Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Lobby  >  Economische beleid  >  

Skip Navigation LinksStart

Economie centraal

Het overheidsbeleid, of het nu op gemeentelijk, provinciaal of nationaal niveau is, moet gericht zijn op het versterken van economie en ondernemerschap. Heldere economische agenda's voor de grote steden en de Zuid- en Noordvleugel van de Randstad en de ontwikkeling van de Nederlandse  topsectoren zijn belangrijke onderwerpen voor VNO-NCW West.

Meer informatie: Lobbypunten, rechterkolom op deze pagina.

Lobbynieuws
Miljard voor mkb

Amerikaanse investeerder KKR gaat het Nederlandse midden- en kleinbedrijf ondersteunen met leningen waarvoor ondernemers niet terecht kunnen bij banken. In een nieuw kredietfonds wordt gefaseerd een miljard beschikbaar gesteld. ​

lees meer
Dinsdag 14 Augustus 2018
Lobbynieuws
Doe de Brexit Impact Scan

​De Brexit kan elk bedrijf raken, ook al vermoedt u dat in eerste instantie niet. Doorloop de gehele scan om onvermoede effecten voor uw bedrijf te ontdekken.

lees meer
Vrijdag 3 Augustus 2018

​​De Brexit kan elk bedrijf raken, ook al vermoedt u dat in eerste instantie niet. Doorloop de gehele scan om onvermoede effecten voor uw bedrijf te ontdekken.​​

Lobbynieuws
Lobbysucces: Bouw Pallasreactor stap dichterbij

​Na een jarenlange lobby van VNO-NCW West is de kogel door de kerk. Het Argentijns-Nederlandse consortium ICHOS gaat de nieuwe Pallas-reactor in Petten ontwerpen en bouwen. “Dit is een mijlpaal!”

lees meer
Donderdag 25 Januari 2018

Het Argentijns-Nederlandse consortium ICHOS zal de nieuwe Pallas-reactor in Petten ontwerpen en bouwen. Afgelopen woensdag werd de overeenkomst getekend op de Argentijnse ambassade in Den Haag. Door de selectie van deze partij, komt de projectrealisatie dichterbij. De nieuwe reactor zal voornamelijk medische isotopen produceren en kost meer dan een half miljard euro. 

Of de reactor daadwerkelijk gebouwd wordt, hangt nu af van de vraag of er voldoende private investeerders zijn te vinden. Volgens de stichting Voorbereiding Pallas-reactor hebben 'serieuze internationale private investeerders' hun interesse getoond. Hermen van der Lugt, directeur van de stichting: “Dit is een mijlpaal. Er is sprake van blijdschap maar ook van opluchting omdat we na 2,5 jaar deze aanbestedingsprocedure hebben afgesloten."

Australië
ICHOS is een consortium bestaande uit het Argentijnse bedrijf INVAP dat eerder ervaring opdeed met de bouw van een reactor in Australië en de Nederlandse bedrijven Croonwolter&Dros en Mobilis. Met een omzet van 550 miljoen euro en 3.000 medewerkers is Croonwolter&Dros naar eigen zeggen het grootste in elektrotechniek, werktuigbouwkunde, automatisering en informatisering gespecialiseerde bedrijf van Nederland. Mobilis is een civiele bouwer met een omzet van circa 120 miljoen euro.

Volgens Juan Pablo Ordonez, bestuursvoorzitter van ICHOS, is de operationele flexibiliteit de sterke kracht van de nog te bouwen reactor.
De reactor kan daardoor goed inspringen op de vraag vanuit de 'veranderende' markt.

Per dag worden 30.000 patiënten wereldwijd geholpen met de medische isotopen uit Petten. Daarnaast kan Nederland een sleutelrol blijven spelen in onderzoek en de ontwikkeling van nucleaire medicijnen en is Pallas zeer belangrijk voor de werkgelegenheid in Noord-Holland.

Lobbypunten