Hét ondernemersnetwerk in de Randstad

Skip Navigation LinksNetwerk Groene Groeiers

 

171127 Banner Groene Groeiers.jpg
Regionieuws
Matches: stikstof te lijf

​Veertien stikstofmatches tussen uitdagers en oplossers in het Nederlandse bedrijfsleven zijn in de eerste week van oktober als veelbelovend geselecteerd door drie deskundige jury’s. Zij zullen op 3 december worden gepresenteerd aan voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW en betrokken ministers.​

lees meer
Dinsdag 20 Oktober 2020

Veertien stikstofmatches tussen uitdagers en oplossers in het Nederlandse bedrijfsleven zijn in de eerste week van oktober als veelbelovend geselecteerd door drie deskundige jury’s. Zij zullen op 3 december als voorbeeld voor een innovatieve aanpak van het stikstofvraagstuk worden gepresenteerd aan voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW en betrokken ministers.

Door Annemarie van Oorschot

Ga er maar aan staan, online je oplossing voor het stikstofvraagstuk in enkele minuten toelichten aan de uitdager en een deskundige jury. De techniek laat je in de steek. Scherm delen lukt niet, geen afbeelding die je innovatie visualiseert. Je kunt niet voelen hoe enthousiast je toehoorders zijn. En dan toch overtuigend overkomen. Het lukte bijna 50 groene groeiers die begin oktober deelnamen aan de matchmakingbijeenkomsten Stikstof.

Het terugdringen van de stikstofuitstoot en -depositie is een grote maatschappelijke uitdaging. Toen de overheid vorig jaar de vergunningverlening voor bouwprojecten in de buurt van natuurgebieden opschortte en halvering van de veestapel aankondigde, leidde dat tot stevige demonstraties op het Haagse Malieveld. Ook toenmalig VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer trok een actiehesje aan en protesteerde. Toch wilde De Boer niet uitsluitend kritiek ventileren, maar vooral ook de helpende hand bieden. Hij deed een beroep op het VNO-NCW netwerk Groene Groeiers, waarbinnen bedrijven met duurzaamheidsuitdagingen worden gekoppeld aan jonge innovatieve bedrijven met oplossingen. De Boer stak de loftrompet over het innovatieve vermogen van het Nederlandse bedrijfsleven en dat bleek geen bluf. Bijna vijftig bedrijven werden tussen mei en oktober 2020 gevonden, die met hun innovaties de stikstofuitstoot en/of – depositie kunnen terugdringen. Zij schreven zich in voor een van de vijf geformuleerde stikstofuitdagingen: landbouw, bouw, industrie, natuur en waterstof. Al deze bedrijven namen deze maand deel aan een van de drie online matchmakingbijeenkomsten. Om de beurt kregen zij de gelegenheid hun innovatie te pitchen, waarna ze een kleine tien minuten stevig aan de tand werden gevoeld door de uitdager en jury. De uitdagers waren Shell voor waterstof en industrie, bouwbedrijf Jelle Bijlsma voor bouw en natuur en mengvoerfabrikant Nijsen-Granico voor landbouw. De jury bestond uit deskundige leden van universiteiten, bedrijfsleven en brancheorganisaties. Zij vroegen stevig door, vooral naar de boter bij de vis: hoeveel stikstofreductie kun je daadwerkelijk realiseren, kun je met harde cijfers aantonen hoe je innovatie kan bijdragen, is je oplossing betaalbaar, valt die terug te verdienen, nog niet alle technische knelpunten zijn opgelost, hoe pak je die aan?

Van enkele oplossingen waren de uitdagers zo onder de indruk dat zij vervolgafspraken hebben gemaakt om een samenwerking nader te verkennen. De jury had de opdracht die matches te selecteren waarvan zij denken dat ze binnen afzienbare termijn de grootste maatschappelijke impact hebben, hoog innovatief zijn en/of snel kunnen worden geïmplementeerd en opgeschaald. Deze matches worden op 3 december gepresenteerd als voorbeeld voor een innovatieve aanpak van het stikstofvraagstuk. Dan zal ook worden gesproken over flankerend beleid om alle goede stikstofoplossingen versneld op de markt te krijgen. 

De volgende matches zijn door de drie jury’s uitgekozen:

Matches met Shell: waterstof en industrie

 1. StoredEnergy, mobiele batterij
 2. XINTCglobal, elektrolyser-systemen voor waterstofgasproductie
 3. IBK, elektrische warmtepomp voor industriële toepassingen

Matches met Jelle Bijlsma, bouw en natuur
 1. Spierings Mobile Cranes, hybride mobiele hijskranen
 2. Gashouders, markt voor biogas
 3. Holland Houtland, markt voor biomassa productie & biobased bouwen
 4. Mobiele Stroom, mobiele energie-units
 5.  Dekker Groep, elektrificeren van werktuigen en waterstoftoepassingen

Matches Nijsen-Granico, landbouw
 1. Hanskamp, koeientoilet dat urine en feces scheidt
 2. Susstable, varkensstalsysteem dat urine en feces scheidt
 3. Filterfloor, stalvloersysteem dat urine doorlaat en scheidt van feces
 4. Leotwa, systeem dat ammoniak uit mest onttrekt en verwerkt tot duurzame producten
 5. Special Machines, ammoniakfilter met opslag, zodat ammoniak bijvoorbeeld als energie kan worden gebruikt
 6. Kapiteinlabs, inzet van plasmatechnologie om stikstof te filteren

Drie willekeurige voorbeelden
De jury complimenteert StoredEnergy met het feit dat de mobiele batterij nu al inzetbaar is en overal grote hoeveelheden schone en stille stroom kan leveren. Hiervoor benut het bedrijf waterstoftechnologie die reeds wordt toegepast bij elektrische voertuigen. De batterij is inzetbaar op bijvoorbeeld bouwplaatsen en festivals.

Gashouders biedt enerzijds tijdelijke energiegebruikers een 100 procent fossielvrije en betrouwbare energiebron en anderzijds biogasproducenten de kans om als regionale energiebron te fungeren voor de bouw en infrasector. 

Filterfloor biedt een nieuw stalvloersysteem. Door de filtereigenschap van de uit kunststoflagen bestaande vloer, stroomt de urine door de vloerpanelen terwijl de vaste mest achterblijft. De mest wordt verwijderd met een mestschuif of robot. Hierdoor wordt drijfmest voorkomen, waardoor een ammoniakreductie van 50-75% mogelijk is. De jury is onder de indruk van de stikstofreductie die hiermee gerealiseerd kan worden, ook de aanpak bij de bron in bestaande stallen spreekt aan.

Lees meer over de Groene Groeiers​​
Regionieuws
'Waar liggen nieuwe kansen?'

​De coronacrisis betekende negentig procent omzetverlies voor Anita Veenendaal en haar bedrijf OneCircle. In samenwerking met andere ondernemers, mede door een geslaagde digitale bijeenkomst​ van VNO-NCW Noordwest-Holland, gaat het bedrijf nu actief de verspreiding van corona te lijf.

lees meer
Woensