Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Regionetwerk  >  Oostland  >  

Skip Navigation LinksStart

Ondernemers Oostland

​De ondernemers en directeuren van VNO-NCW Oostland zijn professioneel, betrokken, resultaatgericht en energiek. VNO-NCW Oostland is trots op haar invloedrijke netwerk van beslissers.
De leden ontmoeten elkaar tijdens bijeenkomsten in de regio Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp. Zij delen kennis en ervaring, inspireren elkaar en doen zaken.

Regionieuws
Ondernemers met lef gezocht

Met een groot netwerk van ondernemers helpt Lex Vonk, directeur van AM Match, mensen met een arbeidsberperking weer volledig te participeren in de maatschappij. Door de coronacrisis heeft hij grote zorgen over de toekomst. ​​"MKB'ers kennen de meerwaarde van inclusief werkgeverschap."​

lees meer
Donderdag 24 September 2020

​ONDERNEMERS MET LEF EN DOORZETTINGSVERMOGEN ​​GEZOCHT!

Na vijfentwintig jaar bij de Rabobank maakt Lex Vonk de stap naar AM match. Op zoek naar maatschappelijke waarde en zingeving komt hij terecht bij een bedrijf dat mensen ondersteunt die niet zelfstandig aan een baan kunnen komen. Met een groot netwerk van ondernemers helpt hij ze om weer volledig te participeren in de maatschappij. Door de coronacrisis heeft hij grote zorgen over de toekomst. 

Tekst: Pieter van der Meulen
Fotografie: Richard Rood

Wat is AM match?
“In de regio Amstelland en Meerlanden zet AM match zich in om mensen die moeite hebben zelfstandig een baan te vinden en te houden de benodigde ondersteuning te geven. Dat doen we door mensen bij reguliere bedrijven te detacheren en met jobcoaches te begeleiden. Daarnaast kunnen bedrijven werkzaamheden bij ons uitbesteden. Het gaat dan om werk in de schoonmaak, groenonderhoud of verpakkingsklussen. Ik ben sinds 2017 directeur bij AM match.”

Na lange tijd in het bankwezen toch 
een opmerkelijke stap… 
“Er zijn meer overeenkomsten dan je denkt. Toen ik in de jaren negentig aan de slag ging bij de Rabobank voelde ik me daar goed thuis. Veel maatschappelijke betrokkenheid, lokaal georiënteerd en niet enkel op winstmaximalisatie gericht. Vijfentwintig jaar later maakte ik de balans op en merkte dat toch wel veel was veranderd. Ik ging op zoek naar een baan met meer zingeving. Bij AM match kreeg ik het oude gevoel terug.”

Kunt u dat gevoel beschrijven?
“Laatst vertelde iemand die wij aan een baan hadden geholpen dat hij zich weer volwaardig voelde. Niet meer afhankelijk van een uitkering en zelfstandig deel van de maatschappij. Dat wij daaraan hebben bijgedragen, vind ik geweldig. Een positief verschil maken in het leven van mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, dat is het gevoel waarnaar ik op zoek was. En veel mensen hebben die steun momenteel keihard nodig.”​​

Welke invloed heeft de coronacrisis op mensen met een beperking?
“Het is voor iedereen een moeilijke tijd, niet alleen voor mensen met een beperking. Maar het is duidelijk dat het voor ons een bijzonder intensieve periode is. Bij detachering is het bedrijf zelf verantwoordelijk voor de handhaving van de coronaregels, maar onze jobcoaches worden overspoeld met vragen over hoe dit het best ​aan te pakken. We merken ook bij onze werkzaamheden in huis dat secuur moet worden opgelet, bijvoorbeeld het houden van anderhalve meter afstand. Niet iedereen voelt zich prettig bij de maatregelen en dan hebben wij ook nog bovengemiddeld veel mensen in risicogroepen. En verder hangt de economische consequentie boven ons hoofd.”​

Economische consequentie?
“Voor de crisis gingen veel bedrijven crescendo en ging het Nederland economisch voor de wind. Nu bedrijven in de problemen komen zien we dat contracten niet worden verlengd. Veel basisbanen staan onder druk. De regio Haarlemmermeer heeft jarenlang bovenaan de lijstjes van groei gestaan en staat nu bovenaan de lijstjes van zwaarst getroffen regio’s door corona. Het gaat met name om banen in de luchtvaart en de horeca. Het zou weleens jarenlang kunnen duren voordat het baanperspectief voor mensen met een beperking weer op het oude peil is. Ik maak me daar grote zorgen om.”

