Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Lobby  >  Arbeid en onderwijs  >  Opnaarde100.000

Skip Navigation LinksOpnaarde100.000

Perspectief op Werk | Op naar de 100.000
Iedereen doet mee

Help mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk. ​Iedereen moet kunnen participeren in de arbeidsmarkt. Een belangrijk onderdeel hiervan is de afspraak om tussen nu en 2026 aan 100.000 mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt werk te bieden. Werkgevers zijn bezig deze ambitie dichterbij te brengen met het 100.000 banenplan. 
VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland zet met opnaarde100.000 in op:

  • ​een inclusieve samenleving waarin iedereen mee kan doen; 
  • duurzame plaatsingen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt; 
  • betrokkenheid van werkgevers bij het helpen van mensen die moeite hebben met het vinden van een baan; 
  • ​​inzicht in werkzoekenden en hun vaardigheden, door een transparant bestand;
  • per regionaal werkbedrijf minimale uniforme faciliteiten voor werkgevers: no riskpolis, duidelijkheid over loonkostensubsidie, job coaches en job carving. 
 
Ik vind dit standpunt...
Regionieuws
ICT Praktijk Academie van start

​Economie071 heeft een ICT Praktijk Academie van start te laten gaan. "We nodigen bedrijven in de brede Leidse regio nu van harte uit om leer-werkplekken beschikbaar te stellen," zegt Martijn van Pelt, stuurgroeplid Economie 071 en voorzitter VNO-NCW Rijnland.

lees meer
Vrijdag 9 Oktober 2020

​Economie071 heeft voor de Leidse regio het initiatief genomen om een ICT Praktijk Academie van start te laten gaan. Het gaat om duaal onderwijs dat beschikbaar komt, naast de reguliere HBO-opleiding ICT van Hogeschool Leiden. Martijn van Pelt, stuurgroeplid Economie071: 'Wij willen een verdere ontwikkeling van de digitale agenda in onze regio en de ICT Praktijk Academie past daar uitstekend bij. Inmiddels hebben zich genoeg deelnemers gemeld die willen starten met het leer-werktraject van vier jaar. We nodigen bedrijven in de brede Leidse regio nu van harte uit om leer-werkplekken beschikbaar te stellen.'  

De ICT Praktijk Academie combineert werken en leren. Studenten gaan 4 dagen per week als trainee bij een stagebedrijf aan de slag en gaan 1 dag per week naar school voor een periode van 4 jaar. Tijdens die periode zijn zij aan een vast bedrijf verbonden, zodat de inzetbaarheid bij het stagebedrijf maximaal is. Het onderwijs wordt verzorgd door NCOI. Aan het einde van de opleiding krijgen de studenten een volledig HBO-Bachelor diploma, vanuit een geaccrediteerd onderwijsprogramma.

Voldoende studenten
Er zijn nu 12 studenten gestart met de oriëntatiefase. In oktober stromen zijn door naar een 8-weekse bootcamp waar zij de basisbeginselen van ICT leren. Vervolgens vindt plaatsing bij een bedrijf plaats. Om een optimale match te kunnen maken worden bedrijven opgeroepen om aan te sluiten en een stageplaats beschikbaar te stellen. 

In 2019 is de ICT Academie gestart in Gouda. Daar zijn bedrijven als Centric, Technolution, Conscia en Wortell enthousiast over de opzet. Met de opgedane ervaring start de academie nu ook in regio Leiden. 

Leo Demont, directeur Computrain/sector directeur NCOI-IT: ‘Mensen vooruit helpen in IT en werkend Nederland sterk maken en houden is onze passie. Computrain/NCOI is dan ook trots op dit mooie concept. We hebben aan de wieg gestaan van dit concept en het opleidingsprogramma vormgegeven. De kracht van de aanpak is dat IT echt wordt benut door het toe te passen in de praktijk. Bedrijven en leerlingen gaan hier veel profijt van hebben’.

