Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Regionetwerk  >  Noordwest-Holland  >  

Skip Navigation LinksStart

Ondernemers Noordwest- Holland

​In de kop van Noord-Holland streven de ondernemers van VNO-NCW naar een stevige positie van de regio in het nationaal economische beleid. Maar liefst vijf van de tien topsectoren zijn in Noordwest-Holland dominant aanwezig: water, life sciences, agrofood, tuinbouw en energie. Dat vraagt om forse investeringen in dit gebied.

Regionieuws
Met ondernemers de crisis uit
Welke leidende rol kunnen ondernemers nemen om zo snel mogelijk uit de coronacrisis te komen?
Die vraag staat centraal op het Amsterdamse ondernemersontbijt op 7 oktober.
lees meer
Vrijdag 9 Oktober 2020
Welke leidende rol kunnen ondernemers nemen om zo snel mogelijk uit de coronacrisis te komen?
Die vraag staat centraal op het Amsterdamse ondernemersontbijt op 7 oktober.

Door Annemarie van Oorschot

Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW belt om 8.30 uur in vanuit de auto. Ze is op weg naar Den Haag voor een spoedoverleg met een minister. Onderwerp: Corona. Nu het aantal mensen dat met het coronavirus besmet is snel toeneemt, worden alle zeilen bijgezet om een tweede lock down te voorkomen. Dat zou desastreus voor de economie zijn. “We hebben nu 300.000 werklozen meer dan aan het begin van dit jaar”, zegt Thijssen. “Als de tweede golf doorzet en extra maatregelen zijn nodig, kan dit oplopen tot een miljoen. Dat wil je niet. Ondernemers kunnen het gedrag beïnvloeden, van hun medewerkers, van hun klanten. Houd je aan de regels. Dat helpt om het virus onder controle te krijgen.”

Investeren
Vrij snel na het uitbreken van de coronacrisis in maart, heeft VNO-NCW al een beroep op de overheid gedaan om te investeren. Onder meer wordt gepleit voor het naar voren halen van investeringen in de bouw en infrastructuur. Dat helpt de economie op gang te houden. Tijdens het ondernemersontbijt doet Thijssen ook een oproep richting het bedrijfsleven. “Ben je als ondernemer aan het overleven, dan gaat alle aandacht daarnaar uit. Dat begrijp ik heel goed. Maar heb je ruimte, investeer dan en creëer banen. Dat is de beste manier om weer economisch te groeien. Het kabinet heeft het voornemen een belastingkorting op investeringen te geven. ”
’Heb je ruimte, investeer dan en creëer banen’

Bilal Çaki
Bilal Çaki, directeur van de Bilal Group, geeft het goede voorbeeld. Hij heeft recent een bedrijf overgenomen dat gespecialiseerd is in kant-en-klaar Halal-maaltijden. “Toen de intelligente lock down in maart werd ingesteld, gingen mensen hamsteren. Wij verwerken kip tot snacks en andere producten voor de retail en kwamen in een boomperiode. Geleerd van de financiële crisis in 2008 ben ik een kans gaan pakken en heb ik midden in de coronacrisis een overname gedaan. We zijn bezig met een tweede overname, want mijn droom is de grootste Halal-voedselproducent van Europa te worden.”


Van werk naar werk
Werkgevers kunnen ook een leidende rol nemen in het begeleiden van mensen van de ene naar de andere baan. Neemt het aantal werklozen in sectoren als de horeca en evenementenbranche snel toe, in andere sectoren, zoals de IT, is een schreeuwend tekort. “Minister Koolmees wil geld beschikbaar stellen voor het begeleiden van mensen naar ander werk voordat ze bij het UWV moeten aankloppen. Er moet bemiddeling tussen werkgevers komen. Veel werknemers hebben veel begeleiding nodig, die moet je naar een andere baan brengen.”

