

Begin maart had groene groeier Leen Schipper een volle agenda. Zijn startup Mobiele Stroom zou dit jaar op een hele serie evenementen en festivals groene stroom gaan leveren. Eind maart was alles geschrapt. Telefoon en email bleven akelig stil. Wat te doen?
Door Hans Oerlemans
Dankzij zon en wind wordt stroom in Nederland steeds groener, maar dat geldt beslist niet voor tijdelijke stroom. Op bouwplaatsen, festivals en evenementen (kermis) staan nog ouderwetse diesel-aggregaten te ronken. Met ouderwets veel nadelen: naast stank en lawaai ook de uitstoot van fijnstof, NOₓ en CO₂.
Leen Schipper biedt met de startup Mobiele Stroom een alternatief dat in alle opzichten beter scoort. “Wij bouwen units om op locatie energie te leveren met gasturbines. Ze produceren stroom, maar ook warmte en koeling. De brandstof is vloeibaar LNG of gecomprimeerd CNG. Dit groene gas ontstaat bij vergisting van organisch materiaal, zoals mest, rioolslib en GFT-afval. Het is CO₂-neutraal en de uitstoot van NOₓ is minimaal. Bovendien liggen de kosten ook nog eens lager dan bij aggregaten op diesel of benzine.”
Is er veel belangstelling voor?
“Na een lange aanloop begint het steeds beter te lopen. De markt moet wennen aan een nieuw product. Maar de praktijk is het beste bewijs dat Mobiele Stroom een schoon, veilig en betrouwbaar alternatief is. Voor Havenbedrijf Rotterdam hebben we in februari nog in de Parkhaven een pilot uitgevoerd en een maand lang groene walstroom geleverd voor de kust- en zeevaart.
Je ziet ook de grote festivals en evenementen steeds meer moeite doen om te vergroenen en daar past ons concept uitstekend bij. Dit jaar beloofde een oogstjaar te worden, totdat corona toesloeg.”
Heb je het verlies aan opdrachten kunnen compenseren door alternatieve markten aan te boren?
“Dat is nu heel lastig. In maart ging alles en iedereen voor onbepaalde tijd on hold. We hadden vier medewerkers, van wie er één elders een vaste baan kreeg aangeboden. Voor de overige drie hebben we gebruik kunnen maken van de NOW-regeling. Het compenseert de personeelskosten enigszins, maar niet volledig, zoals aanvankelijk werd gesuggereerd.”
Toch is Mobiele Stroom nog steeds in business. Waar werken jullie aan?
“We hebben nu ineens veel meer tijd om nieuwe concepten te ontwikkelen die mogelijk straks – als de crisis voorbij is – rijp zijn om naar de markt te brengen. Wij ontwikkelen voor een klant een energie-unit voor aan boord van een nieuw type binnenvaartschip. De brandstof kan wisselen, afhankelijk van waar het schip vaart. Bijvoorbeeld elektrische aandrijving voor de kortere afstanden in stedelijk gebied en een gasturbine voor de langere afstanden. De binnenvaart moet af van de vervuilende dieselmotoren. Ook hier zal het tijd kosten voor de sector de groene alternatieven oppakt, maar vroeg of laat gaat dat gebeuren.”
Zitten er nog meer projecten in de pijplijn?
“Ideeën genoeg. Bouwbedrijven hebben vaak tijdelijk veel stroom nodig bij projecten op afgelegen plaatsen. Onze units zijn daar heel geschikt voor. Je kunt ook denken aan het installeren van laadpalen voor als bouwvakkers met elektrisch vervoer naar de bouwplaats komen. Dat zal steeds meer het geval zijn.”
“We maken een heel zware tijd door, maar het onheil komt volledig van buiten. Ons concept is en blijft ijzersterk en biedt oplossingen voor de toekomst. Daarom gaan we door zolang het kan en gebruiken deze tijd om volop te innoveren.”
Ben je ondernemer en wil je investeren in circulaire economie en energietransitie, op een economisch rendabele wijze? Meld je dan aan als Groene Groeier op www.groenegroeiers.nl