Toegevoegde waarde voor bedrijven
Drijvende kracht achter de academie van Gouda en Leiden is oud-wethouder Jan de Laat: 'Met de ICT Praktijk Academie willen we bereiken dat er meer degelijk en goed-opgeleide ICT-ers beschikbaar komen, die per direct bij bedrijven aan de slag gaan. Ik ben er namelijk van overtuigd dat het toegevoegde waarde biedt om de opleiding zoveel mogelijk op de wensen uit de praktijk aan te sluiten. Studenten kunnen als trainee snel productief zijn en daarop is het programma vanaf de start ingericht. Door de opleiding in gezamenlijkheid te organiseren wordt het traject ook voor middelgrote organisaties bereikbaar en zal er een sterk lerend ict-netwerk van deelnemende organisaties ontstaan'.

Onderwijsopzet
De academie gaat de studenten opleiden. Via detachering bij ICT-bedrijven of -afdelingen worden zij ingezet als trainee. De Laat: 'Voor het verzorgen van het onderwijs en de studentenbegeleiding zal NCOI als onderwijspartner optreden. Zij beschikken, als gerenommeerde opleidingsorganisatie voor werkende mensen, over de ervaring en kwaliteit om in korte tijd mensen goed en praktijkgericht op te leiden’.

Wat wordt verwacht van bedrijven?
De Laat: 'Wanneer een bedrijf een trainee plaats, vragen wij om iemand intern aan te wijzen als begeleider. Met hem of haar maken we dan een plan voor de inzet en ontwikkeling van de student en bewaken we de afstemming tussen de opleiding en de praktijk. Daarvoor is er regelmatig contact tussen de opleiding en de student.'

De kosten voor het bedrijf
De instromende studenten hebben vaak een mbo4-, havo- of vwo-diploma. Het salarisniveau van mensen met die kwalificatie ligt gemiddeld op 1600 euro bij een full time baan. De student is voor het bedrijf 4 dagen per week beschikbaar. Daarom zijn de totale kosten in het eerste jaar per maand voor het bedrijf 1300 euro (dit komt neer op 80%). De volgende jaren wordt dat respectievelijk 1500, 1700 en 1900 euro. Dat bedrag wordt verdeeld tussen een stagevergoeding aan de stagiair (in het eerste jaar 400 euro per maand) en de opleidingskosten (in het eerste jaar 900 euro per maand, verdeeld tussen NCOI en de ICT Praktijk Academie).

Word onderdeel van het leernetwerk!
Jan de Laat sluit enthousiast af: 'Ik wil bedrijven vragen om deel te nemen en samen met andere bedrijven uit de regio te profiteren van jong en gemotiveerd ict-talent. Met elkaar kunnen we een mooi leernetwerk vormen. Graag maak ik een afspraak om door te praten en de mogelijkheden te verkennen. Neem daarom gerust contact op!'

ICT Praktijk Academie, Dr. J.M. (Jan) de Laat MBA, rector, info@ictpraktijkacademie.nl, 06-24856969.


Regionieuws
Ondernemers met lef gezocht

Met een groot netwerk van ondernemers helpt Lex Vonk, directeur van AM Match, mensen met een arbeidsberperking weer volledig te participeren in de maatschappij. Door de coronacrisis heeft hij grote zorgen over de toekomst. ​​"MKB'ers kennen de meerwaarde van inclusief werkgeverschap."​

lees meer
Donderdag 24 September 2020

​ONDERNEMERS MET LEF EN DOORZETTINGSVERMOGEN ​​GEZOCHT!

Na vijfentwintig jaar bij de Rabobank maakt Lex Vonk de stap naar AM match. Op zoek naar maatschappelijke waarde en zingeving komt hij terecht bij een bedrijf dat mensen ondersteunt die niet zelfstandig aan een baan kunnen komen. Met een groot netwerk van ondernemers helpt hij ze om weer volledig te participeren in de maatschappij. Door de coronacrisis heeft hij grote zorgen over de toekomst. 

Tekst: Pieter van der Meulen
Fotografie: Richard Rood

Wat is AM match?
“In de regio Amstelland en Meerlanden zet AM match zich in om mensen die moeite hebben zelfstandig een baan te vinden en te houden de benodigde ondersteuning te geven. Dat doen we door mensen bij reguliere bedrijven te detacheren en met jobcoaches te begeleiden. Daarnaast kunnen bedrijven werkzaamheden bij ons uitbesteden. Het gaat dan om werk in de schoonmaak, groenonderhoud of verpakkingsklussen. Ik ben sinds 2017 directeur bij AM match.”

