Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Regionetwerk  >  Oostland  >  

Skip Navigation LinksStart

Ondernemers Oostland

​De ondernemers en directeuren van VNO-NCW Oostland zijn professioneel, betrokken, resultaatgericht en energiek. VNO-NCW Oostland is trots op haar invloedrijke netwerk van beslissers.
De leden ontmoeten elkaar tijdens bijeenkomsten in de regio Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp. Zij delen kennis en ervaring, inspireren elkaar en doen zaken.

Regionieuws
Smaaksensaties

​Veertig Oostlandse ondernemers bezochten bedrijvenpark Oudeland. Ze keken hun ogen uit in de nieuwe panden van Melanchton Berkroden en Sligro, en beleefden diverse smaaksensaties in de keukens van Van der Linde Catering.

lees meer
Woensdag 20 Maart 2019

Rondje Oostland

In de achtertuin van Rotterdam en de voortuin van Den Haag ligt bedrijvenpark Oudeland. Op een stormachtige donderdagmiddag openen Melanchton Berkroden, Sligro Distributiecentrum en Van der Linde Catering er de deuren voor een veertigtal Oostlandse ondernemers.

Tekst: Pascale Warners, ComPas tekst en redactie

Sinds vier jaar heeft Melanchton Berkroden een nieuw pand in Oudeland. Een licht en transparant gebouw, waarbij iedere verdieping te zien is vanaf de centrale vertrekhal. Deze vmbo-school bereidt de 740 leerlingen voor op de praktijk. Ze volgen er naast de traditionele schoolvakken onder meer muziek-, kook-, handenarbeid en tekenlessen, maar ook praktijkvakken als uiterlijke verzorging en techniek.

Samenwerking met bedrijfsleven
Een goede samenwerking met het bedrijfsleven is volgens adjunct-directeur Kasper Roodenburg onmisbaar. “Wij hebben bedrijven nodig voor ons WereldPlan – de overkoepelende naam voor alle praktijkvakken. Om te ontdekken wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn, verdiepen de leerlingen zich bijvoorbeeld in horeca, logistiek of zorg en welzijn. Aan het einde van iedere zesweekse module is er een gastspreker of bedrijfsbezoek.” Verder lopen de leerlingen stage bij bedrijven en is er ook het ‘hybride leren’. “Samen met bedrijven kijken we wat die kunnen bieden als aanvulling op de opleiding. Dit jaar is er een pilot logistiek met Sligro en DPD, waar de leerlingen leren orderpicken en vrachtwagens beladen.”

Tachtig vrachtwagens
Bij de bezorgservice van Sligro Food Group krijgen de Oostlandse ondernemers een rondleiding door de hallen met diepvriesartikelen, gekoelde producten, droge kruidenierswaren en de emballage. Langs volgeladen karren met pinda’s, tortilla’s, sauzen, soepen en broodbeleg. Per dag vertrekken hier tachtig vrachtwagens met eten en drinken naar onder meer horecaondernemers, tankstations en cateraars in Zuid-Holland. “Zij bestellen voor 95 procent digitaal”, vertelt DC Manager Jeroen Langendoen. “Alles wat vandaag voor 23.00 uur besteld is, wordt morgen geleverd. Wij leveren 75.000 artikelen. De vis, vlees, groente en fruit komen van onze versleveranciers. Vorig jaar sloten wij een deal met Heineken voor de komende vijftien jaar. Vanaf september 2019 leveren wij naast onze bestaande producten ook alle bestellingen van Heineken.” Om de frisdranken en bieren kwijt te kunnen, bouwde Sligro een hal van 5.000 m2 aan het bestaande gebouw. Daarbij komt de totale oppervlakte van het distributiecentrum op 25.000m2.

