Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Regionetwerk  >  Oostland  >  

Skip Navigation LinksStart

Ondernemers Oostland

​De ondernemers en directeuren van VNO-NCW Oostland zijn professioneel, betrokken, resultaatgericht en energiek. VNO-NCW Oostland is trots op haar invloedrijke netwerk van beslissers.
De leden ontmoeten elkaar tijdens bijeenkomsten in de regio Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp. Zij delen kennis en ervaring, inspireren elkaar en doen zaken.

Regionieuws
Hypermoderne bakkerij

​Brood is een belangrijk speerpunt voor supermarktketen Hoogvliet. Zo’n vijftig leden van VNO-NCW Oostland en Den Haag zien hoe de broden gebakken worden in de hypermoderne bakkerij in Lansingerland.

lees meer
Dinsdag 12 Februari 2019

24.000 broodjes per uur

Hoogvliet is de enige supermarkt die zich ‘warme bakker’ mag noemen. In de immense bakkerij op de grens van Bleiswijk en Zoetermeer, worden op een gemiddelde dag 300.000 kleine broodjes en 40.000 grote broden gebakken.

Tekst: Pascale Warners, ComPas tekst en redactie

Zo’n vijftig leden van VNO-NCW Oostland en Den Haag krijgen op 7 februari een rondleiding door de hypermoderne bakkerij. De geur van gist en versgebakken brood komt hen bij binnenkomst al tegemoet. Het pand is nu zo’n drie jaar oud. Het ligt vlakbij het nieuwe station Lansingerland op een kavel van 130.000 m2. Naast de bakkerij wordt momenteel hard gewerkt aan het nieuwe distributiecentrum van Hoogvliet. “Nu bevoorraden we alle winkels nog vanuit Alphen aan den Rijn, maar dat gebeurt vanaf 2020 vanuit Lansingerland”, vertelt Riny Kouwer van Hoogvliet Beheer. “Onze ambitie is om een regionale speler te blijven. Volgende maand openen we de zeventigste Hoogvliet-supermarkt. Alle winkels zijn gecentreerd in het midden van het land, maximaal een uur rijden van het distributiecentrum.”

Unieke logistiek
Riny Kouwer vertelt hoe Leen Hoogvliet ruim vijftig jaar geleden met de eerste Hoogvliet Cash & Carry begon op de Parkweg in Voorburg. Foto’s tonen hoe het bedrijf uitbreidde en professionaliseerde: met een nieuwe AGF-formule, digitale prijskaartjes, scanners en de mogelijkheid online boodschappen te doen. “Onze logistiek is uniek”, Vertelt Kouwer. “Hoogvliet is de enige supermarktketen die met wisselbakken rijdt. We leveren de volle container af in de winkel en nemen een container met restafval en retouren mee terug. Onze vrachtwagens zijn binnen tien minuten weer vertrokken.”

Brood als speerpunt
Brood is een belangrijk speerpunt voor Hoogvliet. Dagelijks worden alle filialen vanuit deze bakkerij voorzien van vers brood en in de toekomst is er nog voldoende capaciteit voor uitbreiding. Zelfs als het aantal winkels verdubbelt, kan de bakkerij het gemakkelijk aan om hen te beleveren. Vrijwel alles wordt machinaal geregeld. Een team van vijftien medewerkers werkt in ploegen om het gehele proces te begeleiden. Een van hen vertelt enthousiast dat de computer de ingrediënten berekent, dat een robot het deeg kneedt en hoe het brood gebakken en gekoeld wordt. “Wij verwerken hier per uur wel 18.000 tot 24.000 kleine broodjes, zoals bolletjes of puntjes. Ook hebben we een traditionele steenoven, waarin we ambachtelijke bourgondische broden bakken. De grote broden gaan ongesneden in kratten naar de verschillende supermarkten. Per bestelling zetten we alles klaar in de hal.” De Oostlandse ondernemers lopen langs het hele productieproces. Ze zien de opslag van grondstoffen in grote zakken. Ze kijken toe terwijl het deeg over de band gaat en de broden de oven in- en uitgaan. Ze lopen langs de hoge koeltorens, waarin de kleine broodjes 38 minuten en de grote broden wel een uur afkoelen. En natuurlijk mag er aan het eind geproefd worden!

Regionieuws
Steun Fonds Bestrijding Kinderarbeid

​Vanaf 4 februari tot en met 2 december 2019 gaat het Fonds Bestrijding Kinderarbeid opnieuw open. Ondernemers, NGO’s en lokale partners kunnen in partnerschap projectvoorstellen indienen voor subsidies, kennisdeling, advisering en inhoudelijke begeleiding.

lees meer
Dinsdag 29 Januari 2019

​Vanaf 4 februari tot en met 2 december 2019 gaat het Fonds Bestrijding Kinderarbeid opnieuw open. Ondernemers, NGO’s en lokale partners kunnen in partnerschap projectvoorstellen indienen voor subsidies, kennisdeling, advisering en inhoudelijke begeleiding.

Voor 2019 stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) nogmaals €5,5 miljoen beschikbaar om kinderarbeid in de productieketens van Nederlandse bedrijven uit te bannen. Nog steeds werken wereldwijd 152 miljoen kinderen op het land, in de mijnen, in steengroeven, naaiateliers of in de huishouding. Bovendien heeft Nederland zich gecommitteerd aan de internationale VN-doelen. Hierin staat beschreven dat in 2025 een definitief einde moet komen aan alle vormen van kinderarbeid. 

Oorzaken onderzoeken én aanpakken
FBK ondersteunt ondernemers die lokaal onderzoek willen doen naar de dieperliggende oorzaken van kinderarbeid in hun productieketen en hiertegen op lokaal niveau maatregelen willen nemen.

Ook verwacht het FBK dat ondernemers zelf maatregelen nemen in hun eigen onderneming. Zo kunnen bedrijven hun eigen inkoopprocedures tegen het licht houden. En ze kunnen samen met (toe)leveranciers ervoor zorgen dat werknemers een eerlijk en leefbaar loon ontvangen.

Brede samenwerking
Een belangrijke voorwaarde is dat ondernemers in dezelfde sector gaan samenwerken. Niet alleen met elkaar, maar ook met andere partijen, zoals NGO’s, lokale bedrijven en andere partijen. Daarnaast wil FBK meer inzicht krijgen en kennis opdoen over mogelijke handelingsperspectieven. Vooral het delen en verspreiden van kennis is belangrijk. Het helpt ondernemers om van elkaar te leren. Zo kunnen ze een belangrijke bijdrage leveren aan het doorbreken van het nog altijd heersende taboe op kinderarbeid. 

Meer informatie
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is uitvoerder van het FBK, in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Lees meer over deze regeling en de voorwaarden op de pagina Fonds Bestrijding Kinderarbeid.   ​

Regionieuws
VNO-NCW Oostland geeft kick-off 2019

​De groei zal de komende jaren vertragen, voorspelt Menno Middeldorp, hoofdeconoom van de Rabobank. Toch is de banengroei in Oostland nog groter dan elders in het Nederland.

lees meer
Dinsdag 29 Januari 2019

De groei zal de komende jaren vertragen, voorspelt Menno Middeldorp, hoofdeconoom​ van de Rabobank. Toch is de banengroei in Oostland nog groter dan elders in het Nederland.

Door Monique Spek

VNO-NCW Oostland en de Rabobank hebben op 21 januari een bijeenkomst voor ondernemers georganiseerd over de economische vooruitzichten in het Oostland. “Het ondernemersklimaat is hier prima", opent Fabian van der Horst, directeur Bedrijven Rabobank Zuid- Holland Midden, de bijeenkomst. "Samen helpen we elkaar met groeien, kennis delen en inzicht geven op thema’s. We hebben net een jaar afgesloten waarin speciale aandacht was voor zowel internationale als nationale en regionale zaken. Voorbeeld is het wereldvoedselprobleem of -dichterbij huis - de herstructurering en betere ontsluiting van een tuinbouwgebied in Oostland. Ook hebben we een bezoek gebracht aan Robohouse, waar we de innovatie challenge zijn gestart. In mei, tijdens de dag van de innovatie, maken we de winnaar van deze challenge bekend en kunnen we ervaren hoe ondernemers in hun bedrijven innoveren. Ook hebben we de Dag van de circulaire ondernemer bij Koppert Biologic Systems gehouden, met tal van inspirerende gastsprekers.”

Foto Kick Off Oostland 2019 1.jpg

Dreigende wolken
Wat zijn in 2019 de mogelijkheden, kansen en bedreigingen voor de ondernemer? Menno Middeldorp, hoofdeconoom Nederland van RaboResearch: “Er hangen wat dreigende wolken, maar de zon schijnt nog net. De groei zal de komende jaren vertragen en economieën lopen tegen hun grenzen aan. De piek in Europa is voorbij, maar de groei blijft nog wel even. In Nederland is die groei wel sneller dan in andere Europese landen. In 2006 – voor de crisis – was de belangrijkste belemmering van de groei het gebrek aan vraag, maar nu is dat het gebrek aan arbeidskrachten.” Over de Brexit maakt Middeldorp zich zorgen: "Nederland leeft mee met de Britten, want we zijn een van de grootste handelspartners van hen. Bij een harde Brexit zal er vice versa minder handel mogelijk zijn.”

Oostland
In het Oostland – Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp – is de banengroei groter dan in de rest van Nederland, vooral in de glastuinbouw, de groothandel en de logistiek. “Er zijn meer mensen in de regio komen wonen, maar de steden rond Oostland trekken de mensen aan voor werk. In vergelijking met andere gemeenten blijven er in Oostland weinig werkenden over. Er zijn in heel Zuid-Holland veel vacatures in ICT, techniek, logistiek en agrarische sector.”
Middeldorp wijst op de managementpraktijk die niet alleen gericht moet zijn op het aantrekken van medewerkers, maar ook op het binnenhouden van ze. “Doelen stellen, ontwikkelingen binnen het bedrijf zowel bijhouden als meten en bovendien medewerkers belonen; daar staat de focus niet genoeg op.”

Foto Kick Off Oostland 2019 2.jpg

Jaaroverzicht
Ilone Ammerlaan, voorzitter van VNO-NCW Oostland, sluit af. Zij wijst op het belang van de leden die als ambassadeur nieuwe leden enthousiast maken voor VNO-NCW. In september staat weer het altijd drukbezochte Miljoenenontbijt op de agenda.

bc6a6ba1-cd48-4189-ad09-5598cd39db88
Nieuwe leden
AMG Consulting BV
BERKEL EN RODENRIJS
HA Consultancy
HOUTEN
Social Media
Dáárom ben ik lid!
"Ik hoop uit dit netwerk van ondernemers inspiratie te halen en nieuwe samenwerkingen te kunnen starten"

Erik Rovekamp
Buitensport ondernemer
Dáárom ben ik lid!
"Geen leeftijdsdrempel"

Jeroen Droogh
Directeur Intratuin Zoetermeer
Dáárom ben ik lid!
"Ik wil een netwerk opbouwen voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik wil leren van ervaren ondernemers."

Marcel van Wijk
Operationeel directeur Cream
Dáárom ben ik lid!
"Ik ben nog jong en via VNO-NCW Oostland kan ik werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling."

Mario Brunt
Meester Handschudder & Projectleider bij rvwebdiensten
Dáárom ben ik lid!
"Themabijeenkomsten per branche"

Michel Capitein
Eigenaar Technolab
Dáárom ben ik lid!
"Het is fijn om betrokken te blijven in de nieuwe ontwikkelingen."

Theo Hijdra
Directeur HA Consultancy
Dáárom ben ik lid!
"In het netwerk van VNO-NCW West ontmoet je collega-ondernemers waar je nu eens niet tegenover maar naast zit"

Leco van Vliet
DGA L. van Vliet Vorkheftrucks

 Partner

logo Rabobank.jpg

 

logo Who's Next.jpg