Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Regionetwerk  >  Rijnland  >  

Skip Navigation LinksRijnland

Ondernemers Rijnland

​Het gebied Rijnland strekt zich uit van de kust tussen Katwijk en Hillegom tot aan Alphen aan den Rijn. De ruim honderd leden van VNO-NCW Rijnland zijn ondernemers en directeuren, actief in de tuinbouwsector (bollen), biotechnologie en ruimtevaart, medische sector, universiteit, musea en creatieve sector.

Regionieuws
WATT je moet weten

​Vanaf 1 juli 2019 geldt de Informatieplicht Energiebesparing voor alle bedrijven die jaarlijks vanaf 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas(equivalent) verbruiken. Valt jouw bedrijf in die categorie? Dan moet je vóór die datum alle uitgevoerde energiebesparende maatregelen rapporteren in het eLoket van RVO.

lees meer
Donderdag 18 April 2019

Vanaf 1 juli 2019 geldt de Informatieplicht Energiebesparing voor alle bedrijven die jaarlijks vanaf 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas(equivalent) verbruiken. Valt jouw bedrijf in die categorie? Dan moet je vóór die datum alle uitgevoerde energiebesparende maatregelen rapporteren in het eLoket van RVO.

WATTjemoetweten.nl
Om ondernemers beter te informeren over de Informatieplicht Energiebesparing is de campagne WATTjemoetweten.nl gelanceerd. MKB-Nederland werkt hierin samen met branche- en regionale organisaties, omdat die dicht bij de ondernemer staan. De website WATTjemoetweten.nl (met dubbel t, van James WATT) is het centrale startpunt voor ondernemers. Daarnaast komen er flyers, social media campagnes, informatiebijeenkomsten, radiocommercials en natuurlijk: deze nieuwsbrief.

WATT en waarom?
De bedoeling van de Informatieplicht Energiebesparing is dat MKB-bedrijven bewuster omgaan met energie. Net als alle inwoners kunnen zij hun steentje bijdragen aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Het mooie is, dat veel van die energiebesparende maatregelen zich binnen vijf jaar terugverdienen. Je investeert dus op een kostenneutrale manier in een meer duurzame en zuinige bedrijfsvoering. Dat scheelt!

VNO-NCW West helpt je verder

Wil je weten wat jij binnen jouw bedrijf kunt doen aan energiebesparing? Als partnerorganisatie helpt VNO-NCW West je graag verder. Je kunt bij ons terecht voor concrete tips en adviezen, waarmee je direct aan de slag kunt. 

Het loket is geopend!
Sinds 28 februari is het eLoket van RVO officieel geopend. Daar kun je vanaf nu de door jou uitgevoerde energiemaatregelen rapporteren. Let op: vóór 1 juli moet jouw rapportage binnen zijn! Om jou daarin te ondersteunen, heeft MKB-Nederland een handig stappenplan opgesteld: het Stappenplan Informatieplicht Energiebesparing. Wanneer je dit volgt, weet je direct of de Informatieplicht ook op jouw bedrijf van toepassing is en wat je daartoe moet ondernemen. 
Bezoek het eLoket van RVO en rapporteer nu!
  
WATT nu?
Het belangrijkste is dat je je nu in deze thematiek verdiept, want 1 juli nadert snel! Voor een antwoord op veel gestelde vragen, het Stappenplan Informatieplicht, de aangesloten partnerorganisaties en heel veel informatie ga je naar: WATTjemoetweten.nl ​

Regionieuws
WATT doe jij?

Vanaf 1 juli 2019 zijn bedrijven wettelijk verplicht te rapporteren over de energiebesparende maatregelen die ze nemen.
Kijk op www.wattjemoetweten.nl voor meer informatie en ondersteuning.

lees meer
Maandag 25 Maart 2019

Verbruikt jouw bedrijf jaarlijks vanaf 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas(equivalent)? Dan ben je verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Vanaf 1 juli 2019 komt daar nog een wettelijke verplichting bij. Je moet namelijk vóór die datum rapporteren in het eLoket van RVO welke maatregelen je hebt uitgevoerd. Wat en hoe? 


Kijk op www.wattjemoetweten.nl voor meer informatie en ondersteuning.

Dat moet je weten!
Lees in het aankomende nummer van magazine West. welke energiebesparende maatregelen onze leden al nemen en laat je inspireren. 
Bekijk hier de laatste West. van maart 2019 

Regionieuws
Duurzame lessen uit het Rijnland

​“Vroeger was duurzaamheid helemaal geen thema voor ons, nu is het een levensstijl geworden.” Emill de Waal is DGA bij Huschka Beveiligers, de meest duurzame organisatie binnen de beveiligingsbranche.

lees meer
Vrijdag 22 Maart 2019

​“Vroeger was duurzaamheid helemaal geen thema voor ons, nu is het een levensstijl geworden.” Emill de Waal is DGA bij Huschka Beveiligers, de meest duurzame organisatie binnen de beveiligingsbranche. De Waal deelt zijn visie met leden van VNO-NCW Rijnland en mobiliteitsmakelaar Jan Breugem geeft praktische verduurzamingstips.

