Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
/NieuwsFoto/20160522%20WETHOUDER%20FLOOR%20KIST%20LR%20-%2006.jpg
Probeer nu een E-bike!
Datum: 22-05-2016

​Een uitdaging aan automobilisten: probeer de E-bike!

Automobilisten in de regio worden uitgedaagd: laat de auto drie dagen staan! Om daarbij te helpen kun je een elektrische fiets (E-bike) uitproberen naar het werk. De actie wordt voor het derde jaar gehouden: er zijn nu nog meer fietsen beschikbaar dan vorige keren. Ook een high speed bike (tot 45 km) staat ter beschikking.


De ervaring leert dat automobilisten deze uitdaging graag oppakken: in het eerste jaar stapten 188 medewerkers op de fiets, 33 ervan hebben een E-bike aangeschaft en 19 willen dit later doen. En vorig jaar had de meerderheid van de deelnemers concrete plannen een E-bike aan te schaffen. In vorige edities fietsen de meeste automobilisten (68%) een gemiddelde afstand naar het werk (enkele reis) van tussen 5 en 15 kilometer. Opvallend is dat 15% van hen zelfs een afstand van meer dan 25 kilometer fietsten.

Unieke samenwerking
De actie is een initiatief van Bereikbaar Haaglanden en wordt mogelijk gemaakt door een unieke samenwerking met lokale fietshandelaren. Maar liefst 16 lokale fietshandelaren dragen hun steentje bij door kosteloos fietsen ter beschikking te stellen. In totaal 35 fietsen staan op de automobilist te wachten voor een proefrit van 3 dagen.

De fietsen zijn te leen via www.ga3punt0.nl De afgelopen twee jaar waren alle e-bikes in korte tijd gereserveerd. Automobilisten die wonen of werken in Den Haag, Westland, Delft, Rijswijk, Midden-Delfland, Zoetermeer, Wassenaar, Voorburg-Leidschendam, Pijnacker-Nootdorp, Leiden en Alphen aan den Rijn en omgeving kunnen drie dagen een E-bike lenen om naar het werk te gaan.

Boegbeeld van de actie is wethouder Floor Kist van Leidschendam-Voorburg. Voor hem is de fiets het ideale vervoermiddel. “Hij brengt me, waar ik maar heen wil. Op een schone en bovendien gezonde manier. Regen weerhoudt me er niet snel van om toch de fiets te pakken. Ik denk altijd maar: het is vaker droog dan dat het regent.” Kist roept automobilisten op de overstap te maken naar de snelle, milieuvriendelijke tweewieler. 

Ervaringen
Na de kennismaking met de E-bike wordt aan deelnemers gevraagd hun ervaringen op te schrijven. Minpunten die in het verleden weden genoemd, zijn de actieradius van fietsen (accu inhoud soms te beperkt), het comfort dat soms wat tegenvalt (mede door het gewicht van de fiets), jammer dat het een paar dagen regende en de aanschaf en/of onderhoudskosten. Wat dat laatste betreft is er een duidelijke trend zichtbaar dat er ook meer goedkopere modellen op de markt komen. 
Daartegenover staat een keur aan positieve ervaringen. Genoemd werden het gevoel van vrijheid, ‘fijn om buiten te zijn in plaats van in de auto of het OV, het gemak van het fietsen, heerlijk het gevoel altijd wind mee te hebben, de reistijd wordt meer voorspelbaar en met de E-bike kom ik niet meer bezweet aan op het werk. 

De ervaringen met de e-bike bevielen de meeste automobilisten erg goed. Ze stelden de kennismakingsactie erg op prijs: door een paar dagen naar het werk te fietsen weet je pas echt of het bevalt. 

Bereikbaar Haaglanden is een initiatief van VNO-NCW West, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, Duurzaam Den Haag, TLN en EVO en maakt onderdeel uit van het programma Beter Benutten Haaglanden. Doel is een beter bereikbare regio door een efficiënt gebruik van wegen, het OV en het fietsnetwerk. Door het verbeteren van de voorzieningen en het inzetten van slimme maatregelen wordt het werkgevers en werknemers gemakkelijker gemaakt om op andere tijden te reizen. 

​Voor de media: 
Neem voor informatie contact op met Marina Meens, 0655762931

Op www.ga3punt0.nl ziet u een overzicht van alle deelnemende fietshandelaren in de regio.

Bijlagen
Deel artikel