Column van Vincent Wanders, dga Wanders BV en bestuurslid VNO-NCW metropool Amsterdam
Ja, het valt op, de ondernemer krijgt de laatste tijd veel om de oren. Of het nou gaat om een tekort aan medewerkers, energie, verduurzamen, het tekort aan materialen of nieuwe fiscale regelingen; het komt allemaal tegelijk, je moet in actie komen en daardoor loop je steeds achter de feiten aan. En dan zijn er ook opeens begrotingstekorten en heeft de politiek de ondernemer of het bedrijf in het vizier. Hoe kan het toch dat de ondernemer op dit ogenblik een sitting duck is waar iedereen maar op schieten kan?
Een interessant voorbeeld is de radioreclame in de vorm van een dreigend weerbericht over hoge temperaturen en zware overstromingen, die afsluit met de slogan ‘Stop de vervuiling onderneming X,Y, Z’. Allerlei ondernemingen worden genoemd. Wat kun je als bedrijfsleven tegen deze framing doen? Om nou zelf een campagne op te zetten met ‘Vandaag zijn er weer 10.000 mensen werkloos geworden, zijn er weer 25 scholen en 10 ziekenhuizen gesloten omdat ze niet bekostigd kunnen worden’, zou te cru zijn. Maar andere belangenorganisaties kunnen wel ongenuanceerde statements de ether inslingeren. En het lijkt dan wel alsof er uitsluitend vervuilende industrie is, er geen afnemers van industriële producten zijn, laat staan dat er consumenten bestaan.
Laten we als ondernemers toch een gezamenlijke campagne beginnen met als thema ‘Het gesprek aangaan om erachter te komen hoe het echt zit’. Staalindustrie weg uit Nederland? Dat betekent geen vervuiling de regio IJmuiden, maar wel extra vervuiling in China, waar de milieunormen veel lager zijn, en extra vervuilend transport naar Europa.
Fiscale vrijstelling van de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) weg? Dan nog meer mkb-bedrijven die verkocht worden aan buitenlandse private equity-bedrijven of die zich gewoon nu alvast gaan vestigen in het buitenland.
Door de negatieve framing daalt het vertrouwen in het bedrijfsleven en moeten ondernemers overal uitgebreid verantwoording afleggen. De regeldruk neemt toe en voor vijf minuten werk moet je vijftien minuten eindeloze vragenlijsten invullen. In het gesprek over hoe het echt zit, zal dan blijken dat de consument de rekening betaalt en dat de maatschappelijke productiviteit daalt.
Naar het buitenland gaan is geen loos dreigement meer. De afgelopen maand heb ik (nu het weer mag) nogal veel CFO’s-sessies gehad. Deze financiële topmensen uit het bedrijfsleven zijn de sfeer moe en raken ontmoedigd, terwijl ze in het buitenland juist worden gewaardeerd.
Het vestigingsklimaat NL is negatief. Dus kom in actie, vooral de politiek. Stop met reactief reageren, met ad hoc beleid. Er gloort nu hoop met de nieuwe industriepolitiek. Zorg voor een lange termijnvisie en een gestructureerde uitvoering van het beleid. En neem het fiscale beleid daarin mee. VNO-NCW en MKB Nederland willen pro-actief ‘de kloof overbruggen’ om te zorgen dat het maatschappelijk vertrouwen in ondernemers en bedrijven terugkomt. Mooi om deze zomer in alle rust hieraan een scherpere invulling te geven. Be good and tell it.