Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Regionetwerk  >  Delft  >  

Skip Navigation LinksStart

Ondernemers Delft
Delft is een kring van ondernemers van VNO-NCW West, ingesloten tussen Den Haag en Rotterdam. Hiermee vervult VNO-NCW Delft de verbindende schakel naar de andere regio’s. Delft is met bedrijven zoals DSM en Yes!Delft een broedplaats voor creativiteit en innovatie.
Regionieuws
Veranderende arbeidsmarkt

​Personeel nodig? Of genoodzaakt mensen te laten gaan? De coronacrisis heeft grote invloed op de arbeidsmarkt en dwingt ondernemers tot zware beslissingen. Platform NLWerktdoor zorgt dat werkgevers hun activiteiten kunnen voortzetten, terwijl personeel wordt ingezet waar zij het hardst nodig is.

lees meer
Woensdag 24 Juni 2020
​Personeel nodig? Of genoodzaakt mensen te laten gaan? De coronacrisis heeft grote invloed op de arbeidsmarkt en dwingt ondernemers tot zware beslissingen. Platform NLWerktdoor zorgt dat werkgevers hun activiteiten kunnen voortzetten, terwijl personeel wordt ingezet waar zij het hardst nodig is.  

Tekst: Pieter van der Meulen

Nederland werkt door, ondanks de coronacrisis. Creativiteit, daadkracht en het vermogen om snel te reageren op onverwachtse ontwikkelingen ligt aan de basis van ondernemerschap. Nu die eigenschappen volop worden beproefd, bieden VNO-NCW en MKB-Nederland in samenwerking met gemeenten, vakbonden en landelijke overheid een platform om Nederland zo goed mogelijk door de crisis te loodsen. Vraag en aanbod op de arbeidsmarkt komen samen op het platform NLWerktdoor. 

Personeel nodig? 
De arbeidsmarkt verandert. Waar het werk stilligt of slechts beperkt kan worden uitgevoerd, kunnen werkgevers niet iedereen in dienst houden. In sectoren zoals de zorg, land- en tuinbouw en logistiek hebben bedrijven juist extra krachten nodig. Op www.NLWerktdoor.nl worden matches gemaakt waardoor bedrijven hun werkzaamheden kunnen voortzetten terwijl werkloosheid zoveel mogelijk wordt beperkt. Het platform NLWerktdoor is een intiatief van het samenwerkingsverband Perspectief op Werk. Het is erop gericht dat mensen die willen en kunnen werken, worden geholpen de weg naar de arbeidsmarkt te vinden door bemiddeling, ondersteuning, begeleiding en omscholing. Door alle arbeidsmarktinitiatieven samen te brengen wordt de arbeidsmarkt structureel versterkt, waarbij voor zoveel mogelijk mensen werk is en werkgevers de arbeidskrachten kunnen aannemen die zij het hardst nodig hebben.  

Digitale werving en selectie
Door de coronacrisis werkt Nederland massaal digitaal en online. Voor het werving- en selectieproces heeft dat grote gevolgen. Met videogesprekken is veel mogelijk en voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt biedt dit zelfs grote kansen. Mensen die vanwege (mantel)zorgtaken niet makkelijk overdag van huis kunnen, moeders die graag willen werken maar kinderopvang pas kunnen betalen als ze een baan hebben en hun kinderen niet alleen thuis kunnen laten voor een gesprek. Of mensen met een psychische beperking die zich meer op hun gemak voelen achter een camera. Kortom: nu is de tijd om te kijken wat wel of niet werkt bij digitale werving en selectie.
Landelijke matching apps en platformen zijn bijvoorbeeld: ​
Inspiratie in coronatijd
De uitdagingen op de arbeidsmarkt zijn in veel gevallen nog onbekend terrein voor werkgevers. Met nieuwe werkafspraken, fysieke maatregelen, aangepaste werkvormen en sectorgerichte protocollen start Nederland weer op. Bedrijven moeten kunnen in hoog tempo kunnen op- en afschalen, afhankelijk van steeds veranderende omstandigheden. Hoewel maatwerk in de meeste gevallen de enige manier is waarop tot goede afspraken kunnen worden gemaakt, zijn veel ondernemers gebaat bij gezamenlijk optrekken. Tijdens online inspiratiesessies, webinars en door het verspreiden van best practices hoeven bedrijven niet op eigen houtje te bedenken hoe zij zich tot de nieuwe situatie verhouden.

