Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/150916%20MO%20RijnGouwe.jpg
Miljoenen ontbijt RijnGouwe
Datum: 17-09-2015

“Is it getting better or do you feel the same?” De centrale vraag werd bij de opening van het Miljoenenontbijt in Gouda op verassende wijze gesteld.

Door Hilde Beekes

De ruim 120 ondernemers en relaties van VNO-NCW RijnGouwe reageerden verrast. Het Miljoenenontbijt in de theaterzaal van Cultuurhuis Garenspinnerij werd met een bijzondere act geopend. De Goudse wethouder Jan de Laat en VNO-NCW RijnGouwe voorzitter Michiel Bunnik kwamen gitaar spelend de vloer op. Zij zongen hun versie van het U2 lied ‘One’. De boodschap: één regio die we krachtig moeten neerzetten, met elkaar en voor elkaar.

Positief
De toon was gezet: positief. In zijn introductie benadrukte Bunnik bovendien het goede nieuws in de Miljoenennota: de vijf miljard lastenverlichting en het vooruitzicht op groei . “De toekomst ziet er positiever uit. We moeten nu doorgaan met de ingezette lastenverlichting, investeren, innoveren en internationaliseren.” Dick Scherjon van Rabobank Nederland, lichtte de economische ontwikkelingen in de regio toe. “Ook in RijnGouwe is de weg naar economisch herstel ingezet, al blijft deze, bijvoorbeeld op het gebied van de huizenprijzen, nog achter bij de landelijke ontwikkeling.” Gedeputeerde Floor Vermeulen (VVD) riep de regionale ondernemers en bestuurders op tot het opstellen van een gezamenlijke economische agenda, met een beperkt aantal, maar wel zeer concrete punten. “Alleen dan gaat het lukken investeringen in de regio te bevorderen.”

Samenwerking
Christiaan van der Kamp, burgemeester van Bodegraven-Reeuwijk, pleitte voor een goede samenwerking in de regio. Wel uitte hij zijn ergernis over de vaak ambtelijke houding van de Provincie. “Een gemeenschappelijke economische agenda is een goede zaak, maar geen  eenvoudige opgaaf. De regio is groot en iedere gemeente heeft eigen belangen. De noodzaak van samenwerken is inmiddels echter wel duidelijk en dit wordt nogmaals onderstreept door de uitspraak van Vermeulen.” Ook de in het publiek aanwezige burgemeester van Gouda, Milo Schoenmaker, liet, via Twitter, weten het eens te zijn met het pleidooi voor een gezamenlijke agenda van Floor Vermeulen. Burgemeester Van der Kamp vroeg ondernemers hieraan bij te dragen en zag op dit punt een taak voor VNO-NCW . “Als ondernemers vereniging met een regionale functie gaan we deze uitdaging natuurlijk aan!”, riep Bunnik enthousiast.

Voorbeelden
De Goudse wethouder Jan de Laat onderkende ook het belang van regionale samenwerking en illustreerde t met enkele voorbeelden dat samenwerking al op gang komt, zoals bij het regionaal afstemmen van de gemeentelijke belastingen.  Bunnik en De Laat pakten nogmaals de gitaar en kregen met de Rolling Stones song ”Sympathy for the devil” de ondernemers aan het zingen. Bunnik: “Samenwerking is niet altijd makkelijk, maar aan het enthousiasme van de ondernemers zal het niet liggen.”

Fotoreportage

Bijlagen
Deel artikel