga ermee aan de slag.” Voor Giel Biersteker is duurzaamheid een tweede natuur. Al ruim voor de bouw van zijn nieuwe bedrijfspand was hij bezig met slimme, groene oplossingen. “Sinds 2009 hebben we zonnepanelen op ons dak, wij waren toen een van de eersten. Nu heeft dertig procent van de pandeigenaren van het bedrijventerrein in Naaldwijk waar wij zijn gevestigd zonnepanelen. We hebben gebruik kunnen maken van subsidies en investeringsaftrek. De regelgeving rondom dit soort regelingen is behoorlijk in beweging, er zijn veel mogelijkheden. Je kunt gemakkelijk een no-cure no-pay partij, die zie je ook steeds meer, inschakelen om samen met jou te kijken waarvoor je in aanmerking komt en wat het best bij je past.” 

Energieneutraal
“Altijd zoeken naar de laatste innovaties, dat is simpelweg onze insteek. In 2015 zijn we aan de slag gegaan met de nieuwste technieken om alles zo energieneutraal mogelijk te maken. Dus geen gasaansluiting, maar een warmtepomp en een grijswatersysteem waardoor we regenwater gebruiken om de toiletten door te spoelen. We hebben luchtdicht gebouwd, verwarmen onze hal met warmte die uit de kantoren komt en het pand heeft witte daken, zodat het rendement van de zonnepanelen hoger is en het in de zomer een aantal graden koeler is in de kantoren. De ramen zijn triple glas voor isolatie en het licht gaat automatisch uit, dus als je te lang stil zit achter je bureau, moet je even opspringen. De Informatieplicht Energiebesparing die op 1 juli dit jaar ingaat, verandert voor ons niet veel. Wat betreft duurzaamheid hebben wij onze zaakjes voor elkaar. Maar we zijn nog niet klaar.”

Materialenpaspoort
“Eind 2016 hebben we dit pand betrokken en sindsdien zijn we hard gegroeid. Binnenkort start de bouw van een nieuw pand, dat achter ons huidige pand komt te liggen. Daarbij willen we weer een stapje maken, met nieuwe technieken en slimme oplossingen. Dat betekent opnieuw kijken naar de mogelijkheden voor circulaire bouwmethoden en -materialen. De insteek is dat alles kan worden gedemonteerd en hergebruikt. Bij het ontwerp van het gebouw maken we tekeningen en uittrekstaten van alle materialen die erin gaan: type kozijnen, binnen- en buitengevels, noem maar op. Dat zetten we allemaal in Madaster, een bibliotheek en generator voor materialen. Wanneer over vijftig jaar het pand weer wordt gesloopt, kan je precies zien wat er in het pand zit, hoeveel waarde alles heeft en wat je weer kan hergebruiken. Dan heb je geen afval meer, alleen maar nieuwe grondstoffen.”

Klant meetrekken
“Je merkt ten opzichte van vier jaar geleden, toen we ook met een nieuw pand bezig waren, dat veel is veranderd, het is veel normaler geworden om duurzaam te zijn. Wij hebben een grote klantenkring die er al mee bezig is. Wat we zelf doen met ons pand, helpt ook om aan onze klanten te laten zien wat mogelijk is. We zijn eigenlijk een soort showroom waarin verschillende oplossingen en maatregelen worden getoond. Wat we nu opzetten met het materialenpaspoort is ook een ervaring die ontzettend waardevol zal zijn naar de toekomst. Waarschijnlijk is het over een jaar of vijf verplicht vast te leggen waaruit je gebouw bestaat. Duurzame investeringen worden steeds aantrekkelijker en goedkoper. Wij willen onze klanten inspireren en meetrekken in de duurzame revolutie.” 

Informatieplicht
“Ik vind dat iedereen met duurzaamheid bezig moet zijn. De overheid kan mensen nog meer stimuleren. Er zijn wel subsidies en er gebeuren wel dingen, maar dat kan nog meer. Ik denk dat met deze wet, de Informatieplicht Energiebesparing, meer mensen betrokken worden. Er mag wel wat meer druk worden gelegd op grote bedrijven. Nu wordt de man op de straat belast en ontspringen grote bedrijven met allerlei belastingvoordelen voor een belangrijk deel de dans. Het argument is dat zij zich anders hier niet vestigen. Ik begrijp dat je niet gelijk alles vol kan belasten, maar we moeten toch meer richting een situatie waarin de vervuiler betaalt. Een auto is een vervuiler en die betaalt hartstikke veel, maar een vliegtuig dan weer bijna niks. Dat is scheef. We moeten het samen doen waarbij iedereen naar vermogen bijdraagt. We kunnen nu eenmaal niet eindeloos grondstoffen uit de grond trekken. Over tweehonderd jaar moeten ook nog mensen op aarde kunnen leven."