​NetwerkenWerkt!
Een mooi voorbeeld is 'NetwerkenWerkt!' dat op 16 juni de eerste bijeenkomst organiseerde. Het initiatief is genomen door afvalverwerker HVC  Groep, Werkom en hét platform voor Zaanstreek Waterland om organisaties samen te laten werken aan oplossingen voor de veranderingen op de huidige arbeidsmarkt.​​
Lees in juli een uitgebreid interview met Gert Jan de Waard van HVC Groep en Yolanda Hoogtanders van Werkom waarin zij vertellen hoe NetwerkenWerkt! een broodnodige impuls geeft aan de arbeidsmarkt.

VNO-NCW en MKB-Nederland en hun regionale afdelingen bieden landelijk en regionaal verschillende digitale mogelijkheden om te profiteren van het brede netwerk en problemen en oplossingen te delen. 

Kijk hier voor de online (en ook weer fysieke) bijeenkomst van VNO-NCW West.

Hoe kunnen we jou helpen op de arbeidsmarkt? Vul de poll​ in en laat het ons weten!
Regionieuws
Cybercrime bij het thuiswerken

​Hoe bescherm je je werknemers tegen cyber criminaliteit als zij thuiswerken? Die vraag staat centraal tijdens het webinar van VNO-NCW West.

lees meer
Woensdag 3 Juni 2020

Ruim tachtig ondernemers bellen op 29 mei in voor het webinar ‘Cybersecurity’ van VNO-NCW West. Sprekers Mimoent Haddouti en Erno Doorenspleet leggen uit hoe je jezelf en je werknemers in tijden van het corona-thuiswerken het beste kunt beschermen.

Door Lara Smit

Mimoent Haddouti, executive vice president First Line Risk & Security Rabobank, vertelt dat met meer dan 30.000 thuiswerkers ook de bank volop investeert in digitale beveiliging. “Gerichte aanvallen op thuiswerkplekken zijn vaak een stuk makkelijker dan op werkplekken in een bedrijf. Maar ook bij thuiswerk begint het met een goede beveiliging van je kantoor. Zorg voor een VPN-verbinding, een versleutelde verbinding tussen de werkplek van de werknemer en het datacenter van het bedrijf. Een cybercrimineel kan zonder VPN-verbinding gemakkelijk toegang krijgen tot de  privélaptop van een medewerker die daarop vertrouwelijke documenten bewerkt.”

Phishing
Haddouti legt de focus op bewustwording. “Je moet daar iedereen in je organisatie bewust van maken. Onder de medewerkers van de Rabobank versturen we regelmatig nep-phishingmails om zo te kijken of werknemers ergens op klikken of een bijlage openen. Op basis van die tests wordt dan gericht gekeken in welke omgeving er extra aandacht nodig is en op wat voor beveiligingsniveau we als organisatie zitten.”

KPN
Erno Doorenspleet, vice president Security Strategy.  “Iedere thuiswerker is momenteel eigenlijk ook een IT-manager,” vertelt hij vanachter zijn computer. “Toch ​komt het nog vaak voor dat mensen wat basisregels vergeten, bijvoorbeeld bij het delen van schermen. Wees bewust van wat je laat zien van jezelf en wat je deelt. Zorg ervoor dat je desktop leeg is en dat je een ‘clean’ browser gebruikt.”
Cybercriminelen springen in op de onrust en nieuwsgierigheid die in crisistijd bij de mensen heerst. “Mensen zijn minder alert en daardoor kan het snel schakelen en bewust zijn van waar je op klikt best een uitdaging zijn. Medewerkers moeten we daar ook niet op straffen, maar helpen en begeleiden.”

Tot slot geeft Doorenspleet mee om als thuiswerker/IT-manager goed om je heen te kijken. “Scholieren worden bijvoorbeeld ook benaderd via phishing-mails en sms’jes. Niet zo zeer om de scholier data afhandig te maken, maar omdat dit een stepping stone zou kunnen zijn van het thuisnetwerk naar het bedrijfsnetwerk.” Communicatie is volgens Doorenspleet cruciaal. “Laten we met elkaar open en helder communiceren, met elkaar samenwerken om cyberveiliger te worden.”

