Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Regionetwerk  >  Regio Rotterdam  >  

Skip Navigation LinksStart

Van en door ondernemers

​VNO-NCW Rotterdam & regio Rijnmond is de invloedrijkste regionale netwerkorganisatie voor ondernemers en werkgevers. Hand in hand betekent voor ons synergie en creativiteit door samenwerking. Wij concentreren ons op onderwerpen die de stedelijke economie en het vestigingsklimaat versterken.

Regionieuws
Iets meer slaap
Clarissa Sarah Slingerland, eigenaar van MissPublicity en lid van VNO-NCW Rotterdam, houdt van bewegen maar zou eigenlijk iets meer moeten slapen, vindt ze zelf. Over hoe zij in coronatijd fit blijft.

lees meer
Donderdag 9 Juli 2020

‘Het leven is veel leuker als je fit bent’

Clarissa Sarah Slingerland (42) is oprichter en eigenaar van MissPublicity Marketing & PR, met vestigingen in Rotterdam, Amsterdam en Antwerpen. En lid van VNO-NCW Regio Rotterdam. Door de corona-uitbraak gingen alle mooie plannen voor 2020 de prullenbak in. “We moesten heel snel schakelen en andere keuzes maken. Dat is goed gelukt. Ik ben er gelukkig redelijk gezond uitgekomen. En persoonlijk heeft het me nieuwe inzichten gebracht.” 

Hoe blijf je fit?
Ik hou heel erg van sporten. Ik rijd al mijn hele leven paard, ga sinds mijn studententijd regelmatig naar de sportschool en ben zeven jaar geleden lid geworden van de Rotterdam Running Ambassadors, een hardloopclub voor ondernemers. Ik had nog nooit een marathon gelopen; inmiddels zijn dat er zes. De laatste was in januari in Marrakesh. Tot de coronacrisis uitbrak, liep ik elke woensdagavond met de club. Het fijne van hardlopen is dat je het kunt blijven doen, dus als mijn vriend thuis was of we een oppas hadden voor ons dochtertje, ging ik nog weleens hardlopend naar kantoor om daar te werken. Dat is 10 kilometer. Toch heb ik de gezamenlijke trainingen enorm gemist, want in je eentje doe je toch net even wat minder. 
Omdat ik ook niet meer naar de sportschool kon, sprak ik buiten met een vriendin af om een half uurtje oefeningen te doen. Dan namen we allebei wat gewichtjes en een springtouw mee. Sinds juni geeft de sportschool trainingen buiten. Als je je op tijd inschrijft, kun je heerlijk een uurtje in groepsverband sporten. Dat probeer ik twee keer in de week te doen. Verder wandel ik met veel plezier met ons hondje, meestal een rondje van 6 kilometer. En nu ik weer dagelijks op kantoor zit, pak ik de racefiets om daarheen te gaan.

Wat doet dat fysiek met je?
Het leven is veel leuker als je fit bent. Daar ben ik van overtuigd. Je ​voelt je sterker, zowel lichamelijk als mentaal. Als je een trap oploopt en je bent helemaal uitgeput als je boven bent, geeft dat geen lekker gevoel. Of als je na een dag werken knallende koppijn hebt door de stress, word je daar niet blij van. 
Ik voel me over het algemeen heel fit, al zou ik me nog iets fitter kunnen voelen als ik meer zou slapen. Dat is mijn uitdaging: af en toe wat vroeger naar bed gaan. Ik voel me het beste bij acht uur slapen, maar daar kom ik meestal niet aan.
Gezond eten doe ik wel, al sla ik daar niet in door. Ik ontbijt goed en wij lunchen op het werk aan een lange tafel, op het moment met gepaste afstand uiteraard. Daar nemen we de tijd voor. Ik vind het net als bij sporten essentieel om daar geen concessies in te doen. Doordat wij met veel horecabedrijven werken, eet ik ‘s avonds vaak buiten de deur, maar dat kan tegenwoordig ook heel gezond.

