Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
https://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/191023%20Tegen%20de%20waan%20van%20de%20dag.jpg
Tegen de waan van de dag
Datum: 22-10-2019

"Juist in deze tijd van opportunisme, is het belang een gezamenlijke ondernemerslobby te voeren." Leon Hamstra en Marc Houweling zijn voorzitters van de dga-netwerken van VNO-NCW West in respectievelijk Noord- en Zuid-Holland. "Het belang van de ondernemer wordt nog weleens uit het oog verloren, zoals met de stikstofdiscussie ook weer blijkt."

Tekst: Pieter van der Meulen

"Iedere directeur-grootaandeelhouder zou lid moeten zijn van een werkgeversorganisatie," stelt Leon Hamstra voorzitter van het DGA Netwerk Noord-Holland en mede-oprichter en eigenaar van marketingbedrijf Caldera Group. "Ondernemers zijn in eerste instantie natuurlijk bezig met hun bedrijf en hebben geen tijd om ook nog eens aan te schuiven bij allerlei bestuurlijke overleggen. Daarom heeft VNO-NCW per regio een dga-netwerk, in het gebied van VNO-NCW West zelfs twee. De voorzitters, Marc (Houweling red.) en ik, zijn vooral actief met het ophalen van informatie, verzoeken en klachten bij andere dga's. Die input nemen we mee naar het overleg van het landelijk dga-platform van VNO-NCW. Daar hebben we, aan de hand van de voorbeelden uit de praktijk, een gezonde discussie over hoe we onze lobby vormgeven."

Verdomhoekje
"Waarom het als dga verstandig is om in een netwerk te zitten is eigenlijk een retorische vraag," vindt Marc Houweling, voorzitter van het VNO-NCW DGA-netwerk in Zuid-Holland en directeur-eigenaar van de Houweling Groep, een handels- en recyclingbedrijf in industriële verpakkingen. "Dga's zijn de geldmotoren van de economie en wij moeten ons verenigen in standpunten. In Den Haag wordt het belang van de ondernemer nog weleens vergeten. Onthoud goed: geen economische groei zonder ondernemers, geen werkgelegenheid zonder ondernemers. De realiteit is echter dat de ondernemer in het verdomhoekje zit. Wij zijn de vervuilers en zijn alleen bezig met ons eigen belang, zo is het sentiment. Het tegenovergestelde is waar. Met de Houweling Groep zijn wij momenteel in staat volledig gerecyclede plastic verpakkingen te produceren en hebben we bij de verbouwing van ons bedrijf voortdurend duurzaamheid op de eerste plaats gezet. Op dit moment is de lobby erg moeilijk, politici zijn meer bezig met electoraal gewin dan met wat het beste is voor het land. Daarom is het juist zo belangrijk dat de belangen van het bedrijfsleven worden vertegenwoordigd in de politiek. Ondernemers gaan op in hun bedrijf en lobbytrajecten en politieke besluitvorming zijn langdurige processen. Je kan of als ondernemer lid worden van een politieke partij, waar het heel veel tijd kost om effectief te zijn, of je kan lid worden van een vereniging. In mijn ogen is er dan maar één partij in Nederland en dat is VNO-NCW. Als de belangenbehartiging zelfs maar op één onderwerp succesvol is, haal je je lidmaatschap er ruimschoots uit."

Vinger in de pap
"Op tal van onderwerpen hebben wij een vinger in de pap," vervolgt Houweling. "Het ontslagrecht is nog verre van optimaal maar we zien wel verbetering. Dat is een goed voorbeeld van een zeer langdurig traject waarin het onvoorstelbaar belangrijk is dat de stem van de werkgever wordt gehoord. Stel je voor dat er beslissingen worden genomen zonder dat dit perspectief wordt meegenomen. Beleid dat hieruit zou voortkomen, zou een doemscenario opleveren voor ondernemers."
"Bepaalde punten komen altijd terug, waaronder ontslagrecht," sluit Hamstra zich aan bij Houweling. "In algemene zin zien we steeds meer dat de overheid inconsistent beleid voert. Ondernemers moeten voor hun bedrijf in staat zijn beslissingen te nemen voor de lange termijn. Als je investeringen doet, moet je ervan uit kunnen gaan dat wet- en regelgeving niet ieder jaar wordt aangepast. Dan kan je nooit meer een weloverwogen investering doen. Als je het ene moment als dga mag lenen uit je bedrijf en het volgende moment niet meer en dat zelfs met terugwerkende kracht terug moet betalen, weet je totaal niet meer waar je aan toe bent. Daar heeft de agrarische sector nu ook mee te maken. Ongeacht je ideeën over hoe we stikstof moeten terugdringen, is het essentieel dat je uit kunt gaan van beleid dat niet voortdurend wordt gewijzigd. Juist in deze tijd van opportunisme is het van belang gezamenlijk op te trekken en een eenduidig geluid laten horen."

Bent u directeur-grootaandeelhouder en heeft u ideeën om het ondernemingsklimaat in Nederland te verbeteren? Neem dan contact op met de voorzitter van het DGA-netwerk in uw regio.
DGA-netwerk Zuid-Holland
Marc Houweling
marc.houweling@houweling.nl

DGA Netwerk Noord-Holland
Leon Hamstra
leon@calderagroup.nl

Lees hier​ alles over de DGA-netwerken van VNO-NCW West

Bijlagen
Deel artikel