TechConnect
Barbara Baarsma, directievoorzitter Rabobank, wijst op het Amsterdams initiatief TechConnect, dat allerlei arbeidsmarktprojecten verbindt en succesvol mensen om- en bijschoolt naar techbanen.  
Zij maakt zich zorgen over de toegenomen tweedeling in de samenleving. “Met mij gaat het goed. Ik mis de jus in het leven, ik kan niet meer naar dit prachtige theater of uit eten, maar ik heb nog de regie en dat is bepalend voor je geluk. Mensen die voor corona al weinig kanskracht hadden, worden nu hard geraakt. Ze verliezen hun baan, zijn vatbaarder voor het virus, zijn daar banger voor, het lukt ze niet goed om hun situatie te verbeteren en kansen te pakken. Ze zijn de regie over hun leven kwijt. Mensen met veel kranskracht zouden die moeten delen met anderen.”
‘Mensen met veel kranskracht zouden die moeten delen met anderen’

Voedsel
Baarsma benadrukt dat er ook in coronatijd kansen zijn. De Rabobank startte het initiatief ‘Boeren voor buren’. Door corona komen meer mensen in de stad Amsterdam in financiële problemen. Tegelijkertijd kunnen boeren in de ommelanden van de hoofdstad hun voedsel niet meer kwijt aan restaurants of het buitenland. Boeren voor buren koppelt beide groepen aan elkaar. “Het project helpt niet alleen mensen die onder de armoedegrens komen, maar stimuleert de ontwikkeling van korte voedselketens. Dat is nodig voor de transitie in de landbouw. Op dit moment komt 5 procent van ons voedsel uit de korte keten. Als we dit percentage kunnen opvoeren naar 25 procent over vijf jaar, dan is de coronacrisis niet voor niets geweest.”

Kijk hier​ het webinar terug.

Fotoreportage​
Regionieuws
Vitaal Bedrijf gelanceerd

​Meer productiviteit, meer werkplezier en minder verzuim. Het programma Vitaal Bedrijf helpt ondernemers met het verbeteren van de vitaliteit op de werkvloer​​​. 

lees meer
Dinsdag 6 Oktober 2020

Op maandag 5 oktober lanceerden VNO-NCW en MKB-Nederland samen met de staatssecretarissen Paul Blokhuis (VWS) en Bas van ’t Wout (SZW) het landelijke programma Vitaal Bedrijf (www.vitaalbedrijf.info). Dit programma helpt ondernemers met het verbeteren van de vitaliteit op de werkvloer. Dat levert ondernemers en medewerkers veel op: meer productiviteit, meer werkplezier en minder verzuim.

“Via de nieuwe site www.vitaalbedrijf.info kunnen mkb-bedrijven in Nederland praktisch, snel en bovendien kosteloos een vliegende start maken met het vergroten van de vitaliteit van de hele onderneming en alle mensen die er werken. Juist in deze tijd van corona en thuiswerken is dat nog eens extra belangrijk om goed op te letten en een goede balans te bewaren”, aldus Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW.

Allerlei tools
De nieuwe site biedt allerlei tools, zoals een gratis oriëntatiescan, een aantal gratis scans onder medewerkers, alle relevante informatie over vitaliteit en een netwerk aan partners die vitaliteitsactiviteiten in de organisatie kunnen uitvoeren. Staatssecretaris Blokhuis: “Een gezonde leefstijl is belangrijk en niet moeilijk. Je voelt je lichamelijk beter, zit lekkerder in je vel en je hebt meer energie voor je werk. Een gezonder Nederland bereiken we samen, ook werkgevers spelen daarbij een belangrijke rol. Vitaal Bedrijf heeft de kennis die we al hebben gebundeld en geeft tips en activiteiten aan werkgevers, zodat die er snel mee aan de slag kunnen. Investeer niet alleen thuis in een gezonde leefstijl, maar ook op het werk. Dus ik roep werkgevers op: ga het gewoon doen!”

Brede thema’s
Vitaal Bedrijf biedt kennis en activiteiten op meerdere thema’s: bewegen, mentale balans, voeding en alcohol, roken & drugs. Staatssecretaris Bas van ’t Wout: “Je mentaal en fysiek gezond voelen op je werk is enorm belangrijk. Het zorgt naast meer werkplezier vaak ook voor minder verzuim. In deze onrustige periode, waar we veel thuiswerken, is het des te belangrijker om werkgevers hulpmiddelen aan te reiken. Hulpmiddelen die de vitaliteit van de werknemers stimuleren en de gezondheid verbeteren. Vitaal Bedrijf biedt deze aan en biedt daarmee werkgevers de helpende hand, in een tijd die voor iedereen uitdagend is.”

