Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Doelgroepnetwerk  >  Zorgpower  >  

Skip Navigation LinksStart

Doelgroep Zorgpower

​De zorgsector staat in Nederland voor grote uitdagingen. De vraag naar zorg neemt snel toe, terwijl de financiële middelen teruglopen. Kwalitatief goede zorg vraagt om innovatieve oplossingen. Daar kan het bedrijfsleven bij helpen. Daarom stimuleert VNO-NCW West de samenwerking en kennisdeling tussen partijen in de gehele zorgsector. Onder meer door het organiseren van de netwerkgroep Zorgpower.

Regionieuws
Inclusief werken: “Kijk naar kracht”

​Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bied waardevolle mogelijkheden voor ondernemers. Zorgpower van VNO-NCW West Regio Rotterdam werd 18 april getrakteerd op een inclusieve voorstelling bij Theater Babel.

lees meer
Vrijdag 26 April 2019

​Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bied waardevolle mogelijkheden voor ondernemers. Een voorbeeld van succesvol, inclusief werken is Theater Babel Rotterdam waar 21 van de 32 acteurs een beperking heeft. Zorgpower van VNO-NCW West Regio Rotterdam werd 18 april getrakteerd op een inclusieve voorstelling.

Door Merijn van Grieken/ Van Grieken Tekst

Wat is beperking en wie heeft er eigenlijk een? Het is een bijna filosofische vraag die bestuurder Arend Vreugdenhil van stichting Pameijer stelt. “Onze missie is om iedereen mee te laten doen in de samenleving. Daar zijn we elke dag mee bezig. Voor veel bedrijven is het spannend om de stap naar inclusie te zetten, want onbekend maakt onbemind.”
De Rotterdamse stichting met 6.000 cliënten maakt een match tussen bedrijven en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 24 van hun cliënten met een verstandelijke, fysieke of psychische beperking vinden hun dagbesteding en werk bij Theater Babel Rotterdam van directeur Paul Röttger.

Hij is vijf jaar geleden inclusief gaan werken met mensen die anders zijn. “De moeilijkste klus en tegelijkertijd mooiste klus van mijn leven. Wij, mensen zonder beperking, gaan uit van de norm zoals wij die kennen, rekenen elkaar af op wie we zijn. We stellen ons niet echt open voor een ander. Wij hebben dat wel gedaan en ik werk nu dagelijks met 35 acteurs, waarvan 21 mensen met een beperking.”

Kijken naar kracht
Voor de ondernemers van Zorgpower voert het gezelschap de bijzondere theaterchoreografie Piazza della vita op. Een plein gevuld met bezoekers, twee enorme kunstobjecten en maar liefst 35 spelers. Een ongegeneerde blik op het leven zonder woorden, met zang en dans.
Voor Röttger, die zelf ook meespeelt, is inclusief werken: kijken naar kracht, talent en mogelijkheden. “Met name dat laatste is een uitdaging. We zijn gewend mensen in hokjes in te delen. Inclusief is dat je alle mensen op een gelijkwaardige manier behandelt. Ik ga ervan uit iedereen zich met hart en ziel geeft zoals ik van elke professionele acteur verwacht.”
Zijn boodschap aan werkgevers is om vanuit maatschappelijke betrokkenheid inclusief te gaan werken. “Het is een geweldige manier om die betrokkenheid te laten zien. En daarnaast is het interessant wat het met je bedrijf doet. Je kijkt anders naar elkaar, wordt minder gehaast en gaat rustiger met elkaar om. En dat kan elk bedrijf goed gebruiken.”

Heb lef
Ook bestuurder Vreugdenhil van Pameijer hoopt dat meer ondernemers de stap naar inclusiviteit zetten. “Bedrijven, heb lef. Voor mensen met een beperking is een woon- en werkplek buiten hun eigen omgeving belangrijk om mee te kunnen doen in onze samenleving. En het mooie is dat werkgevers die inclusief zijn gaan werken, niet meer zien dat het om mensen met een beperking gaat. Zij zijn een jij en ik geworden. Heel waardevol.”
Theaterdirecteur Röttger gunt elke ondernemer zijn ervaring. “Alles waarvan ik dacht dat ik het kende en wist, heb ik opzij moeten zetten. Ik heb me moeten aanpassen. Dat is soms best lastig, maar uiteindelijk zijn wij er allemaal als mens en als bedrijf beter van
geworden. Ook de kunst. En de omzet is er zelfs door gestegen.”

Fotoreportage

Regionieuws
Kijkje in nieuw PTC

​Het splinternieuwe gebouw van Holland Protonen Therapie Centrum staat in dun bebouwd hightech gebied in Delft. Ondernemers van het Zorgpower-Netwerk van VNO-NCW Regio Rotterdam krijgen een kijkje in het bijzondere medisch behandelcentrum. Protonenbestraling is een voor Nederland nieuwe vorm van therapie tegen kanker.

lees meer
Woensdag 28 November 2018

​Het splinternieuwe gebouw van Holland Protonen Therapie Centrum staat in dun bebouwd hightech gebied in Delft. Ondernemers van het Zorgpower-Netwerk van VNO-NCW Regio Rotterdam krijgen een kijkje in het bijzondere medisch behandelcentrum. Protonenbestraling is een voor Nederland nieuwe vorm van therapie tegen kanker.

