Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Regionetwerk  >  

Skip Navigation LinksStart

Een sterke partner voor elke regio

​VNO-NCW West is 1 van de 5 regionale verenigingen van landelijk VNO-NCW. Tot West behoren de provincies Noord- en Zuid-Holland. VNO-NCW West is opgedeeld in 11 regio's. Deze hebben elk een eigen bestuur van ondernemers. Dit bestuur organiseert bijeenkomsten en lobbyt voor een beter ondernemersklimaat.

Regionieuws
Afscheid Hans de Boer

​“Er wordt te weinig gedaan met het aanbod uit de private sector om de coronacrisis te bedwingen.” Hans de Boer, vertrekkend voorzitter van VNO-NCW, spreekt tijdens het afscheidswebinar van VNO-NCW West waardering uit voor de regelingen van de regering tijdens de crisis, maar deelt ook de kritiek en zorgen van veel ondernemers.​
lees meer
Vrijdag 28 Augustus 2020

De Boer doet oproep voor private oplossingen coronacrisis

“Er wordt te weinig gedaan met het aanbod uit de private sector om de coronacrisis te bedwingen.” Hans de Boer, vertrekkend voorzitter van VNO-NCW, spreekt tijdens zijn afscheidswebinar van VNO-NCW West grote waardering uit voor de inspanningen en regelingen van de regering tijdens de crisis, maar deelt ook de kritiek en zorgen van veel ondernemers.​

Tekst: Pieter van der Meulen

Kim Boersma, directeur VNO-NCW West, opent webinar met een videoboodschap.

“Toen ik begon als voorzitter was het crisis, daarna hebben we geweldige economische jaren gehad,” vertelt de Boer. “Helaas neem ik nu ook afscheid in een crisis. Ik heb de afgelopen periode ondernemers gesproken die als derde generatie een familiebedrijf leiden en ten einde raad zijn. Dat komt keihard bij mij aan. Na hard knokken hebben we met VNO-NCW veel kunnen betekenen om regelingen in het leven te roepen waardoor bedrijven kunnen overleven. Maar er is meer nodig. In de NOW 3.0 komt onder meer een equity fonds, waarvan bedrijven gebruik kunnen maken die in de kern gezond zijn, maar door de coronacrisis in financiële moeilijkheden zitten. Ook komt er een Wopke-fonds, zodat Nederland zich uit de crisis kan investeren en innoveren.” Audrey Keukens, voorzitter VNO-NCW West, vult aan dat er ook voldoende aandacht moet zijn voor de negatieve gevolgen van thuiswerken. “Op lange termijn ontstaan burn-outs en andere psychische klachten. Als werkgevers moeten we daar op tijd rekening mee houden en op inspelen.”

Tot in de absolute nadagen van zijn verlengde voorzitterschap zet De Boer zich onvermoeibaar in voor de belangen van ondernemers in Nederland. In gesprek met dagvoorzitter Caroline van Reenen gaat hij in op de afgelopen jaren. “Ik zie mijn tijd als voorzitter als de kroon op mijn loopbaan. Eigenlijk moeten anderen mijn resultaten beoordelen, maar ik ben dankbaar dat ik me de afgelopen jaren heb mogen inspannen voor ondernemers.” 

‘Er komt een equity fonds voor bedrijven die gezond zijn, maar door de crisis in de moeilijkheden zitten’

