Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Lobby  >  Arbeid en onderwijs  >  Jeugdwerkloosheid

Skip Navigation Linksden haag

 
 

 Werkloosheid Den Haag

Veel jongeren met een diploma blijken moeite te hebben passend werk te vinden. Als zij langere tijd geen werk hebben, dreigt talent en enthousiasme verloren te gaan. In opdracht van VNO-NCW Den Haag doen vier studenten van de Haagse Hoge School en het Mondriaan-college een afstudeeronderzoek naar oplossingen voor dit probleem. Gedacht wordt aan een concept waarbij een jongere één week werkt op het niveau waarvoor hij of zij is opgeleid en drie weken op een lager niveau binnen hetzelfde bedrijf. Of waarbij de jongeren één week op het juiste niveau werkt en drie weken een uitkering ontvangt.Hierdoor wordt de drempel voor een werkgever op jongeren aan te nemen lager.

Voorbeeld:
Bouwbedrijf BAM heeft een vacature op het ingenieursbureau. BAM neemt vier pas afgestudeerde ingenieurs aan op basis van een tijdelijk contract. Deze ingenieurs werken ieder een week op het bureau en wisselen elkaar daar af. De andere weken werken ze op de bouwplaats van BAM. De jongeren kunnen na de tijdelijke aanstelling op hun CV zetten dat ze ervaring bij BAM opgedaan hebben. Een van de vier mag hopelijk bij het bouwbedrijf blijven. Bijkomend voordeel voor het bedrijf is dat de jongeren op grond van wat ze op de bouwplaats zien, verbeteringen in de bedrijfsvoering kunnen voorstellen op het ingenieursbureau.  

Onder opgeleide jeugdwerklozen in Den Haag vallen jongeren die binnen drie jaar nadat zij hun diploma hebben behaald en/of opleiding hebben afgerond, geen werk kunnen vinden op in het vakgebied en op het niveau waarvoor zij zijn gediplomeerd. Onder het begrip opleiding vallen:

  • het voortgezet onderwijs (vmbo, havo, vwo en gymnasium),
  • het middelbaar beroeps onderwijs (MBO),
  • het hoger beroepsonderwijs (HBO), 
  • het wetenschappelijk onderwijs (WO/universiteit). 


Dossier arbeidsmarkt

Meer informatie: ​Maik Mandemaker

Lobbypunten