Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Lobby  >  Ruimte  >  Bedrijventerreinen

Skip Navigation Linksamsterdam

Bedrijventerreinen | Bedrijventerrein Adam
Blijf van bedrijventerrein af!

​Houd de woningbouwopgave ver van bedrijventerrein. De komende jaren staat de metropoolregio Amsterdam voor een grote woningbouwopgave. Bedrijventerrein is géén geschikte woningbouwlocatie. Daar moet ruimte zijn om te ​ondernemen, om stoffen uit te stoten, geluid te maken en stoffen te produceren. 

  • Los de woningbouwopgave op provinciaal niveau op. 
  • Verdicht omliggende steden​​ of breid ze uit. 
  • ​Voorkom een 'waterbedeffect' waarbij woningnood in Amsterdam wordt opgelost, maar problemen creëert voor de industrie.  
 
Ik vind dit standpunt...
 

Ruimtelijke ordening is van grote invloed op economische groei. Bedrijven hebben voldoende ruimte nodig om te kunnen ondernemen, werkgelegenheid te bieden en producten te vervoeren. VNO-NCW Metropool Amsterdam maakt zich hard voor het behoud van bestaande en geplande bedrijventerreinen in de regio. Herstructurering van oude bedrijventerreinen kan veel soelaas bieden aan nieuwe bedrijvigheid mits overheden wonen en werken niet vermengen. Bedrijven hebben ruimte nodig om te kunnen ondernemen, in alle milieucategorieën. Reserveringen van bedrijventerreinen met specificatie logistiek, luchthaven gebonden of veiling gerelateerd, zijn waardevolle toekomstige bedrijventerreinen. Deze bedrijventerreinen blijven nodig om de sterke sectoren in de Schipholregio te ondersteunen.

Bouwwoede
De vraag naar huizen leidt bij veel gemeenten tot een bouwwoede waarbij het oog vaak valt op bedrijventerreinen. Deze terreinen, zoals de Waarderpolder, zijn belangrijke werkplaatsen voor ondernemers en inwoners uit omliggende gemeentes. De ervaring leert dat weggegeven ruimte nooit meer beschikbaar komt voor ondernemers. Vervolgens belemmert de nieuwe woningbouw vaak groei en uitbreiding voor reeds gevestigde bedrijven.

Hieronder veelgehoorde argumenten vóór woningbouw in de Waarderpolder en waarom deze onjuist zijn. De case Waarderpolder staat symbool voor tal van bedrijventerreinen in de provincie Noord-Holland. ​
Case Waarderpolder

Meer informatie: Petra Tiel​

 
Lobbypunten