Het nationale belang van Schiphol in harde feiten en cijfers.
Infographic.
Schiphol heeft een innovatief duurzaamheidsbeleid, scoort uitstekend in internationale reizigersbeoordelingen en boekt goede resultaten. KLM heeft een ijzersterk netwerk vanaf Schiphol en breidt haar internationale netwerk steeds verder uit. De Alders-tafel heeft onder leiding van oud-minister Hans Alders in 2008 een advies uitgebracht over de ontwikkeling van Schiphol en de regio voor de middellange termijn (2020), dat door alle betrokken partijen - luchtvaart, overheden én bewoners - gedragen is. Dit advies voorziet in groei, zodat de luchthaven de internationaal sterke positie van haar hubfunctie kan behouden en de regionale economie een impuls krijgt. Begin 2015 hebben de partijen, na veel overleg over het aantal vliegbewegingen, bevestigd dat zij vasthouden aan het Alders-akkoord van 2008. Daarbinnen is gezocht naar een oplossing die de balans bewaart tussen hinderbeperking en selectieve groei. Alders voert nu zijn advies met deze oplossing daadkrachtig en consciëntieus uit in de Omgevingsraad Schiphol.
Helaas is de situatie ten opzichte van het jaar 2008 ernstig veranderd. De luchtvaartgroei wordt mondiaal gerealiseerd in spectaculair groeiende luchthavens met een overstap/HUB functie tussen Oost en West, zoals Dubai, Abu Dhabi , Quatar en Istanbul. Dit ten koste van de ontwikkeling van Schiphol. Om het tij te keren, moet de visie en strategie van alle betrokken partijen, met het kabinet-Rutte voorop, eenduidig zijn. Er moet één gemeenschappelijke visie en strategie komen waarin het gemeenschappelijk belang primair staat . Doen we dit niet, dan dreigt de goede uitgangspositie van Schiphol drastisch te verslechteren. Met grote gevolgen voor de Nederlandse economie, het
topsectorenbeleid en de
groeistrategie van de Randstad.
In de nieuwe aanpak past een focus op het rendement van de luchthaven als zelfstandig bedrijf minder en is de positie van KLM binnen Air France-KLM een nationale zorg. Daarnaast moeten alle partijen – Schiphol, KLM, andere luchtvaartmaatschappijen, LVNL (luchtverkeersleiding) en de Nederlandse overheid – zich richten op één gemeenschappelijke doelstelling: een concurrerend, kwalitatief, hoogwaardig wereldwijd luchtvaartnetwerk met Schiphol als draaipunt. Om deze doelstelling te behalen is coördinatie vanuit het Rijk onmisbaar.
Woningbouw in SchipholregioVNO-NCW West verwacht dat de Provincie Noord-Holland en het Rijk samen zorgen voor een goede regie van het woningbouwbeleid in het gebied van de aanvliegroutes van Schiphol, waarbij geborgd moet worden dat Schiphol over voldoende milieu-ruimte beschikt om te kunnen groeien.
Bereikbaarheid SchipholOm nu en in de toekomst voldoende capaciteit te kunnen bieden, investeert Schiphol in uitbreiding van het stationsgebied. VNO-NCW West pleit ervoor dat alle betrokken partijen, waaronder het Rijk en de Provincie, ook financieel bijdragen aan de nieuwe OV-terminal. VNO-NCW West acht het van groot belang dat op korte termijn de Noord/Zuidlijn wordt doorgetrokken naar Schiphol.
ArbeidsmarktSchiphol is een belangrijke banenmotor voor ons land. Zo werken er maar liefst 65.000 mensen en zijn er in heel Nederland zo’n 290.000 luchtvaart gerelateerde banen. Daarnaast fungeert Schiphol als ‘toegangspoort’ voor economische en toeristische centra in ons land.
Omgevingsraad SchipholDe Omgevingsraad is de opvolger van de Alders-tafel. In dit platform vindt constructief overleg plaats over de ontwikkeling van Schiphol. In tegenstelling tot de Alders-tafel, komen niet alleen overheden, bewoners en de luchtvaartsector bijeen, maar maakt ook VNO-NCW West deel uit van de raad. Op deze manier is de discussie beter in balans en worden niet alleen de lasten, maar ook de lusten van Schiphol meegenomen in de besluitvorming.
Meer informatie:
Bert Mooren en
Petra Tiel