Metropoolregio Amsterdam
u
1 april 2020

Troost door muziek

“Een dame deed het raampje open en zei dat dit het eerste contact was dat ze deze week had. Juist nu moeten we steun bieden aan mensen die het moeilijk hebben.” Door de coronacrisis zijn alle concerten en optredens geannuleerd voor Merel Huizinga, oprichter van Stichting Philomela en lid van VNO-NCW West. Desondanks brengt de Amsterdammer van het jaar met muziek troost en vreugde aan de mensen die dit het hardst nodig hebben.  

Tekst: Pieter van der Meulen
“Normaal gesproken geven we concerten bij zorginstellingen binnen. We geven knuffelconcerten met dieren, laten scholieren kennis maken met klassieke muziek en hebben een koor waarin vluchtelingen, expats en Amsterdammers samen zingen. Muziek verbindt en maakt dingen los in mensen. Sommige ouderen worden teruggebracht naar vroeger, herinneren zich weer dingen uit hun leven. Dat biedt zoveel troost, vreugde en schoonheid. Vanwege corona mogen we nu niet meer naar binnen om optredens te verzorgen, maar het is ondenkbaar om nu stil te gaan zitten. Eenzaamheid raakt ontzettend veel mensen, vooral ouderen. Door het coronavirus wordt dat enorm versterkt. We willen deze mensen een hart onder de riem steken.”
‘Ook al moet het buiten in de kou, wij laten mensen niet in de kou staan’
In de kouDus ging Huizinga in gesprek met zorginstellingen om te kijken of er niet andere mogelijkheden zijn om toch te kunnen blijven optreden. “Voor de directies is natuurlijk ook veel onduidelijk, maar wij wilden aan de slag. Als ondernemer ben ik gewend om dingen te doen. We zijn maar gewoon begonnen met zingen vanaf de straat, op veilige afstand. Ook al moet het buiten in de kou, wij laten mensen niet in de kou staan. Dat werd zo positief ontvangen door bewoners achter de ramen en vanaf balkons dat we hebben besloten ermee door te gaan. We zijn druk op zoek naar fondsen of andere manier om financiering hiervoor te krijgen. We hebben een crowdfunding actie opgezet en roepen iedereen op ons te steunen. Ondernemers zijn, net als ik heel creatief en blinken uit in doorzettingsvermogen. We hebben het allemaal moeilijk en iedereen moet zich aanpassen. Toch worden gesteund vanaf verschillende kanten, dat vind ik hartverwarmend.”De crowdfundingactie loopt vanaf 20 maart. Inmiddels is al ruim 2500 euro opgehaald. Steun ook stichting Philomela. 
Klappen voor cultuur“Als musici op eigen houtje gratis muziek willen maken, is dat hun keuze. Als stichting vind ik niet dat ik het van ze kan vragen. Organisaties die dit wel doen, vind ik niet het juiste signaal afgeven. Voor musici valt nu alles stil, velen hebben nul komma nul inkomen. Dat geldt eigenlijk voor de hele culturele sector, die de afgelopen jaren toch al ontzettend veel klappen heeft opgevangen. Ik denk niet dat mensen zonder cultuur kunnen. Mijn voorvader Johan Huizinga, Nederlands meest bekende historicus, zei het al in zijn boek ‘In de schaduwen van morgen’: ‘Willen we cultuur behouden, moeten we cultuur blijven scheppen.’ Bij alle grote gebeurtenissen, of dat trouwen is of begrafenissen, vallen we terug op muziek. Cultuur is het fundament van onze beschaving, dat kun je niet zomaar wegbezuinigen. En in deze onwerkelijke tijd hebben we het ook keihard nodig.”
‘Mensen die meeklappen, meedeinen of duimen omhoog doen, dat is pas erkenning’
Amsterdammer van het jaar In februari dit jaar werd Huizinga overtuigend gekozen tot Amsterdammer van het jaar. Uit handen van burgemeester Femke Halsema ontving zij de prijs. “Een enorme eer natuurlijk. Erkenning voor mijzelf maar vooral ook voor de stichting en alle betrokkenen die keihard werken. Ik wilde de bekendheid ook gebruiken om meer financiering te krijgen, zodat we nog meer projecten konden oppakken, maar corona heeft daar nu een dikke streep door gezet. Maar ik zit niet bij de pakken neer, dat is juist waardoor we met de stichting Amsterdammer van het jaar zijn geworden. Door muziek vanaf de straat te maken kunnen we nog steeds mensen bereiken. Ouderen vinden het geweldig. Mensen die meeklappen, meedeinen of duimen omhoog doen, dat is pas erkenning. Een dame die haar raampje open deed en zei dat dit het eerste contact was dat zij deze week had. Hartverscheurend, maar des te belangrijker. Een man die helemaal afgesloten was en ineens weer opbloeide en Avé Maria ging zingen. AT5 heeft er opnames van gemaakt. Geweldig om te zien en ik denk onmisbaar in deze tijd.” 

Lees meer over stichting Philomela 
Bekijk de video​ met Merel Huizinga​ (0.51 min)

Gerelateerde artikelen

Metropoolregio Amsterdam 2 oktober 2024

Uit ons magazine: “Samen zoeken naar oplossingen”

Metropoolregio Amsterdam 19 september 2024

Geslaagd Miljoenenontbijt in Amsterdam

Metropoolregio Amsterdam 4 juli 2024

Even voorstellen: Leo le Duc