Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Lobby  >  Duurzaamheid  >  Coronavirus

Skip Navigation LinksOndernemersverhalen

 
 

 

De coronacrisis raakt alle leden van VNO-NCW West. Waar in veel sectoren ondernemen vrijwel onmogelijk is, wordt in andere bedrijfstakken juist om personeel geschreeuwd. Veel leden laten hun ware ondernemersaard​​​ zien: zij bedenken creatieve manieren om hun personeel aan de gang te houden. VNO-NCW West haalt actief verhalen op van ondernemers, ter inspiratie en ondersteuning voor andere ondernemers en als overtuigende informatie in de gesprekken met gemeenten, provincies en het Rijk over het crisisbeleid.​Logo vno corona.jpg

Amito Haarhuis 350.jpg
Amito Haarhuis - Besmet!
Amito Haarhuis
Rijksmuseum Boerhaave
VNO-NCW Rijnland
​Besmet! verbindt verleden met heden

Uitgesteld door datgene waarvoor ze had willen waarschuwen. De tentoonstelling Besmet! wordt op 16 juli dan toch geopend door koning Willem-Alexander. Amito Haarhuis, directeur van Rijksmuseum Boerhaave en lid van VNO-NCW Rijnland, over de gevolgen van het coronavirus voor zijn museum, de noodzakelijke aanpassingen aan de tentoonstelling en de grote waarde van de collectie in de strijd tegen de pandemie, ook zonder bezoekend publiek. 

Lees​ hoe Amito Haarhuis een museumstuk uitleende om een mechanisch beademingsapparaat te ontwikkelen.


Kaam 350.jpg
Marc van Kaam - 'De stad heeft ons nodig'
​Marc van Kaam
Luxor theater Rotterdam
VNO-NCW Rotterdam & regio Rijnmond
​'De stad heeft ons nodig, meer dan ik ooit besef'

Het Luxor Theater heeft het op dit moment ontzettend zwaar. Zelfs met de versoepelde regels is het bijvoorbeeld niet mogelijk om het oude Luxor theater te openen. “Dit houden we tot maximaal januari vol. We moeten echt gered worden. ‘80% van onze omzet  (12,8 miljoen) verdienen we zelf. Slechts 20% is subsidie van de gemeente ”, zegt directeur van het Luxor Theater Marc van Kaam.

Lees​ waarom Marc van Kaam denkt dat aanval de beste overlevingsstrategie is.
Schmidt Zeevis 350.jpg
Marcel van Breda - 'Hoe overleven we dat?!'
Marcel van Breda
Schmidt Zeevis
VNO-NCW Rotterdam & regio Rijnmond
'85 procent van onze omzet weg, hoe overleven we dat?!'​

“15 maart is een zwarte dag in onze agenda”, zegt Marcel van Breda van Schmidt Zeevis. “Om 18:15 uur werden die dag al onze bestellingen geannuleerd en sindsdien zagen we 85% van onze omzet wegvallen”. Toch heeft Marcel geleerd van eerdere crisis en ook nu doet hij dingen anders.

Lees​ hoe Marcel van Breda op creatieve wijze probeert in te spelen op de nieuwe situatie. 
Veenendaal 350.jpg
Anita Veenendaal - 'Vraag je af waar nieuwe kansen liggen'
Anita Veenendaal
OneCircle
VNO-NCW Noordwest-Holland
'Vraag je af waar nieuwe kansen liggen'

De coronacrisis betekende negentig procent omzetverlies voor Anita Veenendaal en haar bedrijf OneCircle. In samenwerking met andere ondernemers, mede door een geslaagde digitale meet-up van VNO-NCW Noordwest-Holland, gaat het bedrijf nu actief de verspreiding van corona te lijf.

Lees hoe Anita Veenendaal nieuwe kansen herkent en de crisis gebruikt om nóg duurzamer te ondernemen. 
Roseboom 350.jpg
Marijke Roseboom - Netwerk voor maatschappij
Marijke Roseboom
Ro-Ad Arbodienstverlening
VNO-NCW RijnGouwe
Netwerk voor maatschappij

“Door een jaar aangesloten te zijn bij VNO-NCW heb ik connecties opgedaan die tijdens de crisis nóg duidelijker meerwaarde hebben.” Marijke Roseboom, directeur-eigenaar Ro-Ad Arbodienstverlening en voorzitter VNO-NCW RijnGouwe, zet haar gecombineerde netwerk van Jong Management en VNO-NCW West in om op te komen voor het ondernemersgeluid in de regio Midden-Holland en een brede maatschappelijke bijdrage te leveren in crisistijd.

