28 september 2021

Miljoenenontbijt NWH: ’Kijk breed om je heen’

Miljoenenontbijt Noordwest-Holland: ‘Kijk breed om je heen, Richt de blik niet alleen op schoolverlaters, vergeet mensen in andere banen of die nog in de kaartenbakken zitten beslist niet, we hebben iedereen nodig’

Door Robert Tieman

Niet alleen qua beschikbaarheid van werknemers, ook op het gebied van klimaat, de energietransitie en betaalbare woningen staan de BV Nederland en ook onze regio voor forse uitdagingen”, zei Ralph van Soomeren, directievoorzitter van Rabobank Alkmaar en omstreken. Kijk naar de uitdagingen die voor ons liggen, die kunnen we niet individueel het hoofd bieden daarvoor moet je samenwerken

Econoom Menno Middeldorp nam het publiek van 150 ondernemers (en nog eens 50 welke meekeken via de livestream) mee langs de diverse sectoren in de regio Noordwest-Holland. De  economie groeit landelijk ondanks de terugval door de coronacrisis, volgens Middeldorp dit jaar met 4,2 procent en volgend jaar met 3,7 procent. Dat zijn hogere prognoses dan de modellen die het Centraal Plan Bureau (CPB) heeft gepresenteerd op Prinsjesdag en dat is verklaarbaar. Zo ziet het model van het CPB investeringen in R&D alleen als een kostenpost, terwijl de modellen van de Rabobank deze investeringen na verloop van tijd ook als groei van de economie ziet. De regio boven het Noordzeekanaal blijft achter in de economische groei welke volgens de modellen zal uitkomen op 2.7%. Ook dit verschil is verklaarbaar. De neergang was tijdens de coronacrisis minder groot in betreffende regio dan in andere delen van het land.

Ilse Zaal gedeputeerde van de provincie Noord-Holland voor Economie, inclusief onderwijs en arbeidsmarkt, Landbouw en visserij, Dierenwelzijn, Bestuur, Europa, Recreatie en Toerisme en Sponsoring ging in op de begroting, arbeidsmarkt en energietransitie: „Om mensen van werk naar werk te begeleiden en de kans op zogenoemde mismatches te verkleinen, hebben we het bedrijfsleven en onderwijs keihard nodig”, „Ondernemers, kijk breed om je heen. Richt de blik niet alleen op schoolverlaters, vergeet mensen in andere banen of die nog in de kaartenbakken zitten beslist niet.” Samen met innovatief onderzoek op het gebied van de glastuinbouw door de Hogeschool InHolland vormde deze onderwerpen de basis voor een interactieve discussie met de aanwezigen. Het miljoenenontbijt werd mogelijk gemaakt door de Rabobank, Hogeschool InHolland, BDO, NH nieuws en Starletti.

Klik hier om het programma van het Miljoenenontbijt Noordwest-Holland terug te kijken. (Het inhoudelijke deel begint bij 4 minuut 51) 

Miljoenenontbijt NWH: ’Kijk breed om je heen’