Helpt dit ook om je hoofd leeg te maken?
Door het sporten is mijn concentratievermogen beter en ben ik ​scherper. Toen de coronamaatregelen werden afgekondigd, trokken veel hospitalitybedrijven en drank- en foodmerken hun campagnes en budgetten in. Dat vergde veel creativiteit van onze teams. We moesten allerlei nieuwe scenario’s voor onze bestaande klanten bedenken en tegelijkertijd wilden we opvallen bij bedrijven die juist in coronatijd zichtbaar wilden worden. Alles was opeens anders, maar ik hou er wel van om te schakelen en met onverwachte situaties te dealen. Toch heb ik ook wel momenten gehad dat ik even heel diep moest ademhalen of moest uithuilen. Zeker tijdens de onzekerheid in het begin, toen er zo weinig licht aan het einde van de tunnel was. Maar het grappige is dat die periode achteraf veel stressvoller voelt als toen ik er middenin zat. Op dat moment doe je gewoon wat nodig is en pas later denk je: wat heeft dit met mij gedaan?

Heb je nog een tip voor andere ondernemers?
Denk heel goed na over hoe je je tijd indeelt en wees zo efficiënt mogelijk met de dingen die je doet. Ik kan met de auto naar kantoor gaan, maar als ik fiets ben ik er bijna net zo snel en dan heb ik meteen wat beweging gehad. Mensen hebben vaak het excuus dat ze met de auto naar hun werk moeten, omdat ze hem later op de dag nog nodig hebben voor een afspraak. Wij hebben daarom een auto bij kantoor staan. Ik fiets naar kantoor en als ik ‘s middags naar een plek moet die niet makkelijk is te bereiken met het openbaar vervoer, pak ik die auto. De geldt ook voor de anderen. Elke medewerker heeft hier een goede UNION-fiets via de zaak. De één heeft een mooie stadsfiets met zo’n leuk roze MissPublicity-kratje erop en de ander een racefiets. Zo stimuleer je dat ze sneller de fiets pakken, dan wanneer ze een oude fiets voor de deur hebben staan.

Regionieuws
Veranderende arbeidsmarkt

​Personeel nodig? Of genoodzaakt mensen te laten gaan? De coronacrisis heeft grote invloed op de arbeidsmarkt en dwingt ondernemers tot zware beslissingen. Platform NLWerktdoor zorgt dat werkgevers hun activiteiten kunnen voortzetten, terwijl personeel wordt ingezet waar zij het hardst nodig is.

lees meer
Woensdag 24 Juni 2020
​Personeel nodig? Of genoodzaakt mensen te laten gaan? De coronacrisis heeft grote invloed op de arbeidsmarkt en dwingt ondernemers tot zware beslissingen. Platform NLWerktdoor zorgt dat werkgevers hun activiteiten kunnen voortzetten, terwijl personeel wordt ingezet waar zij het hardst nodig is.  

Tekst: Pieter van der Meulen

Nederland werkt door, ondanks de coronacrisis. Creativiteit, daadkracht en het vermogen om snel te reageren op onverwachtse ontwikkelingen ligt aan de basis van ondernemerschap. Nu die eigenschappen volop worden beproefd, bieden VNO-NCW en MKB-Nederland in samenwerking met gemeenten, vakbonden en landelijke overheid een platform om Nederland zo goed mogelijk door de crisis te loodsen. Vraag en aanbod op de arbeidsmarkt komen samen op het platform NLWerktdoor. 

Personeel nodig? 
De arbeidsmarkt verandert. Waar het werk stilligt of slechts beperkt kan worden uitgevoerd, kunnen werkgevers niet iedereen in dienst houden. In sectoren zoals de zorg, land- en tuinbouw en logistiek hebben bedrijven juist extra krachten nodig. Op www.NLWerktdoor.nl worden matches gemaakt waardoor bedrijven hun werkzaamheden kunnen voortzetten terwijl werkloosheid zoveel mogelijk wordt beperkt. Het platform NLWerktdoor is een intiatief van het samenwerkingsverband Perspectief op Werk. Het is erop gericht dat mensen die willen en kunnen werken, worden geholpen de weg naar de arbeidsmarkt te vinden door bemiddeling, ondersteuning, begeleiding en omscholing. Door alle arbeidsmarktinitiatieven samen te brengen wordt de arbeidsmarkt structureel versterkt, waarbij voor zoveel mogelijk mensen werk is en werkgevers de arbeidskrachten kunnen aannemen die zij het hardst nodig hebben.  

