Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
https://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/191009%20Ondernemersontbijt%20Metropool%20Amsterdam.jpg
​Halsema wil sterke regio
Datum: 08-10-2019

Vlog Femke Halsema
In een videoboodschap (1 minuut) geeft burgemeester Halsema haar visie op de ontwikkeling van metropoolregio Amsterdam.

​“Mede dankzij jullie, ondernemers, is de werkloosheid in de metropoolregio Amsterdam onder de 4 procent gezakt, bijna het laagste percentage in Europa. In ons gebied komen er 25 tot 45 duizend  banen bij per jaar!” Burgemeester Femke Halsema maakt een ferme indruk op het podium in het Amsterdamse Stedelijk Museum. Daar wordt voor de dertiende keer het jaarlijkse Ondernemersontbijt van VNO-NCW metropool Amsterdam georganiseerd, in samenwerking met het Stedelijk Museum, PwC en de Rabobank.

Door Annemarie van Oorschot

Het gaat goed met de regionale economie. “Internationaal scoren we goed op digitale connectiviteit, vestigingsklimaat en een aangename woon- en werkomgeving”, aldus de burgemeester. “Er zijn natuurlijk ook uitdagingen. Samen met mijn collega-burgemeesters in de MRA werken wij aan een schaalsprong op het gebied van wonen, bereikbaarheid en duurzaamheid.” Om die uitdagingen te tackelen moeten we oog hebben voor elkaars belangen en compromissen durven sluiten.

Halsema sluit aan bij de openingswoorden van voorzitter Hans Bakker van VNO-NCW metropool Amsterdam. Hij gaf aan nog nooit zoveel transities in de samenleving te hebben meegemaakt. Die kun je uitsluitend samen in goede banen leiden: burgers, ondernemers en stadsbestuur.
Halsema vindt het belang van de regio groter dan het belang van lokale autonomie. “De regio moet door onze eigen bevolking als gemeenschap worden herkend. Dan worden er voldoende midden-huurwoningen in Zaanstad gerealiseerd voor medewerkers van bedrijven in Amsterdam. Dan helpt Amsterdam de Floriade in Almere tot een succes te maken en zorgt IJmuiden ervoor dat de stroom van de windturbines voor haar kust over de regio wordt verdeeld. Laat de hele regio profiteren van de groei van Amsterdam.”

Regionale visie
Het Amsterdamse stadsbestuur heeft het initiatief genomen om een regionale visie te ontwikkelen voor de Metropoolregio (MRA). “Die hebben we nodig. Amsterdam wil haar wil niet opleggen, wil niet arrogant zijn, maar op basis van gelijkwaardigheid het voortouw nemen. We zijn op zoek naar goede ideeën die enthousiasmerend zijn en daardoor tot samenwerking leiden. De creativiteit van ondernemers, van jullie, hebben we nodig”, besluit Halsema.

Opschalen
Jonge, innovatieve bedrijven die een schaalsprong durven maken, van start up naar scale up, zijn in deze transitietijd cruciaal om de sterke economie in de metropool Amsterdam te behouden. Ilja Linnemeijer, partner PwC (accountancy en organisatieadvies), geeft aan dat Nederland een uitstekende testmarkt is voor nieuwe business modellen, maar eigenlijk te klein om zo’n model op te schalen. “Daarvoor moet je internationaal gaan en dat durven maar weinig bedrijven. Ook de Nederlandse investeringsmaatschappijen zijn terughoudend met als gevolg dat Amerikaanse investeerders de kansrijke startups naar de Verenigde Staten trekken.” Linnemeijer stelt vragen bij het overheidsbeleid: “Wat stimuleren we nu eigenlijk? Startups of het opschalen van innovatieve businessmodellen?”

Prevesco
De jonge ondernemer Anouk Dijkstra (28) vertelt hoe zij het volwassen bedrijf van haar vader teruggebracht heeft in een start up positie.  Het bedrijf Prevesco levert een druppelafscheidingstechniek voor onder meer de olie- en gasindustrie. Dijkstra verhuisde het bedrijf van Brabant naar Amsterdam een besteedde de productie uit. Lees in het interview in West, het magazine van VNO-NCW West, hoe zij een nieuw business model implementeerde dat op dit moment de wereld verovert.

Fotoreportage
Videoimpressie

Bijlagen
Deel artikel