5 maart 2021

Doorbreek taboe van schuld bij ondernemers

Voor veel ondernemers is schuldhulpverlening een vies woord. Zij lossen liever hun oplopende schulden door corona op zoals ieder ander obstakel: op hun eigen manier. Maar de toenemende schuldenberg dreigt catastrofale gevolgen te hebben voor het mkb. VNO-NCW West roept gemeenten op ondernemers proactief te benaderen en een uitweg te bieden.

De crisis duurt voort en de schulden voor ondernemers lopen op. Voorheen gezonde bedrijven met uitstekende vooruitzichten zijn in ernstige problemen gekomen. Tussen de veertig en zeventig procent van de ondernemers overweegt te stoppen met het bedrijf of denkt over verkoop van de onderneming. Voor velen zijn schulden nog altijd een taboe. Er bestaat grote schaamte om uit te komen voor financiële problemen. Ondernemers teren in op reserves, keren zichzelf geen of lager salaris uit en lenen geld. Op deze manier proberen ze het zo lang mogelijk vol te houden. Ruim 200.000 bedrijven hebben uitstel van belastingen aangevraagd, op 31 december 2020 al goed voor een bedrag van 13 miljard. Om te voorkomen dat ondernemers de komende tijd massaal in onoverkomelijke problemen raken, is meer initiatief vanuit de gemeente nodig.

‘Het disruptieve karakter van de crisis baart ondernemers grote zorgen’

Leden in het nauw
Tijdens het webinar corona-(schuld)hulpverlening mkb op 2 maart geven drie leden van VNO-NCW West een inkijkje in hun financiële problemen en toenemende zorgen. Van 2016 tot 2019 had Rob van Leeuwen, directeur van Hof Catering en lid van VNO-NCW regio Den Haag, stabiele winst en geen schulden of vreemd vermogen. “In 2020 noteerde ik 250.000 euro verlies,” aldus Van Leeuwen. “De overheid verplicht mij het bedrijf gesloten te houden en maakt het te kostbaar werknemers te ontslaan. Maar erger nog: alle (bedrijfs)restaurantcontracten zijn opgezegd of tot nader order stilgelegd. Het is onbekend of, en zo ja, hoe deze opdrachtgevers ooit weer actief gaan worden in hun kantoor. Aanstaande juni is onze schuld aan loonbelasting opgelopen tot 120.000 euro.” Van Leeuwen noemt de crisis disruptief en dat baart hem grote zorgen. Hij heeft geen idee of hij ooit weer ‘normaal’ aan de slag kan. Van Leeuwen staat symbool voor tal van ondernemers in verschillende sectoren.

‘Zorg dat de rekening van deze coronacrisis niet bij de reeds zwaar getroffen ondernemers blijft liggen’

Zoek ondernemers op
VNO-NCW West roept gemeenten op om positief perspectief te bieden voor ondernemers. Ondernemers kloppen niet aan om een beroep te doen op de wet Bijstand voor ondernemers. Als ze het bestaan ervan al weten, schamen ze zich hiervoor. Gemeenten zouden ondernemers van de zwaar getroffen sectoren persoonlijk moeten benaderen, een luisterend oor bieden en wijzen op deze wet. Bij ‘tegenwind’ kan een gemeente een ondernemer maximaal 3 jaar financieel bijstaan, mits de onderneming ‘levensvatbaar’ is. Gezien de exorbitante omstandigheden van de coronacrisis zou dit criterium tijdelijk losgelaten moeten worden zodat ondernemers de tijd krijgen zich te heroriënteren. Geef de ondernemer de kans om zichzelf opnieuw uit te vinden en ondersteun en begeleid hem of haar bij dit proces. Zorg dat de rekening van deze coronacrisis niet bij de reeds zwaar getroffen ondernemers blijft liggen. Voorkom dat ze verder in de schulden komen en help ze er zo nodig weer uit.

Kracht van vereniging
Naast belangenbehartiging in de regio en informatievoorziening geven bestuurders van VNO-NCW West het goede voorbeeld door hun leden te helpen met financiële problemen. Op gemeentelijk en provinciaal niveau wordt keihard gewerkt om de steun aan ondernemers passend en toereikend te maken.

Lees over leden van VNO-NCW West die zich inzetten om andere leden in zwaar weer te steunen.

Lees meer ervaringen van ondernemers tijdens de coronacrisis

Meer weten over onze inzet? Neem contact op met onze verenigingsmanagers.

Doorbreek taboe van schuld bij ondernemers