Digitale werving en selectie
Door de coronacrisis werkt Nederland massaal digitaal en online. Voor het werving- en selectieproces heeft dat grote gevolgen. Met videogesprekken is veel mogelijk en voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt biedt dit zelfs grote kansen. Mensen die vanwege (mantel)zorgtaken niet makkelijk overdag van huis kunnen, moeders die graag willen werken maar kinderopvang pas kunnen betalen als ze een baan hebben en hun kinderen niet alleen thuis kunnen laten voor een gesprek. Of mensen met een psychische beperking die zich meer op hun gemak voelen achter een camera. Kortom: nu is de tijd om te kijken wat wel of niet werkt bij digitale werving en selectie.
Landelijke matching apps en platformen zijn bijvoorbeeld: ​
Inspiratie in coronatijd
De uitdagingen op de arbeidsmarkt zijn in veel gevallen nog onbekend terrein voor werkgevers. Met nieuwe werkafspraken, fysieke maatregelen, aangepaste werkvormen en sectorgerichte protocollen start Nederland weer op. Bedrijven moeten kunnen in hoog tempo kunnen op- en afschalen, afhankelijk van steeds veranderende omstandigheden. Hoewel maatwerk in de meeste gevallen de enige manier is waarop tot goede afspraken kunnen worden gemaakt, zijn veel ondernemers gebaat bij gezamenlijk optrekken. Tijdens online inspiratiesessies, webinars en door het verspreiden van best practices hoeven bedrijven niet op eigen houtje te bedenken hoe zij zich tot de nieuwe situatie verhouden.

​NetwerkenWerkt!
Een mooi voorbeeld is 'NetwerkenWerkt!' dat op 16 juni de eerste bijeenkomst organiseerde. Het initiatief is genomen door afvalverwerker HVC  Groep, Werkom en hét platform voor Zaanstreek Waterland om organisaties samen te laten werken aan oplossingen voor de veranderingen op de huidige arbeidsmarkt.​​
Lees in juli een uitgebreid interview met Gert Jan de Waard van HVC Groep en Yolanda Hoogtanders van Werkom waarin zij vertellen hoe NetwerkenWerkt! een broodnodige impuls geeft aan de arbeidsmarkt.

VNO-NCW en MKB-Nederland en hun regionale afdelingen bieden landelijk en regionaal verschillende digitale mogelijkheden om te profiteren van het brede netwerk en problemen en oplossingen te delen. 

Kijk hier voor de online (en ook weer fysieke) bijeenkomst van VNO-NCW West.

Hoe kunnen we jou helpen op de arbeidsmarkt? Vul de poll​ in en laat het ons weten!
Regionieuws
Eerste online tv-uitzending

​​Ietwat onwennig in de anderhalvemeter samenleving komen op 4 juni twintig ondernemers naar de Van Nellefabriek in Rotterdam naar de eerste online tv-uitzending van VNO NCW Rotterdam.

lees meer
Vrijdag 5 Juni 2020
Ietwat onwennig in de anderhalvemeter samenleving komen op 4 juni twintig ondernemers naar de Van Nellefabriek in Rotterdam naar de eerste online tv-uitzending van VNO NCW Rotterdam.

door Merijn van Grieken

Begroeten we met een hand, elleboog of buiging? Hoe het ook zij, door de coronacrisis breken nieuwe tijden aan. Het versnelt innovatie van de nieuwe economie. Een aantal gasten geeft in de speciale webinar, bekeken door 180 bezoekers, hun visie. “From here we create.”​

Ruimte maken
“We moeten dingen achter ons laten en er afscheid van nemen om ruimte te maken voor het nieuwe.”
Kunstenaar Joep van Lieshout

‘Mens en inclusiviteit van groot belang’
“In deze tijd blijkt dat met alle innovatie mensen ongelooflijk creatief zijn en veerkracht hebben, ondanks dat het voor velen een hard gelag is. Er komen mooie initiatieven naar boven. Alle applicaties zijn fantastisch, net zoals ik nu via augmented reality aanwezig ben. Dat was een aantal jaar geleden ondenkbaar. Er zijn veel mogelijkheden die benut kunnen worden. Maar we moeten ook kijken naar de robuustheid van zaken. Hoe robuust zijn wij in onze eigen economie? Ik wil daar de mens aan toevoegen en de essentie daarvan. Het is van groot belang om in een veranderende wereld de mens mee te nemen. Inclusiviteit is meer dan een bulletpoint waarmee we aan de slag moeten. Mens en inclusiviteit horen erbij. Dat is van heel groot belang in alles wat we doen.” 
Voorzitter Mai Elmar van VNO-NCW Rotterdam & regio Rijnmond