Energieshot
Na een energieshot met groene appel, gember, limoen en munt, vertelt Hans van der Linde van Van der Linde Catering over zijn vak en het ontstaan van zijn bedrijf. Wat in 1962 begon als een Rotterdamse broodjeszaak, is nu een partyservice die de volledige catering verzorgt voor grote en kleine partijen. Vijf jaar geleden regelde het bedrijf de catering voor de NSS-top. Dat was volgens Van der Linde een absoluut hoogtepunt, maar wel een uitzondering. “Gemiddeld verzorgen wij op locatie de catering voor groepen van ongeveer honderd mensen. Maar wij koken ook graag bij iemand thuis voor een groep van zo’n twintig man.” Van der Linde volgt de trends in zijn vak en kijkt daarbij naar het buitenland. “Het vak verandert. Het draait allemaal om verpakking en presentatie. De producten zijn hetzelfde, maar dan in een nieuw jasje gestoken.” Wat dat betekent mogen de ondernemers ter plekke zelf beleven. Ze proeven een moderne salade niçoise, waarbij de tonijn en groenten los en eigentijds gepresenteerd worden. Met onder meer een toefje ijs van rode ui en een bonbon van bonen. Ook ervaren ze bitterballen met meelwormen, oesterzwammen, biet of zeewier. En na afloop is er het netwerkmoment met nog meer smaaksensaties.

Fotoreportage

Regionieuws
Rol provincie cruciaal

​Zuid-Holland wordt geconfronteerd met grote uitdagingen. Met de traditionele rol van de provincie komen we er niet, zegt Bert Mooren in het Algemeen Dagblad.

lees meer
Woensdag 13 Maart 2019
Zuid-Holland wordt geconfronteerd met grote uitdagingen. Met de traditionele rol van de provincie komen we er niet, zegt Bert Mooren, directeur VNO-NCW West in een opinieartikel in het Algemeen Dagblad, gepubliceerd op 13 maart.

Zuid-Holland wordt geconfronteerd met grote uitdagingen, zeg maar gerust mega-uitdagingen. Met business as usual en de traditionele rol van de provincie komen we er niet. Het bedrijfsleven vraagt van de provincie een grotere inzet en een sterke regierol. De grootste uitdaging is dat we vaart zetten achter de overgang naar de circulaire economie en de energietransitie. De provincie zal een grote rol krijgen bij de uitvoering van het Klimaatakkoord. Onze economische activiteiten moeten op een andere leest geschroeid worden: schoon en zuinig omgaan met grondstoffen en de bouw van energie-neutrale woningen. Provincie en bedrijfsleven hebben besloten om de Rotterdamse haven en het glastuinbouwcluster CO2-neutraal te krijgen in 2050. Dit betekent dat de provincie fors moet investeren in de aanleg van warmtenetten en een CO2-smartgrid. Innovatieve ondernemers met circulaire projecten kan de provincie ondersteunen met subsidies en het ontsluiten van kennis.

Een andere mega-uitdaging is de woningbouwopgave, bijna 300.000 woningen tot 2040. In plaats van enkel gemeentelijke plannen is een woningbouwplan op provinciale schaal nodig, met heldere keuzes voor bouwlocaties. Het bedrijfsleven vraagt van de provincie sterke regie te voeren op het beschermen van de kwetsbare balans tussen wonen en werken. De provincie moet gemeenten terugfluiten die woningbouw plannen op bedrijventerreinen, zoals Schieoevers in Delft en de Binckhorst in Den Haag, waarbij de benodigde ruimte voor de maakindustrie wordt opgeslurpt. Bedrijven kunnen niet functioneren wanneer zij worden ingesloten door woontorens.

Huizen bouwen is één, deze bereikbaar maken is minstens zo belangrijk. Verkeersprognoses voor de Randstad wijzen uit dat de problemen met mobiliteit fors toenemen. Een strategische opgave is het aanleggen van meer lightrailverbindingen tussen de steden in Zuid-Holland. Als dit niet lukt, gaat Zuid-Holland een verkeersinfarct tegemoet. Andere prioriteiten op het gebied van bereikbaarheid zijn de ontwikkeling van de A12 tot logistieke corridor, inclusief de aanleg van Holland Railterminal in Bleiswijk, duurzame groei van vliegveld Rotterdam - The Hague Airport en aanpak van de grootste knelpunten op de provinciale wegen.