Door Merijn van Grieken/ Van Grieken Tekst

In de ontvangsthal van het tweede HollandPTC van Nederland komen zo’n 30 geïnteresseerde ondernemers van het Zorgpowernetwerk van VNO-NCW Regio Rotterdam bij elkaar voor een rondleiding. Nog voordat het centrum op 30 november officieel wordt geopend, worden zij op 26 november al enthousiast ontvangen door zakelijk directeur Menno Riemersma.
Protonenbestraling is een voor Nederland nieuwe vorm van therapie tegen kanker. De huidige methode is bestraling met fotonen, elektromagnetische energiegolven, en wordt radiotherapie genoemd. Bestraling met protonen, positief geladen deeltjes, kan veel nauwkeuriger waardoor gezond of achterliggend weefsel rond de tumor veel minder wordt geraakt. “Zo kan kanker in het oog of een hersentumor op de millimeter nauwkeurig worden behandeld, met zo min mogelijk schade aan gezonde delen toe te brengen”, legt Riemersma uit.

Specialistische expertise
Het protonencentrum is een samenwerkingsverband met drie aandeelhouders TU Delft, Leiden Universitair Medische Centrum en Erasmus Medisch Centrum en is uit strategisch oogpunt in Delft gebouwd. “Voor de protonentherapie is ruimte voor grootschalige medische apparatuur nodig. Daarnaast is naast medisch onderzoek ook hoogstand technisch onderzoek wenselijk. Deze zijn beiden aanwezig in Delft”, zegt Riemersma voorafgaand aan de rondgang.
In de gangen heerst een serene rust. Lange gangen, witte muren, witte vloer. Er heerst niet dezelfde reuring als in een ‘echt’ ziekenhuis. Dat kan ook niet anders, patiënten komen voor een dagbehandeling. Ze worden behandeld en gaan diezelfde dag weer naar huis. Het centrum dat 110 miljoen euro heeft gekost, heeft sinds medio september tot nu toe zeven patiënten behandeld. Dat moet de komende jaren groeien naar 600 patiënten, het aantal waar HollandPTC nu een vergunning voor heeft.

Gantry
Het gezelschap van het netwerk loopt naar de ruimte waar hét bestralingsapparaat staat opgesteld, de zogenaamde gantry. Een surrealistische ruimte. Indrukwekkend om te zien. “Ik wou dat het centrum er was toen ik zelf borstkanker kreeg. Als je de linkerborst bestraalt, kan je bij traditionele fotonentherapie ook het hart bestralen. Vrouwen die deze behandeling hebben ondergaan, hebben een grotere kans om complicaties aan het hart. Bij protonentherapie kan er bestraald worden tot het punt van gezond weefsel, waardoor de kans op complicaties kleiner is. Heel mooi”, zegt Verdier.

Meerwaarde bewijzen
HollandPTC wil protonentherapie naar een hoger plan tillen door een combinatie van onderwijs, research en development en behandeling van patiënten. Bij Holland PTC komen therapie, onderwijs en research samen. “Hoewel deze therapie al sinds de jaren 60 bestaat moet het nog steeds wetenschappelijk worden bewezen. Wij zullen de komende jaren daarom deze meerwaarde moeten aantonen”, aldus Riemersma. HollandPTC in Delft is het tweede centrum van Nederland. In Groningen is de eerste dit jaar geopend. Later volgt Maastricht met een centrum.

Fotoreportage

Regionieuws
"We laten subsidiemoge- lijkheden liggen'

​“Als je aan twintig zorgprofessionals vraagt wat Zorgpower is, denk ik dat niet één het weet.” Casper van Eijck, hét boegbeeld van Zorgpower, het netwerk van VNO-NCW West dat samenwerking en kennisdeling tussen partijen in de zorgsector stimuleert.

lees meer
Vrijdag 29 Juni 2018

​“Als je aan twintig zorgprofessionals vraagt wat Zorgpower is, denk ik dat niet één het weet.” Casper van Eijck is oncoloog en chirurg in het Erasmus Medisch Centrum en clubarts van Feyenoord. Maar hij is ook hét boegbeeld van Zorgpower, het netwerk van VNO-NCW West dat samenwerking en kennisdeling tussen partijen in de zorgsector stimuleert. “Of het nou gaat om juristen, ondernemers of investeerders, de medische sector moet veel meer de verbinding zoeken.”

