Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/151112%20Bouwpower%20Oostland.jpg
Nieuwbouw of transformatie?
Datum: 24-11-2015

‘Woonstad met gave werkplekken’

“Dit moet het gebied worden waar innovatie in praktijk wordt gebracht”, zegt burgemeester Charlie Aptroot van Zoetermeer op 12 november tijdens de officiële opening van The Dutch Tech Campus. “Het hoge voorzieningenniveau en het toekomstige intercitystation Bleizo maken het gebied nog aantrekkelijker voor IT- en technologiebedrijven en studenten.”

Tekst: Pascale Warners, ComPas tekst en redactie

Voorafgaand aan de heropening van het voormalige Siemens complex, nemen ongeveer veertig bouwgerelateerde ondernemers deel aan rondleidingen door het nieuwe pand van NBD Biblion en over The Dutch Tech Campus. De bijeenkomst is een initiatief van Onze Zoetermeerse Bouwsociëteit (OZB) en VNO-NCW Oostland en Den Haag met als thema: ‘Wat is beter, nieuwbouw of transformatie van oude gebouwen?’

Mengvormen
“Transformatie en het hergebruik van industriële panden passen goed binnen een groeistad als Zoetermeer”, zegt Rob Steijn, voorzitter van OZB. “Het is een echte woonstad met veel gave werkplekken. Er ontstaan steeds meer mengvormen van wonen en werken.” Hoewel de voorkeur van de aanwezige bouwondernemers uitgaat naar transformatie, plaatst wethouder Taco Kuiper van Zoetermeer daar een kanttekening bij. “Voor de gemeente is het belangrijk bedrijven als NBD Biblion aan te trekken. Door hen hier een nieuw pand te laten bouwen, voorkomen wij dat ze uitwijken naar een andere gemeente.”

Erik Schotte, architect van LIAG Architecten, leidt de ondernemers rond in het duurzame, moderne pand van NBD Biblion, dé dienstverlenende organisatie voor openbare bibliotheken en scholen in Nederland. “Overal in het pand is daglicht en zicht op de productieafdeling, waar de boeken voorzien worden van harde kaften, traceercodes en korte omschrijvingen. Door slim met de ruimte om te gaan, bleef er meer budget over voor de kwaliteit in het gebouw.”

De officiële opening van The Dutch Tech Campus door burgemeester Aptroot en wethouder Mariëtte van Leeuwen, is het startpunt voor een geleidelijke transformatie. Vincent Kooijman - van gebouweigenaar PingProperties - vertelt over de plannen voor het voormalige Siemens complex. “Het gebied heeft een enorme potentie. De gemeente wil het ontwikkelen tot een Dutch Innovation Park, met als onderdeel de Dutch Innovation Factory, waar de Haagse Hogeschool gevestigd is. Nu alleen nog een huisvestingsfunctie voor een optimale menging.”

​Fotoreportage

Bijlagen
Deel artikel