“Het nieuwe verkeerscirculatieplan gaat veel problemen oplossen, maar we kunnen niet ontkennen dat er overlast komt. Toch moeten we nú ingrijpen, want als we niets doen, loopt de stad echt vast,” aldus wethouder Pascal Lansink-Bastemeijer.
In de serie – In gesprek met de wethouder – dit keer wethouder Pascal Lansink-Bastemeijer, Handhaving, Buitenruimte en Mobiliteit van Rotterdam.
De wethouder maakt zich sterk voor grote veranderingen in de stad die zowel de veiligheid als de bereikbaarheid ten goede moeten komen. “De stad groeit snel en dat brengt uitdagingen met zich mee. Maar door nú slimme keuzes te maken, kunnen we Rotterdam veiliger, schoner en beter bereikbaar maken voor iedereen.”
De keuzes die de wethouder moet maken omvat miljoenen investeringen. Maar wie is eigenlijk dit voormalig raadslid Pascal Lansink-Bastemeijer?
Een Rotterdammer in hart en nieren
Sinds zijn 18e woont Lansink-Bastemeijer in Delfshaven en voelt zich nauw verbonden met de stad. “Rotterdammers hebben een no-nonsense mentaliteit. Het is een grote stad zonder opsmuk, en dat spreekt me aan. Je moet gewoon normaal doen, met je voeten op de grond blijven. Dat herken ik heel erg in mezelf.”
Wat hem vooral aanspreekt in Delfshaven is de diversiteit. “In Delfshaven komen veel dingen samen. Daar wonen mensen zoals ik, maar ook mensen die het echt nog niet zo goed hebben in deze stad. Die combinatie vind ik prettig.”
Foto: Chicken Minage
In zijn vrije tijd geniet hij van zijn dieren en het samenleven met zijn man. “We hebben een kleine dierentuin in onze tuin: twee honden, kippen en schildpadden. Onze kippen zijn prachtige sierkippen, en kippen die heerlijke verse eieren leggen. Die dieren zijn voor ons echt alles.” Hij voegt eraan toe dat hij veel tijd doorbrengt met het verzorgen van de dieren, wat voor hem een belangrijke manier van ontspannen is naast zijn drukke baan.
Steeds veiliger ondernemen in Rotterdam
Zo was de wethouder 7 oktober al vroeg uit bed voor het Rotterdams Ondernemersontbijt dat georganiseerd wordt door VNO-NCW Regio Rotterdam, MKB Rotterdam- Rijnmond en de gemeente Rotterdam. Hij was hier aanwezig bij de lancering van het collectieve winkelverbod dat volgens hem een cruciale rol speelt in het centrum van Rotterdam.
“Het collectieve winkelverbod is hard nodig. Als je ziet hoeveel geld er omgaat in winkeldiefstal, dan praten we over miljoenen. Dat raakt ondernemers direct.”
De veiligheid in het centrum blijft een speerpunt. “We zetten handhavingscapaciteit in, en hebben horecastewards en pleinstewards die toezicht houden. Daarnaast is seksuele straatintimidatie sinds 1 juli strafbaar, en ik ben trots dat wij in Rotterdam de eerste zaak hebben gehad waarbij dit daadwerkelijk tot een veroordeling heeft geleid.”
Toch blijft er werk aan de winkel. “Het centrum is een grote stad, dus het blijft een aandachtspunt. Maar we doen veel samen met ondernemers om het klimaat zo veilig mogelijk te maken.”
Bereikbaarheid van de stad: “We bouwen aan de toekomst”
Een groot zorgpunt voor veel ondernemers is de bereikbaarheid van Rotterdam: “Het staat regelmatig vast, niet alleen op de ring, maar ook in het centrum. We weten dat transportbedrijven daar flink last van hebben,” erkent Lansink-Bastemeijer. “Daarom gaan we tot 2030 grootse maatregelen nemen om het verkeer slimmer door de stad te laten stromen. We willen verkeer zo veel mogelijk uit de kleinere straten halen en op de hoofdroutes concentreren.”
