Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Doelgroepnetwerk  >  Vrouwennetwerk  >  VNW Dossier

Skip Navigation LinksEnquête 2012

 
 

 Vrouwelijke ondernemers en managers zijn ambitieus


Vrouwelijke ondernemers en managers zijn ambitieus (99%). Het overgrote deel (91%) vindt inkomen belangrijker dan status. Veel van hen vindt ook dat het voor mannen makkelijker is om ondernemer te worden dan voor vrouwen. Dit blijkt uit onderzoek van het VNO-NCW VrouwenNetwerk, regio West.

 
VNO-NCW VrouwenNetwerk, regio West heeft onderzoek gedaan onder de vrouwelijke leden van de regionale verenigingen van werkgeversorganisatie VNO-NCW naar hun positie en groeimogelijkheden. In totaal hebben 191 leden een uitgebreide vragenlijst ingevuld, een respons van 22 procent. 

 
Respondenten
Het merendeel van de respondenten is tussen 40 en 50 jaar oud en heeft 1 of 2 kinderen. Van de managers heeft 96 procent een hbo of wetenschappelijke opleiding, van de ondernemers 90 procent. Het merendeel van de respondenten geeft leiding aan 6 tot 50 medewerkers. De zakelijke dienstverlening is de dominante sector: van de ondernemers is 73 procent hierin actief, van de managers 47 procent. 

 
Ambitieus
Van de vrouwelijke ondernemers en managers noemt 59 procent zichzelf heel ambitieus, 40 procent ambitieus. Hun doelen met de organisatie variëren van ‘groeien tot 150 medewerkers’, ‘groeien naar de top 5 positie van Europa’ tot ‘de beste in onze branche zijn’. Toch wil slechts een kwart van de respondenten dat hun organisatie groter wordt. 
Voor 91 procent van de managers en ondernemers is het inkomen belangrijk. Status daarentegen is voor 38 procent onbelangrijk en voor 52 procent slechts een beetje belangrijk. 

 
Stellingen
De respondenten hebben hun mening gegeven over tien stellingen. Slechts 30 procent ervaart dat mensen het normaal vinden dat vrouwen ondernemer zijn. Bovendien vindt 74 procent dat het voor mannen makkelijker is om ondernemer te worden dan voor vrouwen, (25 procent geen mening, 29 procent oneens). Desondanks vindt 56 procent het geen goed idee als vrouwelijke managers en ondernemers positief worden gediscrimineerd. Over een verplicht quota om meer vrouwen in leidinggevende functies te krijgen, zijn de meningen verdeeld: evenveel eens als oneens. 
Ondernemerschap is goed te combineren met kinderen, vindt 64 procent. 

 
Zie hier​ voor het volledige onderzoeksrapport.

 
Voor meer informatie: Annemarie van Oorschot, Communicatiemanager VNO-NCW West, T. 070 349 08 14, T. 06 250 023 87, E: oorschot@vno-ncwwest.nl I: www.vno-ncwwest.nl ​