Tweesporenbeleid
Twee leden van VNO-NCW West, die keihard zijn getroffen door de coronacrisis, zijn aanwezig bij het webinar en vertellen over de moeilijke tijd voor hun bedrijf. Joke Brouwer, algemeen directeur van Brouwers tour, hoopt volgend jaar het honderdjarig bestaan van haar bedrijf te vieren. “We hoopten op een topjaar, met onder meer het Songfestival, het EK en Sail. Maar het werd een grote flop. Sinds 13 maart zitten we in een andere wereld. We hebben de helft van onze driehonderd medewerkers moeten laten gaan en hebben twintig procent van ons wagenpark opgegeven. Maar dat jubileum gaan we halen!” Ook Lennart de Quartel, directeur-eigenaar van MEB Rotterdam, gespecialiseerd in entertainment- en evenemententechniek, kreeg de volle laag tijdens de crisis. “Een omzetdaling van bijna honderd procent en zeventig procent minder werkgelegenheid bij ons. We hebben ingespeeld door nieuwe producten aan te bieden. We hebben geïnvesteerd in een vaste studio met uitzicht over de Erasmusbrug, voor evenementen zoals deze. Daarnaast verkopen we videoschermen waar mensen ook hun handen kunnen ontsmetten. De eerste lading van negentig stuks is meteen uitverkocht. Daarnaast zijn we bezig met luchtreinigingsinstallaties, zodat mensen weer binnen kunnen werken. Bij dat laatste stuiten we op veel verzet, doordat het RIVM niet openstaat voor een meersporenbeleid. Als vereniging moeten we gezamenlijk een open debat met het ministerie van VWS en het RIVM aangaan, zodat zij niet alles alleen maar inzetten op de anderhalve meter afstand, maar ook oog hebben voor de rol van aerosolen bij de verspreiding van het coronavirus en wat we hiertegen kunnen doen.”


‘Vanuit de private sector reiken wij de politiek talloze oplossingen aan, waarmee veel te weinig gebeurt’

Private oplossingen tegen tweede golf
“Wij hebben TNO gevraagd onderzoek te doen naar de rol van aerosolen in de verspreiding van het virus en de rol die luchtreinigers kunnen spelen in het tegengaan daarin,” reageert De Boer. “Vanuit de private sector reiken wij de politiek talloze oplossingen aan, waarmee veel te weinig gebeurt. Hetzelfde geldt voor de testcapaciteit. Verschillende bedrijven kunnen een grote bijdrage leveren, maar de deur blijft dicht. De economische gevolgen zijn enorm. Als je ziet wat er op het individuele niveau van bedrijven gebeurt, is dat diep- en dieptriest. Ik roep alle ondernemers op die concrete aanbevelingen hebben om een tweede golf te voorkomen zich te melden. Wij blijven aandringen en knokken, zodat we als ondernemers samen een vuist kunnen maken.”

Namens alle leden, bestuursleden en medewerkers bedanken we Hans voor zijn onuitputtelijke inspanningen als voorzitter van VNO-NCW de afgelopen zes jaar. 

Vanaf maandag kunt u het webinar terugkijken.​
Regionieuws
Besmet!

​Uitgesteld door datgene waarvoor ze had willen waarschuwen. De tentoonstelling Besmet! wordt op 16 juli dan toch geopend door koning Willem-Alexander. Amito Haarhuis, directeur van Rijksmuseum Boerhaave en lid van VNO-NCW Rijnland, over de gevolgen van het coronavirus, de aanpassingen aan de tentoonstelling en de waarde van de collectie in de strijd tegen de pandemie. 

lees meer
Vrijdag 3 Juli 2020

Uitgesteld door datgene waarvoor ze had willen waarschuwen. De tentoonstelling Besmet! wordt op 16 juli dan toch geopend door koning Willem-Alexander. Amito Haarhuis, directeur van Rijksmuseum Boerhaave en lid van VNO-NCW Rijnland, over de gevolgen van het coronavirus voor zijn museum, de noodzakelijke aanpassingen aan de tentoonstelling en de grote waarde van de collectie in de strijd tegen de pandemie, ook zonder bezoekend publiek. 


Tekst: Pieter van der Meulen

Twee jaar geleden, lang voordat iemand had gehoord van het coronavirus, begon Rijksmuseum Boerhaave met de voorbereidingen van de tentoonstelling Besmet!. Een expositie over de gevaren van een pandemie die altijd op de loer ligt. Vlak voordat tentoonstelling de deuren zou openen, werd zij ingehaald door de actualiteit. “Leidend zou de uitbraak van ‘ziekte X’ zijn, de nog onbekende ziekte die sinds een paar jaar op de lijstjes van het WHO stond en waarop landen over de wereld ten alle tijden bedacht moesten blijven,” vertelt Haarhuis. “Inmiddels heeft ziekte X een naam gekregen met COVID-19 of het coronavirus. Wij moesten op 13 maart ook noodgedwongen de deuren sluiten, juist door datgene waarover onze tentoonstelling zou gaan. Het belang van de tentoonstelling werd onderstreept. We zijn direct aan de slag om het coronavirus een plek te geven en hebben relevante collectiestukken opgezocht. Hoewel het een heftige en onzekere periode was, heeft het ons ook gestimuleerd tot innovatieve en creatieve oplossingen.”