'Transitie is onomkeerbaar’
“De transitie naar verduurzaming van industrie, circulair en digitalisering is onomkeerbaar. De transitie was al ingezet, maar juist nu moeten we dit soort systemen gaan bouwen. Een crisis geeft extra kansen die je nu kunt benutten. Ik zie een aantal sectoren waarop we moeten inzetten, zoals life science - al sterk aanwezig in onze provincie - en productie via de vele maakbedrijven in Zuid-Holland. Qua transitie hebben bedrijven, zoals de haven, al de bereidheid uitgesproken en staan achter de verduurzaming en gelukkig gaan de investeringen daar ook door. Blijf investeren, zowel in start ups als bestaande bedrijven, en in de combinatie daarvan. De een kan niet meer zonder de ander. Als je goed uit de coronacrisis wilt komen, moet je op de toekomst voorbereid zijn.” 
Jeannette Baljeu, lid van het college van Gedeputeerde Staten

‘Lief en leed delen’
“Van het beste jaar ooit vorig jaar, is het door de coronamaatregelen nu al drie maanden leeg in de Van Nelle Fabriek. Dit is de meeste moeilijke tijd die ik ooit heb meegemaakt. Toch ben ik hoopvol, ik heb er vertrouwen in. De coronacrisis heeft de evenementenbranche dichter bij elkaar gebracht. We delen lief en leed met elkaar. We zijn kort na de lockdown bij elkaar gekropen in een eventplatform en zaten in Den Haag aan tafel om te kijken hoe we het nieuwe normaal vorm kunnen geven. Die anderhalve meter is werkbaar maar voor niemand financieel haalbaar. We kijken nu hoe kunnen we hybride kunnen koppelen aan live events.”
Henk van Maanen, entrepreneur Van Nelle Factory Events

‘Innovatie is geen one time show’
“Hoe zorg je voor innovatie? Het bouwen aan een innovatie community is belangrijk. Wij leggen letterlijk verbindingen tussen studenten, bedrijven, start ups, scale ups en investeerders en overheidsorganisaties. Als internationale organisatie brengen wij ze bij elkaar voor inspiratie en nieuwe ideeën om zo innovatie en ondernemerschap te versnellen. Waar mensen elkaar ontmoeten, wordt zaken gedaan. In coronatijd doen we het via een digitale programmering. Het gaat om verbinden, een netwerk opbouwen en kennisdeling. Veel bedrijven hebben een behoefte aan innovatie en moeten ineens anders gaan werken. Start ups en bedrijven weten elkaar niet te vinden en werken weinig samen. Hier zitten echt kansen in de zin van nieuwe ideeën, andere manieren van kijken en nieuwe producten. Een innovatief ecosysteem zorgt voor een structuur waarin veel samenwerking is, van onderwijs tot aan start ups, investeerders en groeiende bedrijven. Dit zorgt uiteindelijk voor meer werkgelegenheid in onze regio. Innoveren is iets wat je continu moet doen. Het is geen one time show.”
Anoesjka Imambaks, Executive Director van Venture Cafe Rotterdam. Elke week komen 350 ondernemers naar netwerkbijeenkomsten met workshops en lezingen.

‘Afscheid nemen van kapitalime’
“Voortbordurend op wat kunstenaar Joep van Lieshout zegt, komt de vraag wat ik vind dat we achter ons moeten laten om de economie van de toekomst vlot te trekken. Ik moet als bestuurder realistisch zijn en niet te idealistisch, maar ik ga het toch doen. Ik zet mijn bestuurlijke pet af en zeg als mens dat we afscheid moeten nemen van het kapitalisme. Dat klinkt idealistisch, maar het gaat eigenlijk over de economie van de groei. Het gaat niet lukken als we ons blijven blindstaren op economische groei. In een wereld waar je toe wilt naar circulair, duurzaam en digitaal is daar geen ruimte voor. Het is belangrijk om soms ook meer idealistische modellen in de economie te willen stoppen, zodat je nieuwe business cases krijgt die aansluiten bij nieuwe ondernemers. We moeten toe naar economische modellen die niet alleen ruimte geven aan financiële impact.”
Barbara Kathmann, wethouder economie van Rotterdam