Lees hoe Marijke Roseboom haar netwerk inzet voor de maatschappij.
Mobiele Stroom 350.jpg
Leen Schipper - 'Onheil komt van buiten'
Leen Schipper
Mobiele Stroom
Netwerk Groene Groeiers
​'Onheil komt van buiten' 

Begin maart had groene groeier Leen Schipper een volle agenda. Zijn startup Mobiele Stroom zou dit jaar op een hele serie evenementen en festivals groene stroom gaan leveren. Eind maart was alles geschrapt. Telefoon en email bleven akelig stil. Wat te doen?

Lees​ hoe Leen Schipper ondanks zware tijden grenzeloos vertrouwen houdt in zijn product. 
Ecodak 350.jpg
Frank Keijzer - Schone lucht van de daken
Frank Keijzer
KewodakNetwerk Groene GroeiersSchone lucht van de daken​

Een volledig wit dak dat de lucht zuivert en bovendien zorgt voor een lagere energierekening. Reclassering Nederland in Amsterdam kiest voor een nog onbekende maar zeer innovatieve oplossing: Een luchtzuiverend ecodak. “Dit soort daken draagt flink bij aan het terugdringen van fijnstof,” zegt Frank Keijzer, directeur van dakdekker Kewodak uit Alpen aan den Rijn. 

Lees meer over de innovatieve oplossingen van Frank Keijzer en Kewodak
​​​​Regenwater 350.jpg
​Ivo Tanis - Wadi's tegen droogte en stikstof
Ivo Tanis
Buro Regen & WaterNetwerk Groene Groeiers
Wadi's tegen droogte en stikstof

Met de ontwikkeling van modulaire wadi’s (infiltratievoorzieningen) wil Buro Regen & Water een steentje bijdragen aan de stikstofuitdaging van de Groene Groeiers. Door modulaire wadi’s in steden te plaatsen, hebben we namelijk meer grip op ons waterbeheer én neemt het stikstofgehalte af. 

Lees​ hoe Ivo Tanis bijdraagt aan de oplossing van de stikstofuitdaging van de Groene Groeiers.
Doets 350.jpg
Elske Doets - 'Geld kan ook verdovend zijn'​
Elske Doets
Doets Reizen​VNO-NCW Noordwest-Holland
'Geld kan ook verdovend zijn'

Ben je een pruillip-ondernemer of durf je je verdriet, schaamte en woede aan de kant te zetten en met een creatieve blik naar het post-coronatijdperk te kijken? Elske Doets, directeur-eigenaar van Doets reizen, startte samen met medezakenvrouw Rahma el Mouden non-profit platform #elskerahma op om ondernemers te ondersteunen en nog sterker uit de crisis te laten komen. “Alleen vanuit een veilige Haagse kaasstolp kan je ondernemers niet helpen. En waar zijn de vrouwen?!”

Lees hoe Elske Doets ondernemers helpt creatief naar de toekomst te kijken. 
Pelt 350.jpg
Martijn van Pelt - 'Juist flink geaccelereerd'
Martijn van Pelt
Interpulse
VNO-NCW Rijnland
'Juist flink geaccelereerd'

"De coronacrisis betekent een gedwongen openbaring voor veel bedrijven. Digitale innovatie is in een enorme stroomversnelling gekomen.” Martijn van Pelt, algemeen directeur van Interpulse en voorzitter van VNO-NCW Rijnland, over de toekomst van de IT-sector, het belang van ondernemersverenigingen in crisistijd en de noodzaak van het menselijke aspect in een digitale wereld. 

Lees​ hoe Martijn van Pelt ondernemers helpt een digitale sprong te nemen.
MacDo 350.jpg
Eunice Koekkoek - Blauwdruk voor horeca
Eunice Koekkoek
McDonald's VNO-NCW Metropool Amsterdam
Blauwdruk voor horeca​

“Elk restaurant is anders, maar elke ondernemer heeft met dezelfde uitdagingen te maken om een veilige omgeving voor gasten en medewerkers te creëren.” Fastfoodketen McDonald’s, lid van VNO-NCW Metropool Amsterdam, heeft een blauwdruk ontwikkeld waarmee de ‘zittende horeca’ weer een opstart kan maken. 

Lees​ hoe Eunice Koekkoek de horeca wil helpen opstarten.
Bos 350.jpg
Paul Bos - Ontsnappen aan de crisis
​Paul Bos
Boer BosVNO-NCW Metropool Amsterdam
​Ontsnappen aan de crisis

Boer en coach, zo laat Paul Bos, ook wel bekend als Boer Bos, zich het best beschrijven. Na een kleine twintig jaar in het bedrijfsleven keerde het lid van VNO-NCW Metropool Amsterdam terug naar de boerderij van zijn ouders om schapen te houden en leiderschaps- en zelfsturingstrainingen te geven aan teams in bedrijven en organisaties. Door de coronacrisis ging een streep door zijn reguliere cursussen. “Mensen kunnen nu bij ons terecht voor een queeste die leidt tot reflectie, zelfinzicht en ontspanning.”

