23 september 2022

#MO22 Schipluiden: Overheid kan niet alles oplossen

Tijdens het Miljoenenontbijt Westland-Delfland bespraken politiek en bedrijfsleven de impact van het voorgenomen kabinetsbeleid op de regio. De ochtend werd geopend door Marck Hagen, voorzitter VNO-NCW Westland-Delfland. Hij noemt een aantal uitdagingen voor de regio: verhoging van het minimumloon, de stikstofcrisis, stijgende energiekosten, inflatie en koopkracht. Maar hij benadrukte in zijn verhaal ook de sterke kanten: “Als regio staan we voor innovatie en verduurzaming.”

Door Annemarie Oorthuizen

Hagen start het gesprek over de Miljoenennota met vier politici uit de regio. Allen misten ze op Prinsjesdag een lange termijn visie vanuit het kabinet. “Je moet juist nu nadenken over ruimtelijke inrichting, arbeidskracht, mobiliteit en de scholing van mensen”, geeft Pieter Varekamp, wethouder Westland, aan. Frank ten Have, wethouder Midden-Delfland: “Als gemeente kunnen we door de afhankelijkheid die we van het Rijk hebben, nu bijna niks doen om ondernemers in nood te helpen of om ergens in te investeren”, zegt hij. Op de korte termijn kan het warmtenet de glastuinbouw ondersteunen, maar ik maak me ernstige zorgen over de lange termijn.”

Onrust en onvrede
Ook het protest rondom de koets en het balkon tijdens Prinsjesdag is niet onopgemerkt gebleven voor de politici. Bouke Arends, burgemeester Westland: “De overheid moet ook oog hebben voor wat er nu in de samenleving leeft. Zoals de omgekeerde vlaggen die je zowel bij sociale huurwoningen als bij grote villa’s ziet hangen.” Bram van Hemmen, burgemeester Midden-Delfland, geeft aan dat de onrust deels verklaart wordt door de manier waarop wij onze samenleving en economie momenteel hebben ingericht. “Dit systeem is aan het einde van z’n latijn. We hebben tot nu toe altijd gedacht dat de overheid alles wel zou oplossen.”

Kracht van de regio
“Een deel van onze kracht zit in de mensen die hier wonen”, benadrukt wethouder Varekamp. “We zoeken hier altijd naar nieuwe oplossingen. Zo zijn we in de tuinbouw gegroeid van alleen productie naar ook kennis en innovatie.” Ten Have geeft aan dat er nu een onduidelijke situatie rondom het stikstofbeleid is: “Tegelijkertijd lopen we hier als regio, samen met de boeren en natuurorganisaties, in voorop en zijn we een voorbeeld voor het land.” Hemmen: “Als overheid moeten we ruimte geven aan de ondernemers. Creatieve oplossingen moet je namelijk van de ondernemers verwachten en niet van de overheid.”

Hoe snel gaan mensen er weer in geloven?
Ook ondernemers uit de regio krijgen vandaag het woord. Stefan Stolk, directeur Nationale Theaterkassa / Senf: “Als theaterproducent merk je gelijk hoe het gesteld is met de koopkracht in de samenleving. Je merkt aan de verkoop van de kaarten dat het vertrouwen weg is. Mensen weten niet wat er gaat gebeuren. Er zijn nu maatregelen aangekondigd, maar ik vraag me af hoe snel mensen daar ook in gaan geloven. Het protest bij het langsrijden van de koets op Prinsjesdag vind ik tekenend voor de tijd van nu.”

Zorgen over stijgende kosten
“In de detailhandel merk je ook dat de koopkracht daalt”, geeft Robert van Leeuwen, eigenaar van de PLUS in Den Hoorn, aan. “Ik ben blij dat er geld wordt uitgetrokken om de koopkracht te verhogen bij de consument. Maar er worden ook veel kosten bij de mkb-bedrijven gelegd. Het minimumloon en de vennootschapsbelasting gaan omhoog. Maar ook de energieprijzen zijn extreem hoog. Dat kunnen we straks niet meer simpelweg verrekenen in de producten aan de consument. We komen zo in een vicieuze cirkel terecht waar we niet meer uit komen. Ik maak me daar zorgen over.”

Blijf investeren
“Ik wil iedereen meegeven dat je moet investeren om toekomstbestendig te blijven”, zegt Van Leeuwen. Zo laat hij binnenkort zijn winkel verbouwen en verduurzamen. “Maar ook investeren in je personeel is belangrijk.” Ook Nationale Theaterkassa / Senf blijft zich door ontwikkelen. “Samen met balletdanseres Igone de Jongh hebben we Oekraïense balletdansers naar Nederland gehaald en opgevangen in het oude conservatorium in Den Haag. Deze groep dansers treedt nu internationaal op en laat de wereld zien dat dans sterker is dan kogels en bommen.”

Fotoreportage

#MO22 Schipluiden: Overheid kan niet alles oplossen