Metropoolregio Amsterdam
u
21 april 2022

Stof tot nadenken

Voorzitter Audrey Keukens van VNO-NCW West en Wim Nobel, directeur van Rabobank Leiden-Haaglanden ondertekenden op 19 april jl. een duurzaam partnership. Samen willen zij investeren in een brede welvaart in de regio.

“De brede welvaart staat onder druk”, zegt Nobel tijdens een bijeenkomst van VNO-NCW West in het WestCord Hotel in Delft. “Denk aan wonen, milieu en de bereikbaarheid van onze regio. Wij brachten een jaar lang de brede welvaart in de regio in kaart en voerden daarvoor gesprekken met veel verschillende partijen. Onze aandachtspunten komen overeen met de punten waar VNO-NCW West aan werkt.” Vanuit partnerships wil de Rabobank programma’s aan klanten aanbieden om toekomstbestendig te worden. Daarbij vinden de bank en VNO-NCW West elkaar. “Ook wij zoeken altijd naar partners in de regio”, zegt Keukens. “Door netwerken te verbinden, komen we samen verder. Samen staan we sterker om de regio voor het bedrijfsleven aantrekkelijker te maken.”

Kansen
Duurzaamheid is een belangrijk thema”, zegt Wolter Smit, voorzitter van VNO-NCW Delft. Hij nodigt de aanwezige ondernemers uit om hierover in discussie te gaan. Nederland loopt vast door het stikstofprobleem. Wordt de natuur in Nederland te streng beschermd? Een ondernemer merkt op dat er in Nederland 162 natura 2000 gebieden zijn. “Belachelijk veel”, volgens hem. “Maar vijftien van deze gebieden verdienen echt die naam. Verder kunnen we beter per gebied kijken wat er mogelijk is.” Een andere ondernemer constateert dat er geen ruimte is voor innovaties die echt milieuwinst kunnen opleveren. “We komen niet verder.” Toch is er ook een ondernemer die vindt dat de strenge regels veel kansen bieden. “Er is geen transitie zonder slachtoffers. Er zijn veel kansen om je te onderscheiden en nieuwe businessmodellen te ontwikkelen.”

Duurzaamheid
Gastspreker Fedde Sonnema, directeur van DSM en de Biotech Campus in Delft, vertelt hoe zijn organisatie met de tijd meegaat. “Wij zijn de laatste tien jaar een voorvechter van duurzaamheid. Wij acteren in voeding, klimaat en duurzaamheid en ontwikkelen producten die de wereld nodig heeft.” Op het terrein van DSM staan nog twee eigen fabrieken. Een ervan fabriceert gistextracten en de andere penicilline. Allebei maken ze alleen gebruik van natuurlijke grondstoffen. Omdat er veel stroom nodig is voor de bedrijfsprocessen, staat DSM op de lijst van grootgebruikers van gas. Een belangrijk project voor de komende jaren is de reductie van het gasverbruik. Door biomassa om te zetten in biogas en door aanpassing en vernieuwing van de waterzuivering, moet het gasverbruik met twee derde gereduceerd kunnen worden. Een belangrijke stap richting fossielvrij produceren.

Biotechnologie
In Delft doet DSM al honderdvijftig jaar aan biotechnologie op hoog niveau. Deze kennispoot maakt gebruik van de evolutie van de natuur. Als voorbeelden van producten die DSM produceert noemt Sonnema onder meer bakkersgist, penicilline en Stevia. De DSM-locatie is de laatste jaren getransformeerd naar een locatie waar jonge technologische bedrijven zich kunnen ontwikkelen en waar ze verder kunnen opschalen. Inmiddels hebben zich hier vijftien bedrijven gevestigd, waaronder Meatable. Hoewel deze onderneming op dit moment nog geen omzet draait en er nog verschillende uitdagingen te slechten zijn, kan Meatable volgens COO Hans Huistra enorme impact hebben. “Meatable voorziet in plantaardig en cellulair vlees. De sterkste groei zit in het cellulaire deel. Vanuit stamcellen van een kalf kunnen wij oneindig spier- en vetcellen maken. De cellen hoeven maar eenmaal uit de navelstreng gehaald te worden. Daarna gaan ze in een bioreactor waar we er vlees van maken. Voor onze vleesproductie is 90 procent minder CO2 nodig. Bovendien scheelt het veel dierenleed. Door de welvaart en het groeiende aantal mensen op de wereld, stijgt de vraag naar vlees. Met name in Azië. De wereld kan deze groeiende vleesproductie niet blijven voortzetten. Hier liggen dus genoeg kansen voor ons voor de toekomst.”

Fotoreportage

Gerelateerde artikelen

Metropoolregio Amsterdam 28 november 2024

Terugblik bezoek kunstbeurs PAN

Metropoolregio Amsterdam 13 november 2024

Even voorstellen: Bernold Nieuwesteeg

Rijnland 28 oktober 2024

Leiden staat achter ZE zone

Metropoolregio Amsterdam 2 oktober 2024

Uit ons magazine: “Samen zoeken naar oplossingen”

Oostland 24 september 2024

Terugblik Miljoenenontbijt Oostland

Metropoolregio Amsterdam 19 september 2024

Geslaagd Miljoenenontbijt in Amsterdam

Metropoolregio Amsterdam 4 juli 2024

Even voorstellen: Leo le Duc