Hét ondernemersnetwerk in de Randstad

Skip Navigation LinksNetwerk Groene Groeiers

 

171127 Banner Groene Groeiers.jpg
Regionieuws
Groene groeiers krijgen hulp om door te breken

​Leden van het VNO-NCW netwerk Groene Groeiers die werk maken van een economie zonder afval, krijgen extra hulp bij de uitvoering van hun plannen. Met deze hulp kunnen circulaire ondernemers sneller doorbreken.

lees meer
Woensdag 13 Februari 2019

​Overheid en bedrijfsleven hebben woensdag 13 februari het Versnellingshuis Circulaire Economie gelanceerd in Alkmaar. In dit nieuwe huis kunnen circulaire ondernemers met elkaar, financiers en de overheid om de tafel om circulaire projecten te realiseren. Ook zal de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zijn kennis en instrumenten inzetten om deze groep ondernemers te ondersteunen.

Breed initiatief
Het nieuwe Versnellingshuis is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, VNO-NCW, MVO Nederland, MKB-Nederland en Nederland circulair in samenwerking met RVO.

De ondertekenaars op het podium
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat): "Bijzonder slimme circulaire ideeën breken niet door vanwege bijvoorbeeld gebrek aan financiering, knellende wetgeving of doordat samenwerking nodig is met heel veel verschillende spelers. Omdat de problemen divers zijn, komen de oplossingen ook uit verschillende hoeken. Deze samenwerking zorgt voor het broodnodige zetje in de rug dat deze inspirerende ondernemers nodig hebben."

Voorzitter van VNO-NCW Hans de Boer: "Wij hebben hele goede ervaringen met Versnellingstafels waarbij we jonge veelbelovende ondernemers naar een volgend niveau brengen. Deze aanpak kopiëren we nu op grotere schaal om te zorgen dat we niet alleen slimmer omgaan met grondstoffen, maar ook nog eens meer nieuwe business op dat terrein creëren. Als die twee zaken samenkomen gaat de circulaire economie pas echt vliegen."

Directeur MVO Nederland Maria van der Heijden: "Ondernemers hebben de daadkracht om de economie te veranderen in een nieuwe economie, klimaatneutraal, circulair en inclusief. Met deze samenwerking gaan we het voor ondernemers eenvoudiger maken om innovaties op te schalen en nieuwe businessmodellen te ontwikkelen."

Circulaire feiten
De tijd van spullen maken, gebruiken en vervolgens achteloos weggooien of verbranden is voorbij. Nederland werkt hard om in 2050 een economie zonder afval te zijn en continu hergebruik van grondstoffen biedt grote kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Vorige week presenteerde Van Veldhoven de Uitvoeringsagenda circulaire economie.

Onlangs concludeerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat Nederland weliswaar veel circulaire activiteiten kent (85.000) maar dat de 1.500 initiatieven te weinig tot volle wasdom komen. In Nederland zijn momenteel 420.000 mensen werkzaam in de circulaire sector.

www.versnellingshuisce.nl

Regionieuws
Subsidie op zonnepanelen

​De provincie Zuid-Holland stelt een extra subsidieregeling beschikbaar voor bedrijventerreinen, waardoor de terugverdientijd van zonnepanelen heel interessant wordt.

lees meer
Vrijdag 8 Februari 2019

"Grote subsidiepot opent zich voor ondernemers uit Zuid-Holland"

Op 12 maart opent een nieuwe SDE+ (Stimulering Duurzame Energieproductie) subsidieronde van 5 miljard euro. Bedrijven krijgen hiermee de kans om zichzelf verder te verduurzamen met hulp van de overheid. Daarnaast stelt de provincie een extra subsidieregeling beschikbaar voor bedrijventerreinen in Zuid-Holland, waardoor de terugverdientijd van zonnepanelen wel heel interessant word.

De SDE+ subsidie
De stimuleringsmaatregelen van de overheid zijn volgens Marco van Veen, eigenaar SolarNRG – een mooie gelegenheid voor bedrijven om bij te dragen aan een lagere energierekening en een extra bron van inkomsten. “De terugverdientijd schommelt dankzij de SDE+ regeling nu tussen zes en zeven jaar. Daarnaast kunnen bedrijven in Zuid-Holland gebruik maken van een extra subsidieregeling voor de aanleg van een zonnepanelen installatie. Als ondernemers de keuze hebben om geld op de bank te laten staan of te investeren in zonnestroom, is het wat mij betreft echt een no-brainer. Zonnestroom rendeert altijd beter! Dat bedrijven hierdoor een groener imago krijgen en CO2 besparen, is mooi meegenomen.”