Alles op 1 plek voor werkgevers
Het programma Vitaal Bedrijf wil het werkgevers makkelijk maken om aan de slag te gaan met vitaliteit. “Veel ondernemers zijn zich bewust van het belang van vitaliteit,” zegt MKB-voorzitter Jacco Vonhof, “maar ze hebben de tijd niet om zich te verdiepen en zijn soms ook bang voor hoge kosten. Bij Vitaal Bedrijf vind je alles op 1 plek, en kun je kosteloos de eerste stap zetten.” Tijdens de lancering in samenwerking met de Limburgse Werkgevers Vereniging en Netwerk Vitaal Limburg vertelden twee Limburgse ondernemers over de meerwaarde van de aandacht voor leefstijl in hun bedrijf. Hun verhalen zijn terug te vinden op de website.

In samenwerking met experts
Het programma is een initiatief van MKB-Nederland, VNO-NCW, de twee ministeries en Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk! De informatie op het platform en de scans die worden aangeboden zijn ontwikkeld samen met wetenschappelijke partners. Kenniscentrum Sport & Bewegen, het Voedingscentrum en het Trimbos-instituut zijn als expert aan Vitaal Bedrijf verbonden en het RIVM is nauw betrokken bij de scans. Martine Schuijer, directeur Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk!: “Dat maakt Vitaal Bedrijf een onafhankelijk en betrouwbaar startpunt. We voorzien ondernemers van de kennis om met vitaliteit aan de slag te gaan. Met wie activiteiten in het bedrijf vervolgens worden uitgevoerd, kiest de ondernemer zelf.”

Kijk de livestream​ terug.

Regionieuws
'Extra steun in regio nodig'

​“De maatregelen zijn helaas nodig. Ik doe een oproep aan iedereen om zich aan de regels te houden. Zo kunnen we nog strengere maatregelen voorkomen”, aldus Audrey Keukens. VNO-NCW is in gesprek met politiek om de steun aan ondernemers in de getroffen sectoren te vergroten.

lees meer
Dinsdag 29 September 2020

De nieuwe coronamaatregelen zijn pijnlijk, zo blijkt uit de eerste reacties van de leden van VNO-NCW West. VNO-NCW is in gesprek met het kabinet, provinciale en gemeentelijke bestuurders om de steun aan ondernemers in de getroffen sectoren te vergroten. “De maatregelen zijn helaas nodig. Ik doe een oproep aan iedereen om zich aan de regels te houden. Zo kunnen we nog strengere maatregelen voorkomen”, aldus Audrey Keukens, voorzitter VNO-NCW West. 

Nederland moet echt alles op alles zetten om het coronavirus te bedwingen. VNO-NCW en MKB-Nederland herhalen hun oproep​ aan iedereen om zich aan de regels te houden om nog strengere maatregelen te voorkomen. Audrey Keukens: “De branches die wederom hard worden getroffen, zijn in Noord- en Zuid-Holland goed vertegenwoordigd. Denk aan de horeca, de evenementenbranche, transportsector en sportclubs. Op landelijk niveau zijn we in gesprek met het kabinet voor aanpassingen in het derde steunpakket om deze getroffen sectoren te helpen. In de regio vragen we aan gemeenten vaart te zetten achter de terugbetalingsregeling uitgestelde belastingen. Stuur dit jaar geen aanslagen meer en spreid de betaling van uitgestelde belastingen uit over minimaal twee jaar.”

Samen met de leden onderzoekt VNO-NCW de ontwikkeling van sneltests en is ze in overleg met het kabinet over het opschalen van de testcapaciteit. “Het kan niet zo zijn dat een productielijn stilligt omdat medewerkers een paar dagen in quarantaine op de uitslag van een coronatest moeten  wachten”, aldus Keukens.

Wat het al dan niet verplichten van het dragen van een mondkapje aangaat, pleit VNO-NCW voor landelijk beleid. Keukens: “Het is voor mensen verwarrend als ze in de ene stad wel een mondkapje in de openbare ruimte moeten dragen en in de andere stad niet. Verschillen zijn er nu zelfs per winkel.”​

e59302d5-e967-427b-8299-2d0e488ced34
Nieuwe leden
VNO-NCW West
DEN HAAG
ROC Kop van Noord-Holland
DEN HELDER
Social Media
Dáárom ben ik lid!
"Goed om te weten dat er gelobbyd wordt"

Leon Hamstra
Directeur-eigenaar Caldera Group B.V.

 Partner

Logo H2X.jpg

 Video

VNO-NCW Noordwest-Holland bezoekt Agriport A7