‘Kijk naar wat wel mogelijk is’
“Het is goed te kijken naar wat nog wel mogelijk is. Door snel te schakelen zijn we ondanks de coronamaatregelen goed blijven draaien. De diensten van Jeeves zoals het parkeren van de auto bij het ziekenhuis kwam stil te liggen. Maar er moesten wel veel andere dingen gebeuren. We hebben we er nieuwe klanten bij gekregen voor wie we nu triage doen, zoals The Hague Rotterdam Airport. Bij de entree van het gebouw maken we de combinatie tussen het uitleggen van de coronaregels en een gastvrij ontvangst. Nooit gedacht dat we dat zouden doen. Bij Senior Service (vaak 50-plussers die 70-plussers ondersteunen) hebben we vanaf dag één met onze medewerkers gecommuniceerd: elke dag een mail, een vlog, een hart onder de riem en de vraag of ze tips hebben voor ons. Zo ontstond er een loop van informatie. Ik heb nu beter contact met mijn medewerkers dan ooit.”
Floris Vervat, directeur Jeeves en Senior Service

"De wereld verandert, met het coronavirus is dit in een versnelling gekomen. Op de vraag hoe we het beste uit de crisis kunnen komen, maak ik onderscheid tussen het pre- en post coronatijdperk, want corona heeft een aantal structurele effecten. Er zijn onderwerpen als digitalisering, meer software dan hardware, big data en cloud. Software wordt steeds belangrijker; bedrijven moeten daarin meer investeren. Uit artificial intelligence komt veel groei. Het voegt waarde toe aan apparaten die we al veel langer kennen en ook aan services die al volledig digitaal zijn. Die krijgen in de nieuwe economie een grotere rol. We zullen ook toe moeten naar kortere supply chains.
Ik krijg vaak de vraag: moet ik nu investeren in R&D of juist niet? Cash is belangrijk en als je dreigt om te vallen, is dat je voornaamste zorg. Als je ook maar enigszins kúnt investeren, doe dat dan. Steek je geld in innovatie, R&D en productdevelopment. Probeer je product nu nog beter. Straks komen we uit de crisis en dan kun je weer heel snel met jouw product de markt op.
 
De coronacrisis heeft structurele gevolgen. Als er geen financiële crisis bovenop komt, kunnen we er snel bovenop komen. De overheid en de bedrijven vangen de eerste klappen op, net als in de crisis van 2008 en 2009. We zien dat de landen, ook binnen de EU, zich afvragen hoe ze de productie van medische materialen, medicijnen en voedsel naar zich toe kunnen halen of dit met bevriende landen regelen. De globalisering is heel belangrijk, maar we willen kortere supply chains. Er zijn nieuwe kansen voor fysieke goederen - we willen ze dichterbij huis maken - en met robotisering en automatisering - ook in hoge inkomenslanden in de EU - is het mogelijk om productie efficiënt te doen. De coronacrisis biedt ook zeker nieuwe kansen.”
Jan Kees de Jager, voormalig minister van Financiën, die vanuit Dubai zijn e-learning en e-commerce bedrijf leidt.

Webinar gemist. Kijk deze dan hier​ terug.
169438a2-7078-447e-8455-8b0152b41fee
Nieuwe leden
Unilever Benelux B.V.
ROTTERDAM
Stichting American International School of Rotterdam
ROTTERDAM
Social Media
Dáárom ben ik lid!
"Meer diversiteit aan leden"

Fauzia Mahomed Radja
Directeur FM Consultancy
Dáárom ben ik lid!
"Sinds 2004 ben ik lid van VNO-NCW Rotterdam. Ik bezoek niet alleen de bijeenkomsten in mijn regio, maar ook die in Den Haag en Westland."

Johan Krijgsman
DGA Waal, woningbouwer, Vlaardingen
Dáárom ben ik lid!
"Zorgpower Rotterdam is een platform waar bestuurders en directeuren uit zowel het bedrijfsleven als de zorg elkaar ontmoeten."

Joke Boonstra
Lid Raad van Bestuur Erasmus MC
Dáárom ben ik lid!
"VNO-NCW West en VNO-NCW landelijk voeren een gerichte lobby voor de belangen van directeuren-grootaandeelhouders (dga’s)."

Richard Jongste
Directeur-eigenaar Maasmond, vastgoedzorg en projectinrichting
Dáárom ben ik lid!
"’Energie, dynamiek en vooral de mensen zijn de redenen dat wij ons helemaal thuis voelen bij VNO-NCW Regio Rotterdam."

Sacha Boulogne
Partner AppStudio

 Partners

 Video

Miljoenenontbijt Rotterdam & Regio Rijnmond