Een belangrijke maatregel naast het verkeerscirculatieplan is het stimuleren van Park & Ride (P+R). “Mensen kunnen in de rand van de stad gratis parkeren als ze vervolgens met het openbaar vervoer naar het centrum gaan. We willen dat meer mensen daar gebruik van maken, bijvoorbeeld met speciale combitickets voor bedrijven en gezinnen voor de combinatie P+R met deelvervoer of ov, tegen een nog aantrekkelijker tarief. Dat vermindert de druk op de wegen en maakt het centrum beter bereikbaar.”
Ondernemers maken zich zorgen over de timing van de geplande werkzaamheden. Lansink-Bastemeijer verzekert dat hun zorgen serieus genomen worden: “Ondernemers vrezen dat er te veel projecten tegelijk worden uitgevoerd. We hebben afgesproken dat we pas met maatregelen in bepaalde gebieden beginnen als andere projecten, zoals aan het Hofplein, zijn afgerond.”
“Laat je zorgen aan mij horen”
Het overleg met ondernemers over mobiliteit en bereikbaarheid blijft belangrijk, aldus de wethouder. “We voeren periodieke gesprekken over het nieuwe verkeerscirculatieplan, Park & Ride, en openbaar vervoer. Het is cruciaal dat we elkaars belangen begrijpen en samen tot oplossingen komen. Het verkeerscirculatieplan is nu nog in voorbereiding. In het voorjaar van 2025 moet de gemeenteraad het definitief vaststellen.
Lansink-Bastemeijer nodigt ondernemers uit om hem te benaderen met ideeën of zorgen. “Ik sta altijd open voor een goed gesprek. Als ik niet weet waar de problemen zitten, kan ik ze ook niet oplossen. Soms is het antwoord ‘nee’, maar dat is ook een antwoord. Samen maken we de stad beter.”
McDonald’s heeft de sleutels van onze afvalbakken
Niet alleen bereikbaarheid, veiligheid, maar ook een schone omgeving is belangrijk voor het ondernemersklimaat vindt Lansink-Bastemeijer. Hij is zich bewust van de verplichtingen die ondernemers hebben om hun omgeving schoon te houden, maar ziet nog ruimte voor verbetering. “Ik snap niet dat sommige ondernemers hun omgeving laten vervuilen. Dat trekt geen klanten en is geen goed visitekaartje.”
Hij prijst initiatieven zoals die van McDonald’s, die samen met de gemeente afspraken heeft gemaakt om de omgeving schoon te houden. “Ze hebben sleutels van onze afvalbakken, zodat ze die kunnen legen als ze vol zitten. Ze hebben zelfs iemand aangesteld die ook de buitenruimte meeneemt in het schoonmaken.”
De wethouder staat open voor andere initiatieven van grote of kleine ondernemers die ook op deze manier een steentje kunnen bijdragen aan een schonere stad.
Toch blijft handhaving nodig. “We hebben recent alle ondernemers in Rotterdam een brief gestuurd waarin we de 25-meterregel uitleggen, en we houden periodieke handhavingsacties om ervoor te zorgen dat de directe omgeving van hun bedrijf schoon blijft.”
Boodschap aan de leden van VNO-NCW Regio Rotterdam
Tot slot heeft de wethouder nog een boodschap voor de leden van VNO-NCW Regio Rotterdam: “Ondernemers zijn de motor van onze stad. Zij zorgen voor banen en een aantrekkelijke omgeving. We hebben jullie hard nodig, en als jullie tegen beperkingen aanlopen, weet dan dat je me kunt vinden. We staan altijd open voor samenwerking.”
De wethouder is te bereiken op: pjp.lansinkbastemeijer@rotterdam.nl
Dit is een bericht uit onze nieuwsbrief. Abonneer je op onze nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rotterdamvnoncw.nl en ontvang regelmatig updates met handige tips en interviews van ondernemers.