Tijdens het webinar stellen ondernemers vragen aan de sprekers via de chat. De vragen en antwoorden vind je hier​.
Regionieuws
'Alle gemeenten in geldnood'

​Niet bezuinigen, maar juist volop investeren. Audrey Keukens, voorzitter VNO-NCW West, roept gemeenten in een open brief op desnoods geld te lenen bij het Rijk of provincies. Boudewijn Revis, wethouder Financiën in Den Haag, waarschuwt. “Alle gemeenten zitten financieel aan de grond.”

lees meer
Woensdag 27 Mei 2020

Niet bezuinigen, maar juist volop investeren in woningbouw en infrastructuur. Audrey Keukens, voorzitter VNO-NCW West, roept gemeenten in een open brief op desnoods geld te lenen bij het Rijk of provincies om toch door te gaan met gebiedsontwikkeling. Boudewijn Revis, wethouder Financiën in Den Haag, sluit zich aan bij de oproep, maar waarschuwt ook. “Alle gemeenten zitten financieel aan de grond.”

“In Den Haag gaat alles door en we kijken waar we projecten naar voren kunnen halen en zo mogelijk versnellen," stelt Revis. "De overheid kan het gat vullen dat de vraaguitval in de markt creëert en zorgen dat er gewerkt kan blijven worden. Tegelijkertijd zijn wij als gemeente bij wet verplicht een sluitende begroting te maken. Dat wordt de komende jaren ontzettend moeilijk.” Wethouder Revis ziet de opgebouwde financiële buffers van de gemeente Den Haag als sneeuw voor de zon verdwijnen. Als bestuurder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten ziet hij dat alle gemeenten krap zitten. “Eigenlijk zaten we al aan de grond voordat de coronacrisis begon. Bij de decentralisatie van de zorg is te weinig geld beschikbaar gesteld. Gemeenten krijgen meer taken, maar niet genoeg middelen om deze uit te voeren. We hebben al jaren een discussie met het Rijk omdat we vinden dat we te weinig geld krijgen. Daar komt nu de coronacrisis overheen en gemeenten vangen enorme klappen op. In Den Haag en een aantal andere gemeenten hebben we nog een uitzonderingspositie door de verkoop van Eneco. Dat geld willen we investeren in de stad, in infrastructuur en niet gebruiken om gaten te vullen.” 

Open brief
Alle gemeenten in Noord- en Zuid-Holland ontvangen deze week een brief van VNO-NCW West en MKB-Nederland waarin de noodzaak tot investeren wordt aangegeven met concrete stappen. Meer geld vanuit het Rijk en de provincies is onvermijdelijk. “Minister Wiebes wil bedrijven graag uit de crisis investeren, maar die gaat niet over het Gemeentefonds,” zegt Keukens in gesprek met BNR Nieuwsradio. “Bouwbedrijven zien de portefeuille niet meer opbouwen, omdat aanbestedingen worden uitgesteld en vergunningen niet worden verleend. Knelpunten in de vergunningverlening moeten uit de weg worden geruimd. Thuiswerken betekent niet dat er minder moet gebeuren." 

Bezuinigingen en belastingverhoging
Als er geen geld van het Rijk bij komt, voorzien bijna alle gemeenten (87 procent) in het onderzoek de komende maanden een beetje (39 procent) of grote (48 procent) financiële problemen. Veel gemeenten stonden er aan het begin van dit jaar al niet florissant voor door gestegen kosten van de Wmo en de jeugdzorg. Hier komt nu de coronacrisis bovenop. En het einde is nog niet in zicht. Driekwart (77 procent) vreest bezuinigingen waar 'gewone burgers' de dupe van worden. De helft voorziet een belastingverhoging. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag in samenwerking met VNG in 162 gemeenten. 

Bekijk alle resultaten van het onderzoek van EenVandaag.

Luister de uitzending van BNR Nieuwsradio met Audrey Keukens en Boudewijn Revis terug.


Lees de open brief van VNO-NCW West en MKB-Nederland regio's in Noord- en Zuid-Holland aan alle gemeenten.

Dáárom ben ik lid!
"Het lidmaatschap van VNO-NCW Delft zet mij aan het denken omdat ik ondernemers uit andere sectoren ontmoet."

Erik van Hunnik
Eigenaar First Element

 Partner

logo Rabobank.jpg