27 mei 2020

‘Geld kan ook verdovend zijn’

​Ben je een pruillip-ondernemer of durf je je verdriet, schaamte en woede aan de kant te zetten en met een creatieve blik naar het post-coronatijdperk te kijken? Elske Doets, directeur-eigenaar van Doets reizen, startte samen met medezakenvrouw Rahma el Mouden non-profit platform #elskerahma op om ondernemers te ondersteunen en nog sterker uit de crisis te laten komen. “Alleen vanuit een veilige Haagse kaasstolp kan je ondernemers niet helpen. En waar zijn de vrouwen?!”

Tekst: Pieter van der Meulen

“Toen Trump op 12 maart een reisverbod afkondigde, was het bij ons alle hens aan dek. Voor mij was het direct wel duidelijk dat het langer zou gaan duren dan de oorspronkelijke vier weken. Dezelfde dag nog ben ik begonnen met het uitwerken van zes mogelijke scenario’s, van relatief positief tot absoluut doemscenario. Kort na de Verenigde Staten stelde ook Canada een reisverbod in, in zijn geval tot 30 juni. Dat was klap op klap en dan kan je niks anders dan incasseren. Voor ons als reisorganisatie is dit een verloren jaar.”

‘Geld kan verdovend werken, nu is de tijd voor creativiteit’

Pruillip-ondernemer
“Mijn benadering gaat uit van realisme, het is een kwestie van aanvaarden. Je kan als ondernemer boos of verdrietig worden, maar daar schiet je niks mee op. Dit overkomt ons. Veel ondernemers lijken te denken ‘straks mag ik weer en kan ik op de oude voet door’. Oftewel de afwachtmodus in. Ik zie ook ‘pruillip-ondernemers’, daarmee kom je ook niet door de crisis. De vraag ‘gaat het een beetje’, kan ook echt niet meer. Ondernemers moeten hun verhaal blijven vertellen en zich blijven profileren. Het is fantastisch dat we geld krijgen van de overheid, dat meen ik echt, maar daarvan ga je ook in de slaapmodus. Het kan verdovend werken en alles stilzetten. Nu is juist de tijd voor creativiteit.”


‘De superdenktank weet een hoop van macro-economie, maar weten ze wat ondernemers doormaken?’
#elskerahma “Rahma en ik zitten in het sprekerscircuit. We vinden allebei dat er teveel vrouwen zijn die elkaar tegenwerken. Wij hebben afgesproken om elkaar te helpen. Sinds de coronacrisis kregen wij veel telefoontjes van ondernemers die lamgeslagen leken. Binnen twee weken hebben we het non-profit platform #elskerahma opgezet, waarmee we ondernemers adviseren hoe te herstarten na de crisis. We hebben een website opgezet, die overigens vrij snel na ons optreden bij Op1 gecrasht is. Met zoveel aandacht hadden we niet echt rekening gehouden. We hebben snel opgeschaald en zijn nu druk met mentorgesprekken. Ondernemers zijn degenen die de pijn voelen, wij houden de economie op gang en zorgen voor werkgelegenheid. Als ik zie wie er in de nieuwe superdenktank van het kabinet zitten, wordt ik daar niet vrolijk van. Klaas Knot, Marriëtte Hamer, Kim Putters hebben een hoop verstand van macro-economie, maar hebben geen gevoel bij de echte ondernemer. Dat blijkt wel als Knot zegt dat horecaondernemers die omvallen maar even een LOI-cursus moeten gaan doen om zich te laten omscholen.”
‘Zou Hans de Boer er nu nog zitten als zijn opvolger een man was geweest in plaats van een vrouw?’
Tijd voor vrouwen“De werkelijkheid is heel anders. Op het niveau waar besluiten worden genomen, wordt de stem van ondernemers nog steeds te weinig gehoord. Of ieder geval te weinig meegenomen in het beleid. VNO-NCW en MKB-Nederland mogen nog veel meer een stomp uitdelen. Tot nu toe wordt vanuit het kabinet als managers opgetreden, met korte sprints om de eerstvolgende periode te overleven. Dat is een typische mannelijke manier van handelen. Net als overal geld tegenaan smijten. Het is eendimensionaal denken en handelen en we hebben juist behoefte aan een bredere visie. Merkel zegt het ook: dit is een meerjarige crisis, we moeten de pijn omarmen en in ons beleid verder kijken dan het hier en nu. Daar zijn vrouwen nu eenmaal beter in dan mannen. Maar in Nederland is het dramatisch gesteld. We hebben een paar vrouwelijke ministers, maar die zie je niet tijdens deze crisis. Maar VNO-NCW mag ook naar zichzelf kijken op dat vlak. De afspraak was dat Hans de Boer inmiddels zou zijn opgevolgd door Ingrid Thijssen. Ze is gekozen op haar kwaliteiten en moet in staat zijn deze rol te vervullen. Het is de ideale vuurdoop, zou je kunnen zeggen. Zou Hans er nu ook nog zitten als zijn opvolger een man zou zijn geweest? Dat kun je je afvragen.” 
Meer lezen​ over platform #elskerahma

‘Geld kan ook verdovend zijn’