Hoe proberen jullie die klap op te 
vangen?
“Er is veel animo voor inclusief werkgeverschap bij ondernemers. Dat blijkt alleen al uit het feit dat wij met tweehonderd bedrijven in de regio samenwerken om mensen met een beperking aan het werk te helpen. We zijn bij al onze relaties navraag aan het doen hoe het ervoor staat. Daaruit krijgen we totaal verschillende beelden terug. Aan de ene kant zien we bedrijven die het ontzettend moeilijk hebben en tot hun spijt mensen moeten laten gaan, aan de andere kant zijn er bedrijven die floreren. Afvalverwerkingsdiensten en in delen van de tuinbouw en sierteelt zijn weer meer mensen nodig. We richten ons op sectoren waar meer mensen nodig zijn en doen daarnaast ook een groot beroep op ondernemers.”


Wat kunnen ondernemers doen?
“Wanneer je zelf moeite hebt om te overleven als bedrijf, begrijp ik dat je aandacht in eerste instantie daarnaar uitgaat. Desondanks doe ik een oproep om ook te denken aan mensen met een beperking. Onderschat de gevolgen voor hen niet. Ik sprak laatst een jongen met autisme die tot voor kort met structuur en regelmaat ontzettend goed functioneerde in een reguliere baan. Nu dat is weggevallen, heeft hij te maken met een forse terugval. Het heeft echt harde consequenties. Het is voor mij ondenkbaar dat we deze groep mensen niet ondersteunen, juist in zware economische tijden.”

Wat geeft jou hoop voor de toekomst?
"Ik hou enorm van ondernemerschap en ik zie veel ondernemers om mij heen die zich ​​maatschappelijk inzetten, simpelweg omdat ze voelen dat het nodig is. Het is mijn taak om dat vuurtje op te stoken. Mkb’ers, die weten hoe het is om een eigen bedrijf te runnen, kennen de meerwaarde van inclusief werkgeverschap. Ik ben op zoek naar ondernemers met lef en doorzettingsvermogen. Iedereen die zich hierdoor voelt aangesproken, kan altijd ​contact met mij opnemen.”
Regionieuws
Crisis biedt ook kansen

​“Elke crisis is een kans”, zo blijkt tijdens het Miljoenenontbijt van VNO-NCW Oostland. “Als ondernemer zoek je altijd tegen de crisis in naar nieuwe ideeën.” 

lees meer
Donderdag 17 September 2020

“Elke crisis is een kans”, zo blijkt tijdens het Miljoenenontbijt van VNO-NCW Oostland. “Als ondernemer zoek je altijd tegen de crisis in naar nieuwe ideeën.” 

Tekst: Pascale Warners, ComPas tekst en redactie

In de ultramoderne kas van Anthura in Bleiswijk komen op woensdagmorgen 16 september zo’n zestig Oostlandse ondernemers bijeen om met elkaar in debat te gaan. Het is voor het eerst sinds de coronacrisis dat iedereen weer samenkomt. Op gepaste afstand, dat wel. De medewerkers van J&K Catering serveren aan iedereen een rijk gevuld dienblad in plaats van het gebruikelijke ontbijtbuffet. Het is dit jaar anders, maar op de dag na Prinsjesdag blijkt toch weer hoe veerkrachtig ondernemend Oostland is.