Lees hoe Paul Bos ondernemers op een queeste stuurt
Jack 350.jpg
Jack Stuifbergen - 'Never waste a good crisis'
Jack Stuifbergen
BreedweerVNO-NCW Noordwest Holland
​'Never waste a good crisis'

Met ex-gedetineerden de ramen van Rijksgebouwen lappen of facilitaire diensten verlenen in verzorgingstehuizen met ex-prostituees. Of met een stilgevallen ijsfabriek desinfectiemiddelen produceren voor de Britse National Health Service. Sociaal ondernemer Jack Stuifbergen, lid van VNO-NCW Noordwest-Holland, kijkt er niet meer van op. “Bedrijven die geen sociale impact hebben, gaan het zwaar krijgen. De coronacrisis versnelt dat proces.” 

Lees hoe Jack Stuifbergen crisis omzet in kansen
Verdier 350.jpg
Monique Verdier - Crisis zorgt voor socialere wereld
Monique Verdier
Autoriteit PersoonsgegevensVNO-NCW Rotterdam & regio Rijnmond
Crisis zorgt voor socialere wereld

“We hebben het druk. Onderwerpen als een trackingsapp en het meten van temperatuur op het werk kunnen ingrijpend zijn
voor ons persoonlijk leven. Veel persoonlijke data worden verwerkt en dus is het oppassen geblazen. We krijgen veel
vragen over wat wel en niet mag, nu er crisis is. Maar feitelijk is het eenvoudig: alleen de omstandigheden zijn nu anders,
de wet is nog steeds de wet. En die is er niet zomaar. Wij beschermen de privacy van burgers, dat is óók veiligheid. Feitelijk is het een van de basiszaken waar een democratie op gebouwd is!”

Lees welke positieve kanten Monique Verdier in de crisis ziet. 
Boonstra 350.jpg
Joke Boonstra - 'Wij blijven ons best doen'
Joke Boonstra
Erasmus MCVNO-NCW Rotterdam & regio Rijnmond
​'Wij blijven ons best doen'

“Wat wij kunnen bijdragen is focussen op dat waar we goed in zijn: complexe patiëntenzorg en wetenschappelijk onderzoek.
Wij snappen dat de maatschappij straks ook gewoon zo normaal mogelijk weer wil functioneren. In het Erasmus MC bereiden we ons daarop voor en weten we dat we lang met corona bezig zullen zijn. Door als universitair medisch centrum ons best te blijven doen, kunnen we ondernemers en de rest van Nederland steunen.”

Lees of Joke Boonstra rekening houdt met een tweede golf.

Lidy 350.jpg
Lidy Klein Gunnewiek - Crisis toon waarde van cultuur
​Lidy Klein Gunnewiek
Het Nationaal Theater
VNO-NCW regio Den Haag
Crisis toont waarde van cultuur

“De culturele sector telt zo’n 300.000 banen, dat is veel meer dan bijvoorbeeld de volledige landbouw. Kunsten ’92, de belangenvereniging voor Kunst, Cultuur en Erfgoed, heeft uitgerekend dat de schade die de sector tot 1 juni oploopt meer dan het drievoudige bedraagt dan de 300 miljoen die minister Van Engelshoven beschikbaar heeft gesteld. Met anderhalve meter afstand houdt de Koninklijke Schouwburg iets van honderddertig zitplaatsen over. Daarmee zal de reguliere programmering niet rendabel zijn."

Lees over de alternatieve theatershows van Lidy Klein Gunnewiek. 
Oudshoorn 350.jpg
Arthur Oudshoorn - Delfts lid ontwikkelt vaccin tegen corona
​Arthur Oudshoorn
Applikon Biotechnology
VNO-NCW Delft
Delfts lid ontwikkelt vaccin tegen corona

“Toen de coronacrisis begon hebben wij meteen aangegeven dat wij mensen en materiaal kunnen inzetten om medische
onderzoekscentra te ondersteunen bij specifieke verzoeken. Nu voeren wij in onze bioreactoren op ons hoofdkantoor experimenten uit voor Wageningen University & Research ter ondersteuning van hun onderzoek naar een COVID-19 vaccin. Normaal gesproken doen wij dit soort werkzaamheden niet bij Applikon. We hebben capaciteit beschikbaar en kunnen we op deze manier een bijdrage leveren aan het onderzoek."