Na lange tijd in het bankwezen toch 
een opmerkelijke stap… 
“Er zijn meer overeenkomsten dan je denkt. Toen ik in de jaren negentig aan de slag ging bij de Rabobank voelde ik me daar goed thuis. Veel maatschappelijke betrokkenheid, lokaal georiënteerd en niet enkel op winstmaximalisatie gericht. Vijfentwintig jaar later maakte ik de balans op en merkte dat toch wel veel was veranderd. Ik ging op zoek naar een baan met meer zingeving. Bij AM match kreeg ik het oude gevoel terug.”

Kunt u dat gevoel beschrijven?
“Laatst vertelde iemand die wij aan een baan hadden geholpen dat hij zich weer volwaardig voelde. Niet meer afhankelijk van een uitkering en zelfstandig deel van de maatschappij. Dat wij daaraan hebben bijgedragen, vind ik geweldig. Een positief verschil maken in het leven van mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, dat is het gevoel waarnaar ik op zoek was. En veel mensen hebben die steun momenteel keihard nodig.”​​

Welke invloed heeft de coronacrisis op mensen met een beperking?
“Het is voor iedereen een moeilijke tijd, niet alleen voor mensen met een beperking. Maar het is duidelijk dat het voor ons een bijzonder intensieve periode is. Bij detachering is het bedrijf zelf verantwoordelijk voor de handhaving van de coronaregels, maar onze jobcoaches worden overspoeld met vragen over hoe dit het best ​aan te pakken. We merken ook bij onze werkzaamheden in huis dat secuur moet worden opgelet, bijvoorbeeld het houden van anderhalve meter afstand. Niet iedereen voelt zich prettig bij de maatregelen en dan hebben wij ook nog bovengemiddeld veel mensen in risicogroepen. En verder hangt de economische consequentie boven ons hoofd.”​

Economische consequentie?
“Voor de crisis gingen veel bedrijven crescendo en ging het Nederland economisch voor de wind. Nu bedrijven in de problemen komen zien we dat contracten niet worden verlengd. Veel basisbanen staan onder druk. De regio Haarlemmermeer heeft jarenlang bovenaan de lijstjes van groei gestaan en staat nu bovenaan de lijstjes van zwaarst getroffen regio’s door corona. Het gaat met name om banen in de luchtvaart en de horeca. Het zou weleens jarenlang kunnen duren voordat het baanperspectief voor mensen met een beperking weer op het oude peil is. Ik maak me daar grote zorgen om.”

Hoe proberen jullie die klap op te 
vangen?
“Er is veel animo voor inclusief werkgeverschap bij ondernemers. Dat blijkt alleen al uit het feit dat wij met tweehonderd bedrijven in de regio samenwerken om mensen met een beperking aan het werk te helpen. We zijn bij al onze relaties navraag aan het doen hoe het ervoor staat. Daaruit krijgen we totaal verschillende beelden terug. Aan de ene kant zien we bedrijven die het ontzettend moeilijk hebben en tot hun spijt mensen moeten laten gaan, aan de andere kant zijn er bedrijven die floreren. Afvalverwerkingsdiensten en in delen van de tuinbouw en sierteelt zijn weer meer mensen nodig. We richten ons op sectoren waar meer mensen nodig zijn en doen daarnaast ook een groot beroep op ondernemers.”


Wat kunnen ondernemers doen?
“Wanneer je zelf moeite hebt om te overleven als bedrijf, begrijp ik dat je aandacht in eerste instantie daarnaar uitgaat. Desondanks doe ik een oproep om ook te denken aan mensen met een beperking. Onderschat de gevolgen voor hen niet. Ik sprak laatst een jongen met autisme die tot voor kort met structuur en regelmaat ontzettend goed functioneerde in een reguliere baan. Nu dat is weggevallen, heeft hij te maken met een forse terugval. Het heeft echt harde consequenties. Het is voor mij ondenkbaar dat we deze groep mensen niet ondersteunen, juist in zware economische tijden.”