“De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de ondernemerskant van het netwerk Zorgpower erg actief en betrokken is. Desondanks laten we kansen liggen. Dat ligt met name aan de beperkte betrokkenheid van zorgprofessionals bij het netwerk. Wanneer we bijeenkomsten met Zorgpower organiseren, ben ik weleens positief verrast door de enorme opkomst vanuit het bedrijfsleven. Maar de andere kant blijft achter. De medische wereld kan veel voordeel halen uit gezamenlijk optrekken met ondernemers door te profiteren van hun know-how. Ook opent samenwerking de deur naar allerlei subsidiemogelijkheden. Het is absoluut mogelijk om veel meer te profiteren van de vele subsidies die in Nederland beschikbaar zijn, maar wij blijven teveel hangen in onze medische cocon. Het is juist goed en belangrijk om daarbuiten te kijken en met mensen uit andere richtingen te werken.” Samen met de voorzitter van Zorgpower Monique Verdier en andere betrokken ondernemers wil Van Eijck de komende tijd de bekendheid en toegankelijkheid van het netwerk voor medische specialisten, zorgverzekeraars en andere zorgprofessionals vergroten.

Gezamenlijk innoveren
“Mijn eigen ervaringen met ondernemers zijn ontzettend positief. Ik werk momenteel samen met een bedrijf dat een stofje produceert om cellen te activeren, om het simpel uit te leggen. Wij trekken samen met dat bedrijf op zodat we de kennis en innovatie kunnen gebruiken om daadwerkelijk patiënten te behandelen. Daarnaast werk ik met een bedrijf dat het DNA-profiel volledig in kaart brengt en analyseert. Daarmee gaan we proberen te voorspellen of patiënten gevoelig zijn voor chemotherapie. Zulke voorbeelden zijn wat mij betreft hartstikke waardevol en tonen wat mogelijk is. Zowel de kennisdeling als de subsidies hebben een grote bijdrage geleverd aan vernieuwende behandelingen. Bovendien zijn de subsidies in vergelijking met bijvoorbeeld een aanvraag bij KWF Kankerbestrijding veel makkelijker haalbaar. Medische specialisten hebben normaal gesproken bij een aanvraag te maken met een eindeloze papierwinkel, waardoor je zo maanden verder bent. Bij samenwerking met het bedrijfsleven is het een kwestie van een paar dagen om subsidie rond te krijgen. De harde kern van Zorgpower moet worden uitgebreid, met name met zorgprofessionals. Het succes van het netwerk hangt samen met het organiseren van echt aansprekende bijeenkomsten. In de zorg hebben we allemaal met innovatie te maken. Bijeenkomsten moeten toegankelijk zijn voor de mensen die je wil bereiken."

Aansluiten op de praktijk
"Om medische specialisten te betrekken, is het nodig zoveel mogelijk op de praktijk aan te sluiten. Probeer het simpel te houden en aan te sluiten op de belevingswereld van mensen uit de zorgwereld. Heel veel van deze mensen zijn iedere dag bezig met patiënten, waarbij een netwerk als Zorgpower ze weinig zegt. Terwijl juist dit netwerk een verschil kan maken in die dagelijkse praktijk. Vanuit onze zorgorganisatie moet deze boodschap meer en duidelijker worden verspreid. Ondernemers willen wel, het zijn de medici die kansen laten liggen. Er zijn heel veel bedrijven waar je hele interessante dingen mee kan doen.”

Klaar voor nieuwe therapieën
“De vernieuwingen in de zorg gaan snel, maar het is nog wel bij te houden. Ik zie vooral dat mensen open staan voor nieuwe therapieën. Patiënten zijn wel klaar met conventionele zware behandelingen, klaar met chemokuren waarvan ze doodziek worden en het rendement heel laag is. We kunnen steeds meer gebruik maken van innovatieve tools. De ontwikkeling van DNA-analyse gaat een hele belangrijke rol spelen en ook zogenaamde biomarkers, waarmee kan worden voorspeld wie welke behandeling nodig heeft, zullen de komende tijd een vlucht nemen. Maar voordat het zover is, moet nog veel onderzoek worden gedaan. Voor goede analyses en betrouwbare resultaten te krijgen, hebben we bedrijven keihard nodig. Ik ben ervan overtuigd dat we grote stappen kunnen zetten als we meer samen optrekken.”

Netwerk Zorgpower
Kwalitatief goede zorg vraagt om innovatieve oplossingen. Daar kan het bedrijfsleven bij helpen. Daarom stimuleert VNO-NCW West de samenwerking en kennisdeling tussen partijen in de gehele zorgsector. Onder meer door het organiseren van de netwerkgroep Zorgpower.

Support Casper
Professor doctor Casper van Eijck verwierf nationale bekendheid als gezicht van de campagne Support Casper, onderdeel van de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker. Het doel van de stichting is bewustwording rond alvleesklierkanker vergroten en tegelijkertijd structureel geld inzamelen om onderzoek naar nieuwe, innovatieve behandelmethoden mogelijk te maken. Van Eijck is al meer dan 25 jaar verbonden aan het Erasmus MC en heeft concrete plannen voor nieuwe behandelingen. Bijvoorbeeld met viro-immunotherapie, waarbij met virussen tumorcellen worden gedood en het eigen immuunsysteem wordt gereactiveerd.
Lees meer op www.supportcasper.nl