Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Lobby  >  Bereikbaarheid  >  Infrastructuur

Skip Navigation LinksNoordersluis

 
Ik vind dit standpunt...
 

Nadat het college van burgemeester en wethouders Amsterdam positief besloten heeft over een versnelde vernieuwing van de Noordersluis, heeft ook de gemeenteraad bijna unaniem ingestemd met het voorstel van havenwethouder Kasja Ollongren over de sluis. VNO-NCW Metropool Amsterdam is verheugd met dit besluit.​​


De Noordersluis bij IJmuiden, de voordeur naar de Amsterdamse havenregio, moet vervangen worden. Volgens de originele plannen van Rijkswaterstaat is de sluis  in 2029 aan het eind van zijn technische levensduur. VNO-NCW stelt dat de sluis nu al aan het einde van haar economische levensduur is. Er moet haast gemaakt moet worden met vernieuwingen en verbreding van de sluis. Het georganiseerd bedrijfsleven in de metropoolregio Amsterdam hecht veel waarde aan een positief besluit van de gemeenteraad. Op jaarbasis levert bedrijvigheid in de haven de regionale economie ongeveer zes miljard euro op. De gezamenlijke investeringen van bedrijven in de havenregio komen uit op een miljard euro. Als de gemeente besluit te wachten met vernieuwing van de Noordersluis, heeft dit grote negatieve gevolgen voor het groeipotentieel van de regio.

Amsterdam is een belangrijke schakel in het Europese netwerk van zeehavens. De Amsterdamse haven is de grootste benzine- en cacaohaven ter wereld. Niet alleen het vracht- en overslagverkeer in de haven bieden de metropoolregio veel mogelijkheden, ook cruiseschepen dragen in hoge mate bij aan het toerisme in de stad. Veel schepen zien Amsterdam als een port-of-call. Dat houdt in dat mensen niet enkel gebruik maken van de haven, maar ook Amsterdam zelf bezoeken. Zij slapen in de hotels, nemen een taxi, eten in restaurants en maken gebruik van de luchthaven om hun reis te vervolgen. Niet  alleen het Amsterdams bedrijfsleven plukt de vruchten van dit toerisme.  De haven en cruisevaart leveren de Amsterdamse arbeidsmarkt de hoognodige banen op.

Meer informatie: Petra Tiel

 
Lobbypunten