Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
https://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/201007%20Ondernemersontbijt%20Amsterdam.jpg
Met ondernemers de crisis uit
Datum: 08-10-2020
Welke leidende rol kunnen ondernemers nemen om zo snel mogelijk uit de coronacrisis te komen?
Die vraag staat centraal op het Amsterdamse ondernemersontbijt op 7 oktober.

Door Annemarie van Oorschot

Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW belt om 8.30 uur in vanuit de auto. Ze is op weg naar Den Haag voor een spoedoverleg met een minister. Onderwerp: Corona. Nu het aantal mensen dat met het coronavirus besmet is snel toeneemt, worden alle zeilen bijgezet om een tweede lock down te voorkomen. Dat zou desastreus voor de economie zijn. “We hebben nu 300.000 werklozen meer dan aan het begin van dit jaar”, zegt Thijssen. “Als de tweede golf doorzet en extra maatregelen zijn nodig, kan dit oplopen tot een miljoen. Dat wil je niet. Ondernemers kunnen het gedrag beïnvloeden, van hun medewerkers, van hun klanten. Houd je aan de regels. Dat helpt om het virus onder controle te krijgen.”

Investeren
Vrij snel na het uitbreken van de coronacrisis in maart, heeft VNO-NCW al een beroep op de overheid gedaan om te investeren. Onder meer wordt gepleit voor het naar voren halen van investeringen in de bouw en infrastructuur. Dat helpt de economie op gang te houden. Tijdens het ondernemersontbijt doet Thijssen ook een oproep richting het bedrijfsleven. “Ben je als ondernemer aan het overleven, dan gaat alle aandacht daarnaar uit. Dat begrijp ik heel goed. Maar heb je ruimte, investeer dan en creëer banen. Dat is de beste manier om weer economisch te groeien. Het kabinet heeft het voornemen een belastingkorting op investeringen te geven. ”
’Heb je ruimte, investeer dan en creëer banen’

Bilal Çaki
Bilal Çaki, directeur van de Bilal Group, geeft het goede voorbeeld. Hij heeft recent een bedrijf overgenomen dat gespecialiseerd is in kant-en-klaar Halal-maaltijden. “Toen de intelligente lock down in maart werd ingesteld, gingen mensen hamsteren. Wij verwerken kip tot snacks en andere producten voor de retail en kwamen in een boomperiode. Geleerd van de financiële crisis in 2008 ben ik een kans gaan pakken en heb ik midden in de coronacrisis een overname gedaan. We zijn bezig met een tweede overname, want mijn droom is de grootste Halal-voedselproducent van Europa te worden.”


Van werk naar werk
Werkgevers kunnen ook een leidende rol nemen in het begeleiden van mensen van de ene naar de andere baan. Neemt het aantal werklozen in sectoren als de horeca en evenementenbranche snel toe, in andere sectoren, zoals de IT, is een schreeuwend tekort. “Minister Koolmees wil geld beschikbaar stellen voor het begeleiden van mensen naar ander werk voordat ze bij het UWV moeten aankloppen. Er moet bemiddeling tussen werkgevers komen. Veel werknemers hebben veel begeleiding nodig, die moet je naar een andere baan brengen.”

TechConnect
Barbara Baarsma, directievoorzitter Rabobank, wijst op het Amsterdams initiatief TechConnect, dat allerlei arbeidsmarktprojecten verbindt en succesvol mensen om- en bijschoolt naar techbanen.  
Zij maakt zich zorgen over de toegenomen tweedeling in de samenleving. “Met mij gaat het goed. Ik mis de jus in het leven, ik kan niet meer naar dit prachtige theater of uit eten, maar ik heb nog de regie en dat is bepalend voor je geluk. Mensen die voor corona al weinig kanskracht hadden, worden nu hard geraakt. Ze verliezen hun baan, zijn vatbaarder voor het virus, zijn daar banger voor, het lukt ze niet goed om hun situatie te verbeteren en kansen te pakken. Ze zijn de regie over hun leven kwijt. Mensen met veel kranskracht zouden die moeten delen met anderen.”
‘Mensen met veel kranskracht zouden die moeten delen met anderen’

Voedsel
Baarsma benadrukt dat er ook in coronatijd kansen zijn. De Rabobank startte het initiatief ‘Boeren voor buren’. Door corona komen meer mensen in de stad Amsterdam in financiële problemen. Tegelijkertijd kunnen boeren in de ommelanden van de hoofdstad hun voedsel niet meer kwijt aan restaurants of het buitenland. Boeren voor buren koppelt beide groepen aan elkaar. “Het project helpt niet alleen mensen die onder de armoedegrens komen, maar stimuleert de ontwikkeling van korte voedselketens. Dat is nodig voor de transitie in de landbouw. Op dit moment komt 5 procent van ons voedsel uit de korte keten. Als we dit percentage kunnen opvoeren naar 25 procent over vijf jaar, dan is de coronacrisis niet voor niets geweest.”

Kijk hier​ het webinar terug.

Fotoreportage​
Bijlagen
Deel artikel