Wat geeft jou hoop voor de toekomst?
"Ik hou enorm van ondernemerschap en ik zie veel ondernemers om mij heen die zich ​​maatschappelijk inzetten, simpelweg omdat ze voelen dat het nodig is. Het is mijn taak om dat vuurtje op te stoken. Mkb’ers, die weten hoe het is om een eigen bedrijf te runnen, kennen de meerwaarde van inclusief werkgeverschap. Ik ben op zoek naar ondernemers met lef en doorzettingsvermogen. Iedereen die zich hierdoor voelt aangesproken, kan altijd ​contact met mij opnemen.”
Regionieuws
Talent op Maat

"Vanuit Economie071 zetten we als gemeenten en ondernemersverenigingen samen de schouders onder Talent op Maat. Het is namelijk van groot belang dat in deze economische tijden talenten niet verloren gaan." ​​​​

lees meer
Dinsdag 22 September 2020

​De pilot Talent op Maat is voor de zomer gestart en biedt mensen uit de Leidse regio de mogelijkheid om online een vaardighedenprofiel aan te maken. Dit profiel laat direct de match zien met openstaande vacatures. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar diploma’s. Ook opgedane vaardigheden uit werkervaring, vrijwilligerswerk of een hobby tellen mee. Paul de Bruijn, wethouder gemeente Voorschoten: ‘Vanuit Economie071 zetten we als gemeenten en ondernemersverenigingen samen de schouders onder Talent op Maat. Het is namelijk van groot belang dat in deze economische tijden talenten niet verloren gaan. We willen mensen helpen om zo snel mogelijk van werk naar werk te gaan. Als nieuw onderdeel van Talent op Maat starten we daarom nu met de Talentenpool. Daarmee gaan we deelnemers koppelen aan technische vacatures die bedrijven bij ons hebben aangemeld’.

Yvonne van Delft, wethouder gemeente Leiden: ‘Zo’n 20 bedrijven hebben bij ons technische vacatures aangeleverd. Het gaat dan om functies als koel-, service-, onderhoud- en elektromonteurs, stoffeerders, werkvoorbereiders, glaszetters, machinisten, chauffeurs, plaat- en metaalwerkers, lassers, logistiek medewerkers en rioolspecialisten. Via de Talentenpool wordt nu gekeken of er geschikte kandidaten zijn voor deze functies door te kijken naar vaardigheden. Mochten kandidaten vaardigheden missen, dan wordt er samen met onderwijsinstellingen en bedrijven gekeken naar de mogelijkheden van trainen en opleiden of leren op de werkvloer.’


Talentenpool biedt maatwerk
Ineke Lenssen, duo-voorzitter BV Leiden: ‘We zijn blij dat veel deelnemers de weg naar Talent op Maat hebben gevonden. Er zijn nu al 300 profielen aangemaakt. We nodigen nu met name mensen met technische vaardigheden of interesses uit om ook een profiel aan te maken. Zo kunnen we aan de slag met het maken van een koppeling met deelnemende bedrijven en hun vacatures. Naar aanleiding van de technische profielen kunnen we ook gaan kijken naar groepen mensen die samen een klas gaan vormen voor het volgen van een training. Dat kan helpen om snel op het juiste niveau te komen dat bedrijven vragen. We kijken daarbij wat deelnemers én de arbeidsmarkt nodig hebben.’

Grip op loopbaan
Ricardo Winter, college van bestuur mboRijnland: ‘Het vaardighedenprofiel geeft mensen inzicht en grip op de eigen loopbaan. Door te kijken naar vaardigheden komen er veel meer banen in beeld dan waar mensen zelf in eerste instantie aan denken. Dit maakt de overstap naar een andere sector makkelijker. Zo kunnen vaardigheden die je hebt opgedaan binnen de retail of hospitality, ook een match geven in banen in de zorg of logistiek. Daar waar nog vaardigheden missen, kun je kiezen voor bij- of omscholing. Door je te blijven ontwikkelen blijf je relevant voor de arbeidsmarkt en ben je beter in staat om met tegenslagen om te gaan.’

Maak een profiel aan
Belangstellenden met technische interesses (jong of oud, werkend of werkzoekend, met veel of weinig ervaring) worden nu met name uitgenodigd om een vaardighedenprofiel aan te maken via www.talentopmaat.nu. De tool wordt gratis aangeboden door Economie071 voor het versterken van de economie in regio Leiden en Katwijk.

 

​Meer info: Jan Markerink
 
Lobbypunten