Tot slot vraagt de Zuid-Hollandse arbeidsmarkt dringend om extra inzet. Dit is geen traditionele taak van de provincie, maar nu wel een nieuwe mega-opgave, want Zuid-Holland kent de grootste arbeidstekorten van alle provincies: 1 op de 5 bedrijven kan geen goede mensen krijgen. Tegelijk heeft de provincie een groot arbeidspotentieel dat niet werkt. De arbeidsmarkt is geografisch sterk versnipperd en weinig veerkrachtig. Een collectieve aanpak op de schaal van Zuid-Holland is hard nodig. Het is de taak van de provincie om sociale partners, gemeenten, UWV en onderwijsinstellingen bijeen te brengen voor deze collectieve aanpak, met een concrete human capital agenda.

Dat het op 20 maart om provinciaal beleid gaat komt in de televisiedebatten van de landelijke lijsttrekkers niet uit de verf. Weinig mensen weten wat de provincie doet en dat dit bestuursorgaan de komende jaren belangrijke besluiten moet nemen voor de toekomst van een sterk en duurzaam Zuid-Holland. De rol van de provincie wordt cruciaal, dit bestuursorgaan hebben we absoluut nodig om de mega-uitdagingen voor Zuid-Holland aan te gaan.
Regionieuws
Kim Boersma nieuwe adjunct-directeur VNO-NCW West

​Op 1 maart 2019 is Kim Boersma benoemd tot adjunct-directeur van VNO-NCW West. Zij zal samen met directeur Bert Mooren het directieteam vormen.

lees meer
Vrijdag 8 Maart 2019

​Op 1 maart 2019 is Kim Boersma benoemd tot adjunct-directeur van VNO-NCW West. Zij zal samen met directeur Bert Mooren het directieteam vormen.

Boersma bekleedde hiervoor verschillende managementposities in de profit en non-profit sector en was ondernemer in de HR-dienstverlening. Daarnaast heeft Kim zich ingezet in het bestuur van Stichting Maatschappij en Onderneming (SMO) en voor de aan VNO-NCW gelieerde vereniging Jong Management. Kim wil met het bestuur en het team van VNO-NCW West werken aan focus op ondernemerschap, nieuwe toegevoegde waarde voor de leden en grote ledenbetrokkenheid.

“Het is een eer om toe te treden tot de directie van VNO-NCW West. Ik zal mij nu volledig richten op het verbinden en behartigen van de werkgeversbelangen in Noord- en Zuid-Holland. Het is een prachtige uitdaging om samen met de leden ons ondernemersnetwerk nieuwe impulsen te geven en te werken aan de ontwikkeling van VNO-NCW West als sterke marktgerichte organisatie”, aldus Kim Boersma.

b9bf879a-8911-4ab7-96d1-81a56689b746
Nieuwe leden
AMG Consulting BV
BERKEL EN RODENRIJS
HA Consultancy
HOUTEN
Social Media
Dáárom ben ik lid!
"Ik hoop uit dit netwerk van ondernemers inspiratie te halen en nieuwe samenwerkingen te kunnen starten"

Erik Rovekamp
Buitensport ondernemer
Dáárom ben ik lid!
"Geen leeftijdsdrempel"

Jeroen Droogh
Directeur Intratuin Zoetermeer
Dáárom ben ik lid!
"Ik wil een netwerk opbouwen voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik wil leren van ervaren ondernemers."

Marcel van Wijk
Operationeel directeur Cream
Dáárom ben ik lid!
"Ik ben nog jong en via VNO-NCW Oostland kan ik werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling."

Mario Brunt
Meester Handschudder & Projectleider bij rvwebdiensten
Dáárom ben ik lid!
"Themabijeenkomsten per branche"

Michel Capitein
Eigenaar Technolab
Dáárom ben ik lid!
"Het is fijn om betrokken te blijven in de nieuwe ontwikkelingen."

Theo Hijdra
Directeur HA Consultancy
Dáárom ben ik lid!
"In het netwerk van VNO-NCW West ontmoet je collega-ondernemers waar je nu eens niet tegenover maar naast zit"

Leco van Vliet
DGA L. van Vliet Vorkheftrucks

 Partner

logo Rabobank.jpg

 

logo Who's Next.jpg