Ondernemers willen niet op de troon, maar aan de slag. Tijdens het Miljoenenontbijt van VNO-NCW Oostland draait het om kansen en samenwerking.
Tekst: Pascale Warners, ComPas tekst en redactie
Een week voor de eerste lockdown tekenden Sander van Schie en Peter van Kester voor het nieuwe, duurzame bedrijfspand van VSVK op Bedrijvenpark De Boezem in Pijnacker. Het bedrijf zet mensen en materiaal in voor infrastructurele projecten. Daarnaast verhuurt het hoogwerkers en andere machines, heeft het opslagruimte beschikbaar, transporteert het lichtmasten, containers en ander materieel en leidt het zelf mensen op. “Het was spannend om in zo’n bijzondere tijd te investeren”, vertellen de eigenaren op woensdag 22 september tijdens het Miljoenenontbijt. De dag na Prinsjesdag verwelkomen zij de Oostlandse ondernemers in hun gloednieuwe pand. “Gelukkig kregen wij de steun en het vertrouwen van de bank en onze financieel adviseur. De bouw startte in juni 2020. Per 1 januari 2021 kregen we de sleutel. De gemeente Pijnacker-Nootdorp hielp mee om versneld te kunnen bouwen.” “Samenwerking was key”, vat dagvoorzitter Robert Douma samen.
Criminaliteit aanpakken
Het kabinet kondigde in de Miljoenennota aan 400 miljoen extra uit te trekken voor veiligheid. Tweede Kamerlid Ingrid Michon van de VVD heeft veiligheid in haar portefeuille en is vandaag de gastspreker. Als kind van een ondernemer begrijpt ze als geen ander dat ondernemers resultaten willen zien. “Je moet de drive hebben om met elkaar afspraken te maken en concrete issues op te lossen.” Ze vertelt over de drie vormen van criminaliteit: in de detailhandel, online en ondermijning. “Ondermijning is hét topic van deze tijd. De onderwereld koopt vastgoed op om drugsgeld te witwassen. Er worden hele winkelstraten opgekocht die vervolgens verloederen. We kunnen dit probleem alleen gezamenlijk oplossen. Voor de politie en alle diensten moeten we stevige targets neerzetten. Dat wordt de discussie van het najaar. We hebben een stevige agenda en krijgen nu de middelen om het waar te maken.”
Hybride leren
Om te voorkomen dat jongeren afglijden en in de criminaliteit terechtkomen, is onderwijs heel belangrijk. Het biedt ze perspectief op een baan en een toekomst. “De ontwikkelingen in het bedrijfsleven gaan zo snel dat onderwijs en bedrijfsleven elkaar nodig hebben”, zegt Cees de Jong, de nieuwe voorzitter van SOB Oostland. “Wij spreken over het hybride leren. Daarbij leggen we de verbinding tussen de scholen en de praktijk in het bedrijfsleven.” Dit najaar maakt SOB Oostland een doorstart. Voorzitter Gijs van der Helm van VNO-NCW Oostland is een van de ondernemers in het bestuur.
Brede welvaart
VNO-NCW zette onlangs een middellangetermijnvisie op papier: ‘Ondernemen voor een brede welvaart’. “Toen ik dit plan las, was ik aangenaam verrast”, vertelt Robert Douma. “VNO-NCW zag dat te weinig mensen de afgelopen tijd profiteerden van de groei. Daarom herijkte ze haar kompas. Naast economische groei, is er nu ook aandacht voor een inclusieve samenleving. Wij ondernemers zijn medeverantwoordelijk voor maatschappelijke vraagstukken. De wetgeving is statisch. Uiteindelijk moeten we het met elkaar doen.”
Wethouders Kathy Arends van Lansingerland en Ilona Jense van Pijnacker-Nootdorp vertellen hoe zij tijdens de coronacrisis dichtbij de ondernemers zijn gaan staan. Ook als de steunmaatregelen na 1 oktober ophouden laten zij de ondernemers niet in de steek. “Het gemeentekantoor is het grootste kennisinstituut van Pijnacker-Nootdorp. Wij hebben de kennis in huis om alle problemen op te lossen”, zegt Jense. Voordat haar termijn erop zit, wil ze haar belofte nakomen dat het oudste deel van Bedrijvenpark De Boezem aanzienlijk wordt opgeknapt. Arends vertelt dat Lansingerland een coronafonds opzet voor ondernemers die na 1 oktober nog steun nodig hebben. Daarnaast heeft ze grote ambities voor het komende halfjaar. Zo wordt het centrum van Berkel verder uitgebreid met 170 appartementen en extra winkels.
Kabinetsplannen
Voor ondernemers verandert er volgens Danny Ruigrok van Bloemendaal Ruigrok niet veel door de aangekondigde kabinetsplannen. “Zoals ik al verwachtte, zijn de plannen niet verrassend. Het kabinet zet volop in op de klimaatdoelstellingen. Ondernemers profiteren daar enigszins van door een lagere bijtelling voor een emissievrije auto. Bovendien blijft de emissievrije auto tot en met 2024 vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting (MRB) en belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM). De milieu-investeringsaftrek (MIA) wordt iets verruimd, al stelt die verruiming in mijn ogen weinig voor.” In vogelvlucht loopt Ruigrok langs de verschillende maatregelen. Ook staat hij nog stil bij alles wat niet in het belastingplan staat. “Een belangrijk punt dat niet genoemd wordt, is de afschaffing van de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). En dan zijn er nog alle veranderingen die wellicht volgen na de Algemene Politieke Beschouwingen, als er eindelijk een nieuw kabinet is.”
Fotoreportage
Fotograaf: Tjapko de Heus