Tekst: Jelle van der Meulen

Martijn van Pelt, bestuurslid van VNO-NCW Rijnland, trapt de bijeenkomst af. “We willen met VNO-NCW actiever worden in deze regio. Op bijeenkomsten als deze kun je goed je netwerk onderhouden en het biedt ‘local hero’s’ de mogelijkheid zich te presenteren en andere ondernemers te inspireren met hun succesverhaal.”

Duurzaamheid als mindset
Huschka Beveiligers, ‘local hero’ en gastheer van het evenement, ging als eerste in de branche de uitdaging aan om volledig elektrisch te rijden. Aan die uitdaging is inmiddels met glans voldaan, maar dit ging niet zonder slag of stoot. “In dit hele proces heb ik vaak getwijfeld of we wel de juiste stap hadden genomen,” erkent De Waal. “Bij een melding moet je er staan in onze branche, je moet leveren, punt uit. De eerste elektrische auto’s hadden een actieradius van zo’n 110 kilometer, terwijl onze gemiddelde rit rond de 80 kilometer ligt. Dat betekent dat na elke rit de auto aan de laadpaal moet. Daar moesten werknemers wel even aan wennen, maar inmiddels heeft iedereen het elektrisch rijden omarmd.”

Naast creëren van draagvlak binnen het eigen bedrijf duurde het even voordat de omslag rendabel was. Maar door pionier te zijn in de branche, heeft De Waal inmiddels verschillende voordelen ten opzichte van zijn concurrenten. “Ten eerste zijn de kosten van ons wagenpark met liefst 20% gedaald: elektrische voertuigen hebben minder brandstof én minder onderhoud nodig. Ten tweede merken ons duurzame beleid goed is voor onze gunfactor wanneer we bieden op tenders.”

Met zijn strategie hoopt De Waal een voorbeeld te zijn voor concurrenten en andere ondernemers. “Het is goed voor het milieu en levert je bedrijf veel op. Inmiddels is ons duurzame beleid echt een mindset geworden, een levensstijl zelfs. Daar zijn we wel trots op.”

Experimenteren, met vallen en opstaan
Om te verduurzamen is elektrisch rijden natuurlijk een inkoppertje, vindt Jan Breugem, mobiliteitsmakelaar Rijnland. Er zijn nog tal van andere mogelijkheden om je onderneming te vergroenen. “Bij Leiden University Medical Center (LUMC) deden we een pilot met medewerkers die een maandje het OV konden proberen. Na die maand was liefst 60% overtuigd en nam het een abonnement! Onbekend maakt vaak onbemind: laat mensen kennis maken met alternatieven.”

Niet elke maatregel hoeft per se nieuw of innovatief te zijn, benadrukt Breugem. “Vroeger reden er in de Rotterdamse haven van die busjes rond om mensen in ploegen te vervoeren. Dat was zo gek nog niet, en kan op veel plaatsen nog steeds prima werken. Poets zo’n ouderwets idee op, steek het in een nieuw jasje. Daar valt een hoop winst mee te behalen.”

“De druk om een omslag te maken ligt er nu: het kan simpelweg niet meer zoals het ging,” weet Breugem. Tegelijkertijd erkent hij dat verduurzamen niet voor elk bedrijf even eenvoudig is. “Niet iedereen hoeft direct een radicale omslag te maken, het hoeft ook niet voor iedereen morgen al te gebeuren. Maar uiteindelijk zal het wel moeten. Laten we daarom gaan experimenteren. Het zal met vallen en opstaan gaan, maar we gaan het gewoon samen doen!”

Presentatie Jan Breugem

c1d9b4fd-131b-4317-a73c-b1daafd56f6e
Nieuwe leden
Menken Beheer BV
NOORDWIJKERHOUT
De Baak BV
NOORDWIJK
Social Media
Dáárom ben ik lid!
"In het regionale netwerk VNO-NCW West kunnen bedrijven bij elkaar zien waarmee ze bezig zijn. Dat is waardevol voor mij."

Jan Kempers
Manager Sustainable Development Heineken
Dáárom ben ik lid!
"Bijeenkomsten zijn aangenaam en leerzaam"

Robert Plug
Directeur-eigenaar BubbleDeck International Light Weight Concepts
Dáárom ben ik lid!
"De belangrijkste reden voor het lidmaatschap is belangenbehartiging."

Stephan Stokkermans
Algemeen directeur Grand Hotel Huis ter Duin, Noordwijk

 Video

Miljoenenontbijt Rijnland