Lees meer over Biersteker Bouw Dak- en Geveltechniek
Lees meer​ over de Informatieplicht Energiebesparing
Lobbynieuws
'Just do it!'
In deze special vind je praktische informatie om de informatieplicht te gebruiken als groeikans voor je bedrijf. Menno Rubbens van cepezedprojects en Henk Markerink van de Johan Cruijff Arena hebben dat gedaan. Zij zijn twee van de zes leden van VNO-NCW West die dit jaar als ambassadeurs Energiebesparing advies geven aan ondernemers in onze regio.​
lees meer
Dinsdag 11 Juni 2019

​In deze special vind je praktische informatie om de informatieplicht te gebruiken als groeikans voor je bedrijf. Menno Rubbens van cepezedprojects en Henk Markerink van de Johan Cruijff Arena hebben dat gedaan. Zij zijn twee van de zes leden van VNO-NCW West die dit jaar als ambassadeurs Energiebesparing advies geven aan ondernemers in onze regio.
lees meer

Lobbynieuws
‘Word geen anti-beweging!’

​“Wil je bijdragen aan verduurzaming van de economie, verander het systeem dan van binnenuit. Enkel ertegen rebelleren schiet niet op.” Met Closing the Loop (CTL) verduurzaamt oprichter Joost de Kluijver de telecomsector. CTL laat zien hoe je als ondernemer je bijdrage aan de Sustainable Development Goals schaalbaar maakt.​​

lees meer
Donderdag 31 Januari 2019

​“Wil je bijdragen aan verduurzaming van de economie, verander het systeem dan van binnenuit. Enkel ertegen rebelleren schiet niet op.” Met Closing the Loop (CTL) verduurzaamt oprichter Joost de Kluijver de telecomsector. CTL laat zien hoe je als ondernemer je bijdrage aan de Sustainable Development Goals schaalbaar maakt.

Tekst: Jelle van der Meulen

De afgelopen tien jaar werden wereldwijd meer dan 7 miljard mobiele telefoons geproduceerd. Van alle toestellen die worden hergebruikt, komt twee derde terecht in landen waar geen verantwoorde recycling-infrastructuur bestaat. Na een derde of soms zelfs vierde leven belanden veel toestellen aan het einde van hun levensduur alsnog op de vuilnisbelt. CTL, winnaar van de Circular Award 2018, zorgt ervoor dat ook toestellen uit deze landen veilig gerecycled worden.

One for One
Wanneer bedrijven en organisaties CTL inschakelen, wordt per nieuw gekochte telefoon ter compensatie in een ontwikkelingsland een afvaltelefoon ingezameld: het ‘One-for-One concept’. Een nieuwe telefoon wordt gecompenseerd door de recycling van een defecte. De grondstoffen van de ingezamelde afvaltelefoons worden hergebruikt. Deze bedrijfsstrategie sluit naadloos aan op de SDG’s, met name op nummer 12: duurzame consumptie. Waar voor veel bedrijven het meten van de SDG’s een obstakel blijkt, heeft De Kluijver advies uit eigen ervaring. “Je kunt je duurzame strategie, en daarmee de implementatie van de SDG’s, het beste meten door een gespecialiseerde partij in te schakelen. Experts kunnen audits en checks uitvoeren om de meetbaarheid van je organisatie in kaart te brengen. Dit maakt de SDG’s schaalbaar – en je impact objectief, omdat deze door een onafhankelijke derde wordt gecontroleerd. Daarnaast kan transparantie de meetbaarheid van duurzame doelstellingen vergroten. Laat je inspanningen zien, laat je toekomstvisie zien en leg uit wat je geleerd hebt – óók door te vallen. Dit vergroot je geloofwaardigheid en kan anderen helpen en inspireren. Door kennis en ondernemerschap te delen en door samen te werken, kan Nederland dé internationale aanjager worden van een afval-vrije wereld.”

Samen met lineair
Closing the Loop wil een zichtbare impact maken en zoekt de samenwerking met grote partijen, zoals T-Mobile. De telecomgigant heeft de ‘Recycle Deal’ gesloten met CTL. T-Mobile klanten kunnen zo actief bijdragen aan het reduceren van elektronisch afval. Na afloop van een contract krijgt de klant de mogelijkheid het toestel terug te verkopen aan T-Mobile. “Veel grote bedrijven werken nog niet volledig circulair, maar vrijwel allen hebben goede bedoelingen op dat vlak. Haak daar als Groene Groeier op in! We moeten juist samenwerken, ook met lineaire bedrijven. Van alleen maar rebelleren wordt niemand beter. Wij werken samen met T-Mobile en grote IT-leveranciers als Centralpoint, die op hun beurt een enorm bereik hebben. Alleen door samen te werken, zijn de SDG’s ook daadwerkelijk haalbaar.”​

Lobbypunten