Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
https://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/191220%20Chantal%20Roest.jpg
'Quotum stap in de goede richting'
Datum: 19-12-2019

Jarenlang werd erover gesproken en nu is het realiteit: een quotum voor vrouwen in de top van het bedrijfsleven. “Een belangrijke stap, maar er moet nog veel meer gebeuren,” vindt Chantal Roest, voorzitter van het VNO-NCW VrouwenNetwerk.

Door Pieter van der Meulen

“Met deze stap geeft de politiek een belangrijk signaal af. Het zat er al een tijdje aan te komen, maar dit quotum is een grote stap in de goede richting. Ook in de bredere context van de man-vrouwdiscussie is dit een mijlpaal.” Roest is Vice President Public Market bij KPN en combineert dat sinds 2018 met het voorzitterschap van het VNO-NCW VrouwenNetwerk. Sinds de oprichting van dit netwerk in 2010 staat het thema ‘meer vrouwen in de top’ hoog op de agenda. “Het is een gefaseerd proces. Je zou willen dat onze samenleving zover is dat het niet nodig is, maar onder de streep is te weinig veranderd de laatste jaren. Daarom is dit paardenmiddel nodig. “

'Zonder quotum komen we er niet, dat is inmiddels duidelijk​'

Onbewust vooroordelen
​“Zonder quotum komen we er niet, dat is inmiddels duidelijk,” vervolgt Roest. “Daarnaast wil ik duidelijk stellen dat het in mijn optiek niet aan de intentie ligt. Bij vrijwel alle grote bedrijven is het onderwerp van gesprek. In een aantal jaar tijd hebben we dit in het bedrijfsleven en in de politiek hoog op de agenda gekregen. Het is een kwestie van onbewuste vooroordelen en mannen in de top zoeken toch vaak naar mensen uit hetzelfde straatje, een kopie van zichzelf min of meer. Dat is een natuurlijke neiging. Dat moeten we doorbreken. De weg naar boven is steil en het zijn nog steeds vaak mannen in de top. We hebben een achterstand in te halen. Uiteindelijk is het streven natuurlijk altijd om de meest geschikte persoon voor de positie te kiezen, ondanks het geslacht. Dat maakt dit ook zo’n lastige discussie. Er is sprake van een soort dualiteit, waarbij je aan de ene kant ziet dat de bedoelingen bij vrijwel iedereen positief zijn, maar dat er aan de andere kant toch weinig verandert. Het zou mooi zijn als we op termijn het quotum weer af kunnen schaffen en de verhoudingen zijn rechtgezet. Een vanzelfsprekende balans, dat is het doel.” 

Hullie, zullie
Deze week wordt echter onderstreept dat Nederland nog een lange weg te gaan heeft. Op de ranglijst over vrouwenemancipatie van het World Economic Forum daalde Nederland het afgelopen jaar 11 plaatsen. Nicaragua, Rwanda, Cuba en Uruguay onder meer zijn ons voorbij gestreefd. Dat Nederland nog nooit een vrouwelijke premier heeft gehad wordt als belangrijke oorzaak aangevoerd. Daarnaast werken vrouwen vaker parttime en zijn minder vertegenwoordigd op leidinggevende posities. “Over de daling van Nederland op de lijstjes heb ik mij wel verbaasd,” zegt Roest. “Maar verbetering van de positie van vrouwen is geen kwestie van even een vinkje aftekenen, het gaat om de ontwikkeling. Natuurlijk moet er nog veel meer gebeuren.

'We moeten aan alle jonge meisjes kunnen uitleggen dat de top ook voor hen een mogelijkheid is'

Ik zie wel de ontwikkeling, maar het gaat om gedragsverandering in de hele maatschappij. Het is ook geen kwestie van enkel hullie, zullie. Het is goed dat de overheid steeds meer de handschoen oppakt en instrumentarium vrijmaakt waarin meer mogelijkheden voor vrouwen ontstaan. Vrouwen hebben zelf ook een belangrijke verantwoordelijkheid. Het is mijn ideaal dat een vrouw in een hoge positie een ander onder haar hoede neemt. Los van geslacht en vooroordelen gaat het om gedrag en daarbij is begeleiding ontzettend belangrijk. We moeten aan alle jonge meisjes kunnen uitleggen en vooral laten zien dat de top ook voor hen een mogelijkheid is.” 

The Self-Made Summit
Op 23 april 2020 staat hét business event voor ambitieuze vrouwen op het programma, The Self-Made Summit. Onderwerpen die aan bod komen zijn: career of your dreams, brand building, personal branding, emancipation, self care, creative confidence & money talk. Wil jij maximaal geïnspireerd worden door onder andere deze sprekers: Annemarie van Gaal, Aranka van der Voorden, Bridgid Nzekwu, Nina Pierson, Yaela Raber, Zarayda Groenhart en Chantal Roest zelf. “Het wordt een ontzettend leuk, inspirerend evenement,” denkt Roest. “VNO-NCW is partner van The Self-Made Summit en leden krijgen 15 procent korting op hun ticket. Dit kan door de code VNONCWXSMS15 te gebruiken. Voor vrouwen met ambitie is dit het evenement waar je bij wilt zijn. 


Lees hier meer over de Self-Made Summit en meld je aan
Lees hier meer over het VNO-NCW VrouwenNetwerk

Bijlagen
Deel artikel