‘Ziekte X heeft met het coronavirus een naam gekregen’

Verleden helpt heden
Meest opmerkelijk is volgens Haarhuis zijn onwaarschijnlijke samenwerking met Gerwin Smit​, universitair docent aan de TU Delft. Smit vond in de collectie van Rijksmuseum Boerhaave de ‘East-Radcliffe positive-negative respirator’, een Engels beademingsapparaat uit de jaren zestig. Haarhuis gaf het apparaat mee aan Smit, die het gebruikte als inspiratiebron voor een mechanisch beademingsapparaat dat bestaat uit makkelijk verkrijgbare onderdelen. “Bijzonder is dat het zonder enige elektronica kan functioneren, waardoor het niet afhankelijk is van onderdelen uit China. Die waren ook in de jaren zestig moeilijk te verkrijgen” aldus Haarhuis. “Zo kan het helpen bij acute tekorten in ons eigen zorgsysteem, maar het is ook een uitkomst voor landen die niet de middelen hebben om de modernste beademingsapparaten aan te schaffen. Het is een prachtig voorbeeld van inspiratie uit het verleden voor hedendaagse vraagstukken. Het oude apparaat, de ‘East-Radcliffe positive-negative respirator’, krijgt natuurlijk een plekje in de tentoonstelling.”

“Ons plan voor de toekomst was al om onze tentoonstellingen nog meer te verbinden met de actualiteit. Een belangrijk deel van Besmet! gaat over vaccinatie. De basis van onze kennis daarover komt van melkmeisjes die minder ontvankelijk bleken voor de pokken. Het bleek dat zij de mildere vorm van de koepokken kregen, en hierdoor is de wetenschap in staat geweest om de menselijke pokken uit te bannen. De geschiedenis verbinden met de actualiteit is niet alleen bijzonder interessant, het kan ook tot cruciale inzichten en innovaties leiden.”

‘Een collectiestuk uit het museum diende als inspiratiebron voor een mechanisch beademingsapparaat, bestaande uit makkelijk verkrijgbare onderdelen’

Innovatie
“Oorspronkelijk hadden we een topjaar gepland waarin we 125.000 bezoekers wilden aantrekken. En de eerste twee maanden zagen er supergoed uit. Maar onze vliegende start is hard de kop ingedrukt door corona. We hebben gebruik kunnen maken van een deel van de bekende 300 miljoen die beschikbaar is gesteld voor de culturele sector. Daardoor duiken we iets minder in de min, maar dat we verliezen lijden is evident. Voor kleine en regionale musea is de pijn nog veel groter, die hebben echt nog meer steun nodig. Gelukkig zijn we sinds 1 juni weer open. De eerste weken hebben we ongeveer dertig procent van de gebruikelijke bezoekers ontvangen. Normaal gesproken doen we ook schoolgroepen, dat doen we voorlopig niet. Als Besmet! eenmaal open is verwachten we wel weer dat het bezoekersaantal zal toenemen. Het museum is volledig coronaproof, met strikt eenrichtingsverkeer, online kaartverkoop en time slots waarop bezoekers zich moeten inschrijven. Ondanks het kleinere bezoekersaantal willen we toch zoveel mogelijk mensen bereiken. We zijn online zeer actief geweest, op sociale media en hebben een podcastserie gelanceerd. De eerste aflevering is net verschenen. De tweede staat op de rol en gaat over de zoektocht naar een vaccin, zeer actueel natuurlijk. Deze crisis heeft ons ook gedwongen met een innovatieve blik naar onszelf te kijken.”
Regionieuws
Gemeenten, investeer!