AGF
De AGF-sector hebben volgens Marco nog eens extra voordelen van zonnestroom. "Zonnestroom sluit naadloos aan op het energieverbruik van bedrijven hier uit deze sector. Deze ondernemingen hebben namelijk een bovengemiddeld hoog verbruik op dagen dat er veel zon is, dit heeft te maken met de koelcellen die op zonnige en warme dagen extra veel stroom verbruiken, en de vergoeding voor eigen verbruik is nóg aantrekkelijker dan terug leveren aan het net.

Solar NRG
Al vijftien jaar is het Westlandse bedrijf SolarNRG actief als zonnestroomleverancier. Bedrijven als Westland Partners, het ABC terrein in Poeldijk, Paauw lelies, Houdijk Holland, Kwekerij Zuidbaak en Autobedrijf Wassink, KIA vd Burg en vele andere Westlandse bedrijven werden door SolarNRG reeds van zonnepanelen voorzien. Directeur Marco van Veen roept geïnteresseerde bedrijven op om vrijblijvend mee te doen. “Wij regelen alles, van subsidieaanvraag tot begeleiding bij fiscale regelingen. In feite hebben klanten nergens omkijken meer naar". Overigens verplicht een subsidieaanvraag een ondernemer nog tot niets.

Bijschrift foto: Westland Partners uit Naaldwijk heeft een zonnepanelensysteem met behulp van de SDE subsidie

Regionieuws
Duurzaam ondernemen in delta’s

​“Alle technologieën zijn aanwezig om het klimaatprobleem op te lossen, maar het huidige systeem wordt in stand gehouden. Het is vreselijk”, zegt Meiny Prins, CEO van Priva, tijdens de bijeenkomst van de VNO-NCW netwerken voor DGA's en groene groeiers.

lees meer
Woensdag 6 Februari 2019

​“Alle technologieën zijn aanwezig om het klimaatprobleem op te lossen, maar het huidige systeem wordt in stand gehouden. Het is vreselijk”, zegt Meiny Prins, CEO van Priva, tijdens de bijeenkomst van de VNO-NCW netwerken voor directeuren-grootaandeelhouders en groene groeiers op 5 februari 2019 bij Priva in de Lier. Ze geeft haar visie op de ontwikkeling van sustainable urban delta’s en weet de circa 80 ondernemers en relaties te inspireren. Drie van hen klimmen op de pallets midden in de zaal en laten zien hoe zij bijdragen aan de ontwikkeling van leefbare steden. Iedereen begint zich te realiseren: ‘Ik kan ook iets doen!’.

Door Tristan van Oorschot

Priva is met 450 partners actief in meer dan veertig landen en marktleider in klimaatbeheersing en procesbeheer van glastuinbouw en gebouwen. Voor haar bedrijf bezoekt Prins geregeld steden in de wereld, ziet daar ernstige problemen zoals luchtvervuiling, overstromingen en voedseltekorten, maar is optimistisch over de toekomst. Ondernemers – met name Nederlandse ondernemers – hebben de kennis en kunde in huis hebben om de problemen op te lossen. ”We hebben genoeg land in de wereld om 12 miljard mensen te voeden. Sterker nog, als we geen vlees meer eten hebben we genoeg land om 40 miljard mensen te voeden. Toch gaan er dagelijks mensen dood van de honger en wordt de aarde verwaarloosd. Radicale innovatie kan dit veranderen. Steden kunnen transformeren naar sustainable urban delta’s met efficiënte energie- en waterstromen, duurzame voedselproductie in of dichtbij de stad, groene en schone wijken en gedecentraliseerde korte toeleveringsketens.”

