“Ik ben klaar met de gevestigde politiek. De prikkel voor verandering ligt op de verkeerde plek.” Als lijstduwer stond Meiny Prins, lid van VNO-NCW Westland-Delfland, op de lijst van Splinter. De nieuwe partij behaalde geen zetels, maar vertegenwoordigt wat betreft Prins het groene, progressieve, liberale, sociaaldemocratische geluid dat nu in de politiek mist.
Tekst: Pieter van der Meulen
In 2010 schreef Prins mee aan het verkiezingsprogramma van de VVD. Sindsdien is zij steeds meer teleurgesteld geraakt in de traditionele partij voor de ondernemer. Net als in de andere traditionele partijen. “Ik ben klaar met de gevestigde partijen, vandaar mijn keuze voor Splinter,” vertelt Prins tijdens het Westlands Verkiezingsdebat. “Ik heb vanuit verschillende rollen, waaronder bij de VVD, geholpen om de hoognodige transities verder te brengen. De drang naar werkelijke verandering herken ik het meest bij Splinter. De innovatie die Nederland op dit moment het hardst nodig heeft, is bestuurlijke innovatie. Het gaat om systeemdoorbraken, maar we worden geregeerd door boekhouders. Alles kost geld, er wordt alleen gekeken wat iets oplevert in centen. Uiteindelijk is de transitie naar een nieuwe, duurzame economie een enorme bron van nieuwe banen, hogere inkomens en groter algemeen welzijn. Toch geven we nog steeds subsidies aan fossiele brandstoffen. Stop daar direct mee! De prikkel ligt op de verkeerde plek in Nederland.”
‘We moeten disruptie juist aanmoedigen’
Westlandse vertegenwoordiging
Traditiegetrouw organiseert VNO-NCW Westland-Delfland voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen het Westlands Verkiezingsdebat. Deze editie met een speciaal tintje: maar liefst drie aspirant-Kamerleden met Westlandse roots. Meiny Prins gaat namens Splinter in debat met Jantine Zwinkels van het CDA en Peter Valstar van de VVD. “Het Westland is een prachtvoorbeeld van een ontzettend innovatieve regio waar nieuwe verbindingen kunnen worden gemaakt,” stelt Prins. “Maar het wordt tegen gehouden door starre regelgeving, waarbij alles teveel moet passen in bestaande hokjes. De huidige structuren moeten worden verstoord. We zouden disruptie juist moeten aanmoedigen. Het mag best wat rebelser in de politiek. Het kan anders en het moet anders. Daar zijn ook voldoende mogelijkheden voor, het gaat om politieke moed en keuzes. Lagere belasting op arbeid, hogere belasting op grondstoffen. Voorkomen in plaats van genezen als het gaat om gezondheidszorg. Suikertaks? Morgen invoeren! Kinderen onderwijzen over gezondheid en stimuleren om gezond te leven. De btw van groente afhalen. Het kan allemaal. Ik mis deze discussie in Nederland.”
Lees het artikel in het AD over het Westlands Verkiezingsdebat van VNO-NCW Westland-Delfland