Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Doelgroepnetwerk  >  Onderwijspower  >  

Skip Navigation LinksOnderwijspower

Doelgroep Onderwijs

​Vraagstukken op het gebied van onderwijs en arbeidsmarkt zijn uiterst relevant voor VNO-NCW en haar leden. Het thema onderwijs-arbeidsmarkt verdient een positieve en gezamenlijke aanpak van werkgevers, onderwijs en overheid.

Regionieuws
​Bestuurslid in TV-serie

"Ze zijn er nog wel!" Richard Jongste vindt het tekort aan arbeidskrachten meevallen zolang er nog zoveel mensen in de bijstand zitten. Kijk naar Stad in transitie: beroepsonderwijs.

lees meer
Woensdag 6 Februari 2019

​"Ze zijn er nog wel!" Richard Jongste vindt het tekort aan arbeidskrachten meevallen zolang er nog zoveel mensen in de bijstand zitten. Kijk naar Stad in transitie: beroepsonderwijs.
Lees meer

Regionieuws
IT Campus Rotterdam als vliegwiel

​Rotterdam is een unieke samenwerking rijker. De komst van IT Campus Rotterdam zegt alles over de urgentie van digitalisering en het versterken van de IT-arbeidsmarkt.

lees meer
Donderdag 1 November 2018

Rotterdam is een unieke samenwerking rijker. De komst van IT Campus Rotterdam zegt alles over de urgentie van digitalisering en het versterken van de IT-arbeidsmarkt.

Door: Merijn van Grieken/ Van Grieken Tekst

Een ouderwets visitekaartje is niet aan IT Campus Rotterdam besteed. “We hebben een levend visitekaartje gemaakt”, zegt ontwikkelaar Daney Timmers van VR-Software. “Scan het kaartje met een app op je telefoon en het logo van de campus verschijnt in 3D, het adres wordt een visual op Google Maps en de icoontjes voor bellen, mailen en appen zweven over je scherm.”

Iets verderop staat een schaalmodel van een auto. Student Maarten van de nieuwe minor Future Mobility die de Hogeschool Rotterdam met de campus heeft georganiseerd, vertelt enthousiast over het ontwerp. Samen met anderen ontwikkelt hij een zelfrijdend voertuig met sensoren. Ook de VR-bril trekt de aandacht. Als je die opzet, waan je je even in de metaalindustrie. Jongeren beleven de omgeving, zien hoe het zou zijn om bijvoorbeeld in de metaalindustrie te werken en kunnen daardoor tot meer realistische studiekeuzes komen.

Digitalisering
Het is een greep aan technologische voorbeelden die wordt getoond bij de opening van IT Campus Rotterdam. Met een slag op de gong, opent wethouder Said Kasmi (onderwijs) op 29 oktober het nieuwe IT-platform aan de Scheepsbouwweg op de RDM. De locatie is niet toevallig: het RDM-terrein is een uitvalsbasis waar bedrijven, studenten en onderzoekers werken aan technische en innovatieve projecten om de haven slimmer te maken.
“De afgelopen decennia is technologie ons leven binnengedrongen. Digitalisering raakt alles en iedereen. Er is een grote vraag naar IT-competenties in de stad. Ik ben blij met de komst van IT Campus Rotterdam, een plek waar bedrijfsleven en onderwijs nauw samenwerken, als digitaal platform en een fysieke plek voor verschillende opleidingen”, zegt wethouder Kasmi. De gemeente heeft de campus opgenomen in het coalitieakkoord en draagt 300.000 euro per jaar bij.

Van ons allemaal
Uniek noemt Ron Kooren, voorzitter stuurgroep IT Campus Rotterdam, de brede samenwerking tussen scholen (primair tot en met hbo), overheid, het bedrijfsleven zoals Havenbedrijf Rotterdam, Rotterdam Partners en werkgeversorganisatie VNO-NCW Regio Rotterdam. “De campus is van ons allemaal. Nog geen jaar geleden lag er een idee en vandaag openen we onze deuren. Die voortvarendheid kan alleen in Rotterdam.”
De campus moet het aantal studenten op computer gerelateerde opleidingen in Rotterdam verdubbelen van 4.000 naar 8.000. Ook wil het 50.000 kinderen in het primair onderwijs kennis laten maken met IT en technologie en hun digitale vaardigheden versterken. “De campus richt zich niet alleen op een hogere instroom en nieuwe opleidingen, maar moet ook als vliegwiel fungeren voor nieuwe oplossingsrichtingen en netwerken”, aldus Kooren.

Historisch moment
De ambitie van de campus vraagt om een totaalpakket aan investeringen van 100 miljoen voor de komende 10 jaar. Volgens Kooren zijn er al grote toezeggingen gedaan. Diederik van Dommelen, voorzitter VNO-NCW Regio Rotterdam, hoopt dat bedrijven - nu de campus er is - hun verantwoordelijkheid nemen en betrokken raken bij de campus. “Het is een historisch moment. Over een paar jaar staat er een fantastisch instituut waar de stad en het bedrijfsleven van profiteert. Dan hoop ik dat we zeggen: Het is ooit hier begonnen.”