​​​“We hebben gemeenten nodig voor de aanleg van infrastructuur en woningbouw. Bouwbedrijven zien de portefeuille niet meer opbouwen, omdat aanbestedingen worden uitgesteld en vergunningen niet worden verleend.” VNO-NCW West en MKB-Nederland regio’s roepen gemeenten in een open brief​ op vooral te investeren.​

lees meer
Maandag 25 Mei 2020

"We hebben gemeenten nodig voor de aanleg van infrastructuur en woningbouw. Bouwbedrijven zien de portefeuille niet meer opbouwen, omdat aanbestedingen worden uitgesteld en vergunningen niet worden verleend." VNO-NCW West en MKB-Nederland regio's in Noord- en Zuid-Holland roepen gemeenten in een open brief op vooral te investeren in gebiedsontwikkeling.

"De situatie is per gemeente verschillend," zegt Keukens in gesprek met BNR Nieuwsradio. "Veel gemeenten zitten al in de problemen door de decentralisatie in de zorg een aantal jaar geleden. Daar komt deze crisis nu bovenop. De eerste neiging is om de hand op de knip te houden, maar dat is in deze tijd extra schadelijk. Bedrijven hebben juist opdrachten en continuering van opdrachten nodig. We hebben gemeenten nodig voor de aanleg van infrastructuur en woningbouw. Bouwbedrijven zien de portefeuille niet meer opbouwen, omdat aanbestedingen worden uitgesteld en vergunningen niet worden verleend. Over een aantal maanden is de portefeuille leeg."

Keukens roept namens VNO-NCW West en MKB-Nederland regio's in Noord- en Zuid-Holland gemeenten op vooral te investeren en desnoods geld te lenen bij het Rijk of bij de provincies om toch door te kunnen met gebiedsontwikkeling. Provincies hebben al aangegeven dat ze projecten naar voren gaan halen. Keukens hoopt dat ze ook de gemeenten blijven oproepen om dat ook te doen, en daarin ook samen te werken. "Minister Wiebes wil de bedrijven graag uit de crisis investeren, maar die gaat niet over het Gemeentefonds. Knelpunten in de vergunningverlening moeten uit de weg worden geruimd. Thuiswerken betekent niet dat er minder moet gebeuren, maar dat het werk thuis doorgaat."

Luister de uitzending van BNR Nieuwsradio met Audrey Keukens terug.

Brief aan gemeenten
VNO-NCW West en MKB-Nederland regio's in Noord- en Zuid-Holland hebben een brief aan wethouders Financiën in Noord- en Zuid-Holland gestuurd. De ondernemersverenigingen vinden het een goede zaak dat het corona-noodpakket voor banen en economie met drie maanden wordt verlengd en wordt verbeterd met onder meer ondersteuning voor de vaste lasten van ondernemers. Nu is er een vertaling nodig van maatregelen naar lokaal niveau. In deze fase van de crisis is er behoefte aan maatwerk en extra ondersteuning, vooral voor de sectoren die lange tijd zijn stilgelegd op last van de overheid en voor bedrijven in die ketens.

In de brief wordt ingegaan op:​​

  • Aanvullende maatregelen noodpakket door gemeenten,
  • Investeren in plaats van bezuinigen,
  • Verticaal toezicht gemeentefinanciën,
  • Lange termijn steun van gemeenten.

Lees de open brief aan de wethouders Financiën in gemeenten in Noord- en Zuid-Holland.  

e471c22a-da29-4676-9ad2-389d07600bfc
Gegevens konden niet worden opgehaald. Probeer de pagina te verversen. »
Exception: Invalid command sent to ExecuteXmlReader. The command must return an Xml result.
InnerException: -
StackTrace: at System.Data.SqlClient.SqlCommand.CompleteXmlReader(SqlDataReader ds) at System.Data.SqlClient.SqlCommand.ExecuteXmlReader() at Windex.SharePoint.CommonWebParts.XmlWebPart.CreateChildControls()
1f50b9b4-aabb-4789-8f44-d9be7e2adc5b
Nieuwe leden
Drankengroothandel Boonekamp B.V.
LEIDEN
Drankengroothandel Boonekamp B.V.
LEIDEN
Bedrijvenvereniging VAZO
AMSTERDAM