Tekst: Voxx_Content in Context, Vera Klandermans
Foto: Sjors Massar
Tussen de bloemenvelden van Heiloo, de A9 en het AZ-stadion staat het pand van familiebedrijf Kaptein. Vanaf 1936 verpakt Kaptein kaas en boter. Sinds 2009 is de derde generatie aan het roer: Mireille Kaptein. Mireille is een people manager die haar medewerkers het liefst collega’s noemt. Dit jaar is ze uitgeroepen tot Zakenvrouw van het Jaar. Een gesprek over familiebedrijven, dromen en groeien.
Bij binnenkomst kijkt een levensgroot Melkmeisje de bezoeker aan. Op de muur staat in grote letters: Say Cheese. Het is duidelijk: hier draait het om zuivel. Het pand is licht en ruim met veel ramen van vloer tot plafond. En met een uitzicht waarvan Mireille zegt:
“Dit blijft schitterend.”
Wat betekent de benoeming Zakenvrouw van het Jaar voor je?
“De eerste paar weken waren lichtelijk overwhelming. Deze titel houd je voor de rest van je leven, die wordt niet afgenomen. Een eer voor mijzelf, én voor mijn collega’s. We doen het goed, maar toch was ik verrast. Misschien is dat de Noord-Hollandse nuchterheid. Uiteindelijk vind ik dat je het elke dag moet waarmaken.”
Waarom ben je Zakenvrouw van het Jaar 2019 geworden?
“Het juryrapport heb ik niet gezien. Maar ik denk omdat ik al tien jaar laat zien dat dit familiebedrijf continuïteit heeft en flink groeit. Afgelopen vijf jaar hebben we geïnvesteerd in machines en een nieuw duurzaam pand betrokken dat ons zichtbaarder maakt in de buurt.
Ik denk ook om mijn stijl van leidinggeven. Als directeur ben ik vooral bottom up, mijn vader was meer top down. Coaching, reflectie en spiegeling zijn belangrijk. Ik heb zoveel creatieve, ondernemende collega’s en ik stimuleer dat zij zich blijven ontwikkelen. Van fouten leer je en ja, die maak ik ook. Daarnaast voel ik betrokkenheid en loyaliteit naar onze medewerkers. Dat noemen we de We Care-norm.”
Wat houdt dat in?
“Onze mensen doen ertoe; we zijn betrokken. We Care zit bijvoorbeeld in het gebruik in ons kantoor van duurzame producten, hout, papier, veel glas. We zien elkaar en zeggen elkaar gedag als we op de gang lopen. Daarnaast hebben we ergonomische zit-sta-bureaus en overal goede ledverlichting. Sfeer is zo belangrijk; daar werk ik hard aan. We Care zit ook in kijken wat je zelf kunt bijdragen en betekenen. De groep waaraan ik leiding geef, pakt dit op. Ik zie dat het werkt.
We Care betekent ook steeds met nieuwe dingen komen. We kijken naar de marktbehoefte en proberen snel iets uit. Op allerlei gebieden: software, allergieën, religie, verlaging van onze CO2-uitstoot. Zo zijn we nu bezig met vegan, een 100 procent plantaardige kaas, naast zuivel. Dat zijn kansen.”
Je grootvader startte de bulkverkoop, je vader introduceerde diverse technieken. Wat breng jij Kaptein?
“Ik heb Kaptein over de grens gebracht. Ik heb bijvoorbeeld zes jaar op de groothandelsmarkt van Rumgis in Parijs gewerkt. Daar heb ik onze Hollandse kaas verkocht en Franse kazen naar Nederland geïmporteerd.”
Waar ga je je als Zakenvrouw van het Jaar voor inzetten?
“Voor familiebedrijven. Het is best complex om samen te werken én privé op een leuke manier met elkaar om te gaan. Ik weet hoe belangrijk het is om dingen altijd uit te spreken. Je hoeft het onderling niet altijd eens te zijn, maar zorg wel dat alles functioneert. Ook blijf ik het opmerkelijk vinden dat vaak de zoon het bedrijf overneemt. De dochter kan dat ook. Deze mindset wil ik helpen veranderen.”
Bedoel je dat met het glazen plafond?
“Denken in barrières vind ik zó negatief. Steeds meer ambitieuze dames hebben mooie functies. Heb je die ambitie niet en wil je liever thuis blijven, prima. Maar heb je een droom en kun je groeien… ga ervoor. Het verbaast mij dat veel vrouwen waardevolle opleidingen hebben gedaan en toch kiezen voor het gezin en parttime werken. Dat kun je ook samen oplossen. Ik denk dat je ook als ondernemer moet proberen om van een normale werkweek uit te gaan. Mijn man en ik werken fulltime, doen samen de opvoeding én hebben allebei een superleuke relatie met de kinderen. Je leert van elkaar wat écht belangrijk is. Het relativeert. En hoe leuk is het om samen voor de kinderen te zorgen? Dat is een kans, maar die moet je wel grijpen. Voor ons betekent dat een goede hulp thuis voor dagelijkse zaken, op de zaak een goed team om je heen verzamelen zodat je zaken kunt delegeren en ook verantwoordelijkheden bij collega’s kunt neerleggen. Opladen, tijd voor je gezin maken en nieuwe ideeën voor je bedrijf vinden, lukt niet door 24/7 aanwezig te zijn.”
Waar staat Kaptein over twintig jaar?
“Er ligt nog 4000 vierkante meter onbenut naast ons! Natuurlijk willen we verder groeien. Maar vooral vind ik het belangrijk het bedrijf op een verantwoorde manier over te dragen aan Kaptein 4.0. Of dat onze eigen kinderen worden of mensen van buitenaf is eigenlijk niet eens het belangrijkst. Wel dat de volgende generatie een visie heeft om Kaptein verder te ontwikkelen.”
Kaptein
Familiebedrijf Kaptein (sinds 1936) is verpakker en producent van kaas, boter, smeltkaas en poederkaas voor klanten in binnen- en buitenland. Bij Kaptein werken 180 mensen verspreid over de locaties in Heiloo, Oosthuizen en Bilzen (België), onder wie Mireille’s man en oudere zus. Het bedrijf exporteert naar 55 landen en haalde in 2018 een omzet van 90 miljoen euro.