Beweging
“De onvoorspelbaarheid heeft mij de afgelopen periode verrast”, zegt gastheer Iwan van der Knaap van veredelingsbedrijf Anthura. “Toen de lockdown inging, ontstond er eerst een dip in de vraag naar bloemen en planten. Rond Pasen draaide dat ineens om en kwam er een herwaardering. Doordat iedereen thuis zat, werden bloemen en planten een primaire levensbehoefte. De crisis biedt ook kansen en zet dingen in beweging. Ik vraag me af wat er veranderd is als de crisis voorbij is. Wat nemen we er uiteindelijk van mee?”     

"Toen bleek dat de crisis niet zomaar voorbij was, ontstond het plan van een luxe foodtruck"

Afhaalmaaltijden
Voor Jeroen van der Ploeg van J&K viel negentig procent van zijn verwachte jaaromzet weg na de persconferentie in maart. “Met de sluiting van de horeca was alles plotsklaps compleet anders. De eerste weken probeerde ik mijn vier medewerkers bezig te houden en richtte ik mij op kostenreductie. We maakten het bedrijf schoon en gingen in winterslaap. Toen bleek dat de crisis niet zomaar voorbij was, ontstond het plan om met een luxe foodtruck en twee green big eggs de wijken in te trekken. We brachten zo’n 12.000 flyers langs in Lansingerland. Particulieren konden bij ons luxe maatlijden afhalen. In zes tot acht weken serveerden we bijna 3.500 hoofdgerechten.”

Begeleiden naar werk
Ook andere ondernemers tonen aan hoe zij inventief inspelen op de omstandigheden. Ted Duijvestijn van Duijvestijn Tomaten vertelt hoe hij zijn bedrijf openzet voor nieuwe medewerkers. “We geven jonge mensen een contract voor vier maanden. In die tijd zoeken zij binnen het bedrijf uit welke functie bij hen past.” Peter van Koppen van The Green Crew leidt mensen op om zonnepanelen te installeren. “Onze missie is om Nederland snel te helpen verduurzamen. We begeleiden mensen van werk naar werk. Op dit moment hebben we veertig projecten met zonnepanelen. In januari zijn het er al honderd.”

“De overheid moet in Q1 en Q2 de steunmaatregelen voor bedrijven blijven handhaven”

Lagerhuisdebat
Onder leiding van dagvoorzitter Cor van der Wel, directeur van Werkse!, voeren de ondernemers een Lagerhuisdiscussie aan de hand van stellingen. Bijvoorbeeld: “De overheid moet in Q1 en Q2 de steunmaatregelen voor bedrijven blijven handhaven”. De voorstanders vinden het goed dat de overheid innovatieve en startende ondernemers ondersteunt. De tegenstanders werpen op dat bedrijven niet kunstmatig in leven gehouden moeten worden en dat ondernemers zelf de regie moeten hebben. Wethouders Kathy Arends van Lansingerland en Ilone Jense van Pijnacker-Nootdorp vormen de jury. Zij vertellen hoe zij samen met ondernemers naar de keuzes voor de komende periode willen kijken. “De coronacrisis heeft een enorme impact op Economische Zaken, Werk en Inkomen. Vanuit de gemeente zijn we dagelijks in contact met ondernemers en proberen we hen te ondersteunen.” Ondanks de crisis zijn zij positief. “Door de ligging langs de A12 hebben we een goed vestigingsklimaat. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst.” 

Kabinetsplannen
Danny Ruigrok van Bloemendaal Ruigrok neemt de ondernemers in vogelvlucht mee langs de aangekondigde kabinetsplannen. “Ik ben positief verrast. Forse bezuinigingen blijven uit. Er is gekozen voor een oplopend begrotingstekort met de nadruk op investeren.” De plannen pakken door de afbouw van de zelfstandigenaftrek niet zo positief uit voor zzp’ers en ondernemers met een eenmanszaak/VOF. Mkb’ers profiteren juist van de lagere vennootschapsbelasting. Ondernemers die in 2020 een groot verlies lijden door corona adviseert hij om in 2019 een reserve te vormen in de vennootschapsbelasting. Zo kunnen zij de schade nog wat beperken.​