Lees wat Arthur Oudshoorn te maken heeft met een motvlinder.​​​
Jongste 350.jpg
Richard Jongste - 'Versneld aanbesteden helpt ondernemers'
Richard Jongste
Maasmond Rotterdam
VNO-NCW Rotterdam & regio Rijnmond

'Versneld aanbesteden helpt ondernemers'​

“Er liggen miljarden aan overheidsopdrachten klaar. Help ondernemers door opdrachten versneld aan te besteden.” Richard Jongste, directeur van Maasmond en lid van het Dagelijks Bestuur van VNO-NCW West, ziet steeds meer ondernemers die snakken naar duidelijkheid.

Lees wat Richard Jongste de overheid adviseert.  
Caroline 350.jpg
Caroline van Reenen - 'Overleg ondernemers waardevol'
Caroline van Reenen
Hoezo! Projectmanagement & Congresorganisatie
VNO-NCW Metropool Amsterdam
​'Overleg met ondernemers waardevol'

“Dit wordt zonder twijfel het zwaarste jaar in twintig jaar als ondernemer.” Caroline van Reenen is dga van HOEZO! Projectmanagement & Congresorganisatie en lid van het algemeen bestuur van VNO-NCW West. “Voor werkgevers is de vereniging nu van levensbelang. Om te delen, met elkaar mee te denken en een gezamenlijk geluid te laten horen richting politiek.”

Lees hoe Caroline van Reenen de toekomst van evenementen ziet. 
Lievaart 350.jpg
Rob Voogd - Geen bloemen voor Italië​
​Rob Voogd
Lievaart ExpeditieVNO-NCW Westland-Delfland

​Geen bloemen voor Italië​ 

Al ruim vijfentwintig jaar dé specialist voor transport naar Italië. Nu staat alles stil voor Lievaart Expeditie. Het bedrijf is gezond genoeg om te overleven, denkt adjunct-directeur Rob Voogd, lid van VNO-NCW Westland-Delfland, maar hij maakt zich grote zorgen over de economische gevolgen voor zowel Nederland als Italië. “Zo kan het niet langer. De bodem komt in zicht.”

Lees hoe Rob Voogd bloemen inwisselde voor wc-papier.​
Huizinga 350.jpg
Merel Huizinga - Troost door muziek
Merel Huizinga
Stichting PhilomelaVNO-NCW Metropool Amsterdam
Troost door muziek

“Een dame deed het raampje open en zei dat dit het eerste contact was dat ze deze week had. Juist nu moeten we steun bieden aan mensen die het moeilijk hebben.” Door de coronacrisis zijn alle concerten en optredens geannuleerd voor Merel Huizinga, oprichter van Stichting Philomela en lid van VNO-NCW West. Desondanks brengt de Amsterdammer van het jaar met muziek troost en vreugde aan de mensen die dit het hardst nodig hebben.

Lees​ hoe Merel Huizinga muziek blijft maken in crisistijd.
Rob Baan 350.jpg
Rob Baan - 'Supermarkten geven niet thuis'
Rob Baan
Koppert CressVNO-NCW Westland-Delfland
'Supermarkten geven niet thuis'​

“Toen wij grote supermarktketens benaderden met het plan om onze producten in hun filialen aan te bieden, kregen we te horen dat ze het te druk hebben. Ja hallo, we hebben het allemaal druk en we moeten allemaal out-of-the-box denken om er iets van te maken. Leuk dat mensen allemaal pasta aan het hamsteren zijn, maar we moeten juist veel meer goed eten consumeren. Wij kunnen dat op grote schaal aanbieden, maar hebben daarbij hulp nodig. Weggooien doet mij veel pijn, het is kapitaalvernietiging van een prachtig product.”

Lees over de inzet van Rob Baan tegen voedselverspilling.
Grootscholten 350.jpg
Sylvia Grootscholten - 'Zakenrelaties staan te springen'​
Sylvia Grootscholten
UniGlobe TravelVNO-NCW Westland-Delfland
‘Zakenrelaties staan te springen om weer naar het buitenland te gaan’

“De wereld is veranderd, na deze periode zal het reisgedrag van onze klanten er anders uitzien. Hoe precies weten we niet, maar we proberen een beeld te vormen en hierop in te spelen. Ik denk aan een vloeibare organisatie, waarbij collega’s op meerdere afdelingen inzetbaar zijn. We hebben al een nieuwe manier van werken waarbij we nog meer dan voorheen contact hebben met klanten en reizigers. Daarnaast hebben we de ‘Uniglobe Westland Training Academy’ opgezet."

Lees meer creatieve oplossingen van Sylvia Grootscholten.