Fotoreportage

Regionieuws
'Moreel convenant' IT-campus

​De eerste ambassadeurs hebben een moreel convenant ondertekend waarmee zij zich committeren aan de realisatie van de IT-campus in Rotterdam. VNO-NCW regio Rotterdam zet zich al geruime tijd in voor de komst van een IT-campus en en deze symbolische bekrachtiging van de betrokken partijen.​​

lees meer
Dinsdag 3 Juli 2018

​Woensdag 6 juni ontmoetten diverse bedrijven, onderwijsinstellingen en vertegenwoordigers uit de gemeente elkaar in het Schielandshuis in Rotterdam. Zij slaan de handen ineen om de IT Campus te realiseren in het belang van de Rotterdamse regio en haar inwoners. Alle 35 koplopers, oftewel de eerste ambassadeurs van de Campus, ondertekenen een 'moreel convenant' waarmee de samenwerking symbolisch is onderstreept.

Waarom een IT Campus Rotterdam?
Digitalisering in de samenleving gaat razendsnel. Technologische ontwikkelingen hebben een gigantische impact op de maatschappij. Reguliere banen vragen steeds vaker om digitale vaardigheden en IT-kennis wordt een vereiste. Het werk van nu en in de toekomst verandert. Rotterdam wil en moet daar tijdig op inspelen. De stad heeft grote potentie op het gebied van innovatie en digitalisering. Haar rol als digitale poort naar Europa wordt steeds belangrijker. De haven groeit, de energietransitie is in volle gang en het ondernemersklimaat floreert. Om de potentie te benutten en de positie van Rotterdam nog meer te versterken is dringend behoefte aan meer en geschikter IT-talent. Op maandag 3 september opent de IT Campus Rotterdam haar deuren bijna zeker op de RDM-Kade.

Krachten bundelen
Ron Kooren is niet alleen voorzitter bij Albeda, maar ook voorzitter van 'Onderwijspower' van de werkgeversorganisatie VNO-NCW. Onderwijspower is hét platform voor onderwijs en arbeidsmarkt voor de regio Rotterdam-Rijnmond. Ron is een van de drijvende krachten achter de IT Campus Rotterdam: "De vraag naar IT-geschoold personeel in onze stad is groot. Er is een mismatch tussen vraag en aanbod. Deze mismatch is zowel kwalitatief als kwantitatief: er zijn meer vacatures dan arbeidskrachten en de studenten die uitstromen voldoen vaak niet aan de specifieke eisen van het bedrijfsleven. Doel op de lange termijn is een verdubbeling van het aantal afgestudeerde studenten: van 4000 naar 8000. Het is hoog tijd voor actie, samenwerking en krachtenbundeling. De IT Campus Rotterdam is een initiatief waar we de komende jaren onze schouders onder gaan zetten. Op zo'n dag als vandaag in het Schielandshuis bruist het van de energie bij alle betrokkenen: ideeën worden gedeeld en met concrete afspraken bouwen we gezamenlijk verder aan dit programma voor de stad."

Katalysator
Op de IT Campus Rotterdam gaan onderwijs en bedrijfsleven nauw samenwerken aan huidig en toekomstig talent. Vraag en aanbod komen er bij elkaar met opleidingen voor iedereen. Ron vervolgt: "De IT Campus Rotterdam is dé katalysator voor deze samenwerking. De Campus richt zich niet alleen op een hogere instroom en nieuwe opleidingen, maar moet ook als vliegwiel fungeren voor nieuwe oplossingsrichtingen en netwerken." Luc Gimbrère, directeur van het Rotterdamse IT-bedrijf Betabit, zet enthousiast zijn handtekening op het symbolische convenant: "Wij werken mee aan de ambitie om alle 50.000 kinderen in het primair onderwijs programmeerlessen te geven. De po-besturen hebben ons met open armen ontvangen. Ook denken we mee hoe we effectiever kunnen werven en meer meisjes kunnen bereiken. We bieden studenten in het mbo en hbo-stages en projecten aan. Doorlopende leerlijnen, AD-trajecten en het aantrekken van startups zijn voorbeelden van thema's die we met alle betrokkenen beetpakken. Met elkaar op zoek gaan naar oplossingen werkt enorm inspirerend." Henk de Bruijn, manager sociale infrastructuur bij Havenbedrijf Rotterdam vult aan: " IT moet een onderdeel van alle vakken worden in het mbo en hbo. IT koppelen aan maintenance en techniek-opleidingen is zeer gewenst. Acties die bijdragen aan kwalitatief goed opgeleide mensen, ook voor de haven. De komst van de Campus is de start van een proces waar we vanuit het Havenbedrijf graag een bijdrage aan blijven leveren."

Tot slot
Wil je meer weten over de IT Campus Rotterdam, ben je benieuwd wie de koplopers zijn of heb je een idee dat je graag wil delen? Mail dan naar Matthijs Jaspers, de projectleider van de IT Campus Rotterdam. E-mail: matthijs.jaspers@code-rotterdam.nl

Meer informatie VNO-NCW regio Rotterdam: Tessa Langerijs​

0e19200b-a5ac-43b8-99eb-d6cbc708620b
Agenda
Er zijn nog geen bijeenkomsten bekend voor deze regio.