Dit artikel komt uit de laatste editie van ons magazine. Bekijk hier de volledige uitgave!
VNO-NCW West is een partner van het Platform Veilig Ondernemen (PVO), dat als doel heeft om ondernemers weerbaar te maken tegen criminaliteit. Het PVO werkt samen met alle relevante partners in de regio en in het veiligheidsdomein. Dit platform is binnen Noord- en Zuid-Holland verdeeld in de regio’s Rotterdam, Den Haag, Amsterdam-Amstelland en Noord-Holland. Het PVO is een publiek-private samenwerking dat zowel gemeenten, ondernemersorganisaties als veiligheidspartners (zoals de Politie) verbindt.
Tjapko Poppens (53) is sinds 2019 burgemeester van de gemeente Amstelveen. Vanuit die functie is hij ook vicevoorzitter van het Platform Veilig Ondernemen (PVO) in de regio Amsterdam-Amstelland. “Het verbinden van het bedrijfsleven met de overheid heb ik altijd mooi gevonden. Daarom doe ik dat nu ook waar mogelijk bij het PVO Amsterdam-Amstelland”, vertelt hij. “Het PVO kan ondernemers op verschillende manieren helpen op het gebied van veiligheid. Bijvoorbeeld door nazorg te veflenen, preventiemaatregelen te bedenken of weerbaarheidstrainingen te organiseren. Het kabinet heeft structureel middelen beschikbaar gesteld voor de PVO’s, zodat zij geld hebben voor werkbudget en medewerkers. Deze medewerkers kunnen ondernemers ondersteunen met raad en daad.”
Korte lijntjes
Als vicevoorzitter van het PVO Amsterdam-Amstelland zit Poppens overleggen voor waarin bijvoorbeeld verzoeken om financiële steun voor veiligheidsprojecten worden besproken. “Dat kan het voorkomen van overvallen in een winkelcentrum betreffen, of cursussen over digitale veiligheid”, licht Poppens toe. “Met name kleinere bedrijven hebben vaak te weinig tijd en aandacht voor dit onderwerp. Het PVO kan daarin helpen. Mijn rol is zichtbaar te zijn richting ondernemersorganisaties, maar ook regie te houden op de plannen die het PVO ontwikkelt.”
“Het PVO levert expertise en zorgt voor korte lijntjes”, vertelt Poppens als hij wordt gevraagd naar de toegevoegde waarde van het PVO. “Alle gemeenten in onze regio zijn aangesloten. Het PVO zorgt ervoor dat kennis, ervaringen en ‘best practices’ worden gedeeld. Ook worden veiligheidsproblemen snel gesignaleerd om vervolgens – in gezamenlijkheid – daar effectief tegen op te treden. Soms kan de gemeente ook financieel bijdragen als plannen voldoen aan lokale doelstellingen. Daarnaast is het PVO een schakel richting ondernemers”, vervolgt hij. “Door de korte en persoonlijke lijntjes kunnen tijd en geld zo goed mogelijk worden ingezet.”
Digitale crisis
“Tegenwoordig geldt voor veel ondernemers dat de kans op een digitale inbraak groter is dan een fysieke inbraak”, weet Poppens. “Door een digitale inbraak worden je systemen platgelegd of raak je geld kwijt. Niet iedereen realiseert zich hoe groot dat risico is. Digitale veiligheid is echt een prioriteit van het PVO. Er is daar nog veel winst te behalen”, denkt de burgemeester. “Zelf zijn we daar als gemeenten ook mee bezig. Er wordt van ons verwacht dat we onze digitale veiligheid op orde hebben. Daarom trainen we onze medewerkers in bewustwording hierover en zorgen we dat onze systemen goed en up-to-date beveiligd zijn. Dat betekent dat je ook een back-up moet hebben, zodat je altijd je cruciale werkzaamheden kunt verrichten.”
Volgens Poppens is het dus belangrijk om een organisatie of bedrijf niet alleen voor te bereiden op een fysieke crisis, maar ook op een digitale crisis. “Onze gemeente is ook een keer digitaal aangevallen, maar gelukkig zijn criminelen niet ‘doorgebroken’. Het is belangrijk om te waarschuwen voor dat gevaar, maar ook om het signaal af te geven dat er niets te halen is.” Desalniettemin benadrukt Poppens dat ondermijning en gerichte vermogenscriminaliteit als overvallen en inbraken ook aandacht blijven vragen van het PVO.
Up-to-date en alert blijven
Poppens adviseert ondernemers om te investeren in digitale bewustwording. Zo verwijst hij naar de vijf basisprincipes van veilig digitaal ondernemen, die het Digital Trust Center (onderdeel van het ministerie van EZK) heeft opgesteld. “Daarnaast is het zo dat grote bedrijven vaak wel capaciteit hebben om aan de slag te gaan met digitale veiligheid, maar kleinere bedrijven hebben hier niet altijd tijd en de middelen voor.” Uitbesteden is dan essentieel, meent Poppens. “Het kost weliswaar geld, maar slachtoffer worden van cybercriminaliteit kost nog veel meer. Veel ondernemers hebben hun systemen op orde, maar dat betekent niet automatisch dat de beveiliging van die systemen ook op orde is. Beveiliging is een vak apart, waar je aandacht aan moet besteden.”
“Het is cruciaal voor je bedrijfsvoering om up-to-date en alert te blijven”, vindt de burgemeester. Hij benadrukt dat het PVO ondernemers kan helpen om hun kennis bij te spijkeren. “Er zijn allerlei trainingen en diensten waar ondernemers makkelijk en kosteloos gebruik van kunnen maken. Daarnaast is het belangrijk om je goed te organiseren, bijvoorbeeld via een werkgeversorganisatie. Samen sta je sterker!”
Janine Oudeman, manager van het PVO Amsterdam-Amstelland, vertelt meer over hun werkzaamheden. “Wat we concreet voor ondernemers doen loopt zeer uiteen – mede omdat veiligheid vaak maatwerk is. Een voorbeeld is het coördineren van publiek-private samenwerkingsverbanden in winkelgebieden, op bedrijventerreinen en ook in buitengebieden”, vertelt Oudeman. “We signaleren de lokale problemen en realiseren een maatwerk aanpak in samenwerking met de partners. Daarnaast bieden we trainingen aan voor ondernemers en hun medewerkers en organiseren we congressen. Dit kan gaan om een cybersecurity-congres, maar ook om trainingen over agressie waarbij we werken met trainingsacteurs. Ook bezoeken we ondernemers nadat een overval heeft plaatsgevonden en geven we advies over verbeteringen in en om de zaak, om toekomstige overvallen te voorkomen.”
Meer informatie over de producten en diensten van het PVO vind je hier.
VOORBEELD GALLERIJ