Hét ondernemersnetwerk in de Randstad

Skip Navigation LinksNetwerk Groene Groeiers

 

171127 Banner Groene Groeiers.jpg
Regionieuws
'Supermarkten geven niet thuis'

​“Wij gaan weer honderdduizenden producten weggooien vandaag. Die zouden we prima via supermarkten kunnen verkopen, maar zij gaan daar niet op in.” Rob Baan, eigenaar van Koppert Cress, wil met creatieve oplossingen voedselverspilling door de coronacrisis tegengaan. 

lees meer
Dinsdag 24 Maart 2020
“Wij gaan weer honderdduizenden producten weggooien vandaag. Daarvan zouden we prima een groot deel via supermarkten kunnen verkopen, maar die gaan daar niet op in.” Normaal gesproken verkoopt Rob Baan, eigenaar van Koppert Cress, zijn producten aan restaurants. Nu dat niet gaat, bedenkt hij creatieve oplossingen. “Grote bedrijven moeten zich flexibeler opstellen om het mkb te ondersteunen.” 

Tekst: Pieter van der Meulen

“Juist nu is het cruciaal dat we allemaal gezond eten. Het is ontzettend pijnlijk om te zien dat enorme aantallen gezonde producten bij ons in de vuilnisbak verdwijnen. Creatieve oplossingen zijn er wel. We zijn een drive-in begonnen, waar mensen cressen kunnen ophalen. We nodigen chefs en andere voedselprofessionals uit om met onze producten gezonde producten te maken die later in het jaar kunnen worden gebruikt. Er wordt massaal op gereageerd en er wordt van alles gemaakt: pesto’s, azijn, sauzen, wat je maar kunt bedenken. Koks kunnen thuis koken en op die manier mensen voorzien van eten van een hoge standaard. We moeten allemaal flexibel zijn en op een andere manier zorgen dat we geen goed eten weggooien. Dat is voor mij onacceptabel. Maar we ontkomen er tot nu toe niet aan. Supermarkten zouden voor ons, maar ook voor andere voedselproducenten, uitkomst kunnen bieden. Maar ze geven nog niet thuis.”

Monopolie
“Deze crisis gaat ons miljoenen kosten, maar ik maak me een stuk drukker om alle verspilling die we nu zien. Door sluiting van de horeca hebben supermarkten een monopolie op voedsel gekregen van de overheid. Daar hoort een bepaalde verantwoordelijkheid bij en ik vind dat ze zich anders moeten opstellen. Toen wij grote supermarktketens benaderden met het plan om onze producten in hun filialen aan te bieden, kregen we te horen dat ze het te druk hebben. Ja hallo, we hebben het allemaal druk en we moeten allemaal out-of-the-box denken om er iets van te maken. Ik heb alles beschikbaar, ladingen tuinkers bijvoorbeeld die zo kunnen worden verkocht. Leuk dat mensen allemaal pasta aan het hamsteren zijn, maar we moeten juist veel meer goed eten consumeren. Wij kunnen dat op grote schaal aanbieden, maar hebben daarbij hulp nodig. Weggooien doet mij veel pijn, het is kapitaalvernietiging van een prachtig product. Bovendien is het onnodig, als we meer zouden worden gesteund.”

Restaureren
“Weet je wat het woord restaurant betekent? Dat komt van het woord restaureren, herstellen dus. In een restaurant kom je om je lichaam te herstellen. Goed eten betekent een goede gezondheid en als er iets is waar we nu behoefte aan hebben is dat het wel. Normaal gesproken leveren we aan 70.000 restaurants wereldwijd, dus zodra de horeca op gang komt, gaat het bij ons ook weer lopen.  Ik snap dat mensen niet meer bij elkaar in een restaurant kunnen zitten, maar dat betekent niet dat daarmee de functie van een kok wegvalt. De schakel die zij vervullen tussen voeding en consument blijft bestaan. In de tussentijd willen wij koks de mogelijkheid geven om deze rol zo goed mogelijk te blijven invullen. We hebben vanuit Koppert Cress een online tv-show​ gemaakt waarin we laten zien hoe koks gezond eten maken. Ook dan doen we weer dezelfde oproep aan supermarkten: Steun ons, dan kunnen we samen zorgen dat voedselproducenten hun producten kwijt kunnen en Nederland gezond blijft eten! 

​Lees hoe je voedselverspilling zelf tegen kan gaan.

Regionieuws
Allez! Op naar de top

​​Leden van VNO-NCW West investeren volop in circulaire businesscases en energietransitie. De klim naar de top is een pittige tocht vol obstakels. Deze cartoon toont hoe VNO-NCW West haar leden daarbij ondersteunt. 

lees meer
Dinsdag 10 Maart 2020

​​​Leden van VNO-NCW West investeren volop in circulaire businesscases en energietransitie. De klim naar de top is een pittige tocht vol obstakels. Deze cartoon toont hoe VNO-NCW West haar leden daarbij ondersteunt. ​

Regionieuws
Barrières bij duurzaam aanbesteden

​‘Wij hebben een nét iets ander product dan waarom wordt gevraagd. Innovatiever, maar de overheid vraagt in tenders naar diensten en producten die zij altijd al krijgen.’​ Uit een enquête blijkt dat Groene Groeiers tegen barrières aanlopen bij duurzaam aanbesteden.

lees meer
Vrijdag 6 Maart 2020

​​‘Wij hebben een nét iets ander product dan waarom wordt gevraagd. Innovatiever, maar de overheid vraagt in tenders naar diensten en producten die zij altijd al krijgen.’​ Uit een enquête blijkt dat Groene Groeiers tegen barrières aanlopen bij duurzaam aanbesteden. 
Lees de resultaten.

ce1f14fc-0dd8-45a8-8287-e25db79d498d
Agenda
Er zijn nog geen bijeenkomsten bekend voor deze regio.

 Video

181203 Yousef thumb.jpg
Deze bedrijven maken de wereld beter via de 17 SDG’s van de VN