Systeem
Bewustzijn en wil zijn er volgens Prins om de problemen op te lossen, maar het systeem werkt niet mee. “Een boer heeft drie keer zoveel land nodig als zijn vader voor hetzelfde inkomen. Er worden varkens op één vierkante meter gehouden, omdat de schnitzel niet meer dan een euro mag kosten. Er wordt gesproken over een vrije markt, maar juist grote bedrijven worden in leven gehouden door de overheid. Soja wordt in Brazilië geteeld en met gesubsidieerde olietankers naar Nederland vervoerd, terwijl wij hier net zo goed soja kunnen verbouwen.”
Prins ziet drie trends die het systeem kunnen doorbreken: implementatie van doorbraaktechnologieën, verdwijnen van alles dat geen waarde toevoegt en de toenemende invloed van de steden. Ze illustreert de trends met voorbeelden. “Doorbraaktechnologie vind je dichtbij huis, in het Westland. Er zijn al kassen die woningen opwarmen en woningen die de kassen afkoelen. Wat het toevoegen van waarde betreft, gaan banken het zwaar krijgen. Als zij ons geen krediet verlenen, doen we het zelf we. Familiebedrijven die andere familiebedrijven financieren. En de steden zullen de aanjagers worden van de grote veranderingen. Projectontwikkelaars krijgen al opdracht ruimte te reserveren voor ‘green belts’ voor de voedselproductie in de buurt van woontorens. Urban farming, bijvoorbeeld op het dak van bedrijfspanden of in verticale kassen, ontwikkelt zich innovatief en snel.”

Madaster, Rescued Soup, Rainroad
Drie deelnemers aan de bijeenkomst laten zien hoe zij kunnen bijdragen aan een sustainable urban delta.
Architect Thomas Rau heeft het Madaster opgericht, een kadaster voor materialen. Door digitale data te verzamelen over de materialen waaruit gebouwen zijn opgetrokken en er waarde aan toe te kennen, worden de materialen interessant voor hergebruik. “Nu is de aarde nog een gesloten systeem. Dit moet veranderen door elk materiaal herbruikbaar te houden. Circulariteit elimineert afval. Vastgoed wordt losgoed en waardeloos wordt waardevol”.
Bekijk de video hier (3.15)

Student Wouter Soons laat zijn dat de Hotelschool The Hague zich inzet tegen voedselverspilling en de 17 SDGs (Sustainable Development Goals van de United Nations heeft opgenomen in het onderwijscurriculum. “Voedsel dat wordt afgeschreven voor supermarkten gebruiken wij om eten van te maken, zoals we van een grote restpartij cherrytomaten soep hebben gemaakt. Wij hebben voor iedereen een pot soep meegenomen. Dat maakt jullie allemaal tomaten rescuers. ”
Meer informatie over de Research Centre van de Hotelschool The Hague

Rinze de Vries van Movares adviseert gemeenten hoe ze steden het beste kunnen inrichten met het oog op klimaatverandering: “Rainroad is een voorbeeld van duurzame inrichting. De Rainroad vangt water op tijdens regenbuien en voorkomt dat straten onderlopen. Omgekeerd kan het opgevangen water in de zomer verdampen wat voor verkoeling in de straten zorgt.”
Bekijk de video over Rainroad hier (1.15)

Kritische noten
De ondernemers zeggen geïnspireerd te zijn door de verhalen van Prins, Rau, Soons en De Vries. Toch blijven er kritische noten, zoals de risico’s van innovatieve investeringen, achterlopende regelgeving en het niet kunnen aantrekken van talent. Maar door het delen van kennis zoals op deze bijeenkomst, en een stukje geloof, staan ze allemaal klaar om (verder) te bouwen aan de duurzame stad van de toekomst.

Visie ‘Sustainable Urban Delta’ van Meiny Prins (5MB)
PowerPoint Presentatie van Meiny Prins (20MB)

Boek: Material Maters
Over het Madaster, door Thomas Rau
20 euro

Bijeenkomst bijwonen van het DGA-netwerk? www.vno-ncwwest.nl/dga
Wil je Groene Groeier worden? (geen kosten) www.groenegroeiers.nl

Video
Fotoreportage

c5b9d7a0-297b-4879-a1bb-1f95e242d3f1
Agenda
Er zijn nog geen bijeenkomsten bekend voor deze regio.

 Video

181203 Yousef thumb.jpg
Deze bedrijven maken de wereld beter via de 17 SDG’s van de VN