Bekijk de fotoreportage​

Regionieuws
Afscheid Hans de Boer

​“Er wordt te weinig gedaan met het aanbod uit de private sector om de coronacrisis te bedwingen.” Hans de Boer, vertrekkend voorzitter van VNO-NCW, spreekt tijdens het afscheidswebinar van VNO-NCW West waardering uit voor de regelingen van de regering tijdens de crisis, maar deelt ook de kritiek en zorgen van veel ondernemers.​
lees meer
Vrijdag 28 Augustus 2020

De Boer doet oproep voor private oplossingen coronacrisis

“Er wordt te weinig gedaan met het aanbod uit de private sector om de coronacrisis te bedwingen.” Hans de Boer, vertrekkend voorzitter van VNO-NCW, spreekt tijdens zijn afscheidswebinar van VNO-NCW West grote waardering uit voor de inspanningen en regelingen van de regering tijdens de crisis, maar deelt ook de kritiek en zorgen van veel ondernemers.​

Tekst: Pieter van der Meulen

Kim Boersma, directeur VNO-NCW West, opent webinar met een videoboodschap.

“Toen ik begon als voorzitter was het crisis, daarna hebben we geweldige economische jaren gehad,” vertelt de Boer. “Helaas neem ik nu ook afscheid in een crisis. Ik heb de afgelopen periode ondernemers gesproken die als derde generatie een familiebedrijf leiden en ten einde raad zijn. Dat komt keihard bij mij aan. Na hard knokken hebben we met VNO-NCW veel kunnen betekenen om regelingen in het leven te roepen waardoor bedrijven kunnen overleven. Maar er is meer nodig. In de NOW 3.0 komt onder meer een equity fonds, waarvan bedrijven gebruik kunnen maken die in de kern gezond zijn, maar door de coronacrisis in financiële moeilijkheden zitten. Ook komt er een Wopke-fonds, zodat Nederland zich uit de crisis kan investeren en innoveren.” Audrey Keukens, voorzitter VNO-NCW West, vult aan dat er ook voldoende aandacht moet zijn voor de negatieve gevolgen van thuiswerken. “Op lange termijn ontstaan burn-outs en andere psychische klachten. Als werkgevers moeten we daar op tijd rekening mee houden en op inspelen.”

Tot in de absolute nadagen van zijn verlengde voorzitterschap zet De Boer zich onvermoeibaar in voor de belangen van ondernemers in Nederland. In gesprek met dagvoorzitter Caroline van Reenen gaat hij in op de afgelopen jaren. “Ik zie mijn tijd als voorzitter als de kroon op mijn loopbaan. Eigenlijk moeten anderen mijn resultaten beoordelen, maar ik ben dankbaar dat ik me de afgelopen jaren heb mogen inspannen voor ondernemers.” 

‘Er komt een equity fonds voor bedrijven die gezond zijn, maar door de crisis in de moeilijkheden zitten’

Tweesporenbeleid
Twee leden van VNO-NCW West, die keihard zijn getroffen door de coronacrisis, zijn aanwezig bij het webinar en vertellen over de moeilijke tijd voor hun bedrijf. Joke Brouwer, algemeen directeur van Brouwers tour, hoopt volgend jaar het honderdjarig bestaan van haar bedrijf te vieren. “We hoopten op een topjaar, met onder meer het Songfestival, het EK en Sail. Maar het werd een grote flop. Sinds 13 maart zitten we in een andere wereld. We hebben de helft van onze driehonderd medewerkers moeten laten gaan en hebben twintig procent van ons wagenpark opgegeven. Maar dat jubileum gaan we halen!” Ook Lennart de Quartel, directeur-eigenaar van MEB Rotterdam, gespecialiseerd in entertainment- en evenemententechniek, kreeg de volle laag tijdens de crisis. “Een omzetdaling van bijna honderd procent en zeventig procent minder werkgelegenheid bij ons. We hebben ingespeeld door nieuwe producten aan te bieden. We hebben geïnvesteerd in een vaste studio met uitzicht over de Erasmusbrug, voor evenementen zoals deze. Daarnaast verkopen we videoschermen waar mensen ook hun handen kunnen ontsmetten. De eerste lading van negentig stuks is meteen uitverkocht. Daarnaast zijn we bezig met luchtreinigingsinstallaties, zodat mensen weer binnen kunnen werken. Bij dat laatste stuiten we op veel verzet, doordat het RIVM niet openstaat voor een meersporenbeleid. Als vereniging moeten we gezamenlijk een open debat met het ministerie van VWS en het RIVM aangaan, zodat zij niet alles alleen maar inzetten op de anderhalve meter afstand, maar ook oog hebben voor de rol van aerosolen bij de verspreiding van het coronavirus en wat we hiertegen kunnen doen.”


‘Vanuit de private sector reiken wij de politiek talloze oplossingen aan, waarmee veel te weinig gebeurt’

Private oplossingen tegen tweede golf
“Wij hebben TNO gevraagd onderzoek te doen naar de rol van aerosolen in de verspreiding van het virus en de rol die luchtreinigers kunnen spelen in het tegengaan daarin,” reageert De Boer. “Vanuit de private sector reiken wij de politiek talloze oplossingen aan, waarmee veel te weinig gebeurt. Hetzelfde geldt voor de testcapaciteit. Verschillende bedrijven kunnen een grote bijdrage leveren, maar de deur blijft dicht. De economische gevolgen zijn enorm. Als je ziet wat er op het individuele niveau van bedrijven gebeurt, is dat diep- en dieptriest. Ik roep alle ondernemers op die concrete aanbevelingen hebben om een tweede golf te voorkomen zich te melden. Wij blijven aandringen en knokken, zodat we als ondernemers samen een vuist kunnen maken.”

Namens alle leden, bestuursleden en medewerkers bedanken we Hans voor zijn onuitputtelijke inspanningen als voorzitter van VNO-NCW de afgelopen zes jaar. 

Vanaf maandag kunt u het webinar terugkijken.​
3dd878b0-c6a0-4e1f-8561-1688a0cb9dfd
Nieuwe leden
Wevab Interholding BV
ROTTERDAM
EZG Nederland B.V.
BERGSCHENHOEK
Social Media
Dáárom ben ik lid!
"Het is fijn om betrokken te blijven in de nieuwe ontwikkelingen."

Theo Hijdra
Directeur HA Consultancy
Dáárom ben ik lid!
"Themabijeenkomsten per branche"

Michel Capitein
Eigenaar Technolab
Dáárom ben ik lid!
"Ik ben nog jong en via VNO-NCW Oostland kan ik werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling."

Mario Brunt
Meester Handschudder & Projectleider bij rvwebdiensten
Dáárom ben ik lid!
"Ik wil een netwerk opbouwen voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik wil leren van ervaren ondernemers."

Marcel van Wijk
Operationeel directeur Cream
Dáárom ben ik lid!
"In het netwerk van VNO-NCW West ontmoet je collega-ondernemers waar je nu eens niet tegenover maar naast zit"

Leco van Vliet
DGA L. van Vliet Vorkheftrucks
Dáárom ben ik lid!
"Geen leeftijdsdrempel"

Jeroen Droogh
Directeur Intratuin Zoetermeer
Dáárom ben ik lid!
"Ik hoop uit dit netwerk van ondernemers inspiratie te halen en nieuwe samenwerkingen te kunnen starten"

Erik Rovekamp
Buitensport ondernemer
Dáárom ben ik lid!
"Onder andere door samen te werken en samen successen te vieren blijft het ondernemerschap boeiend."

Danny Ruigrok
Vennoot Bloemendaal Ruigrok Accountants

 Partner

logo Rabobank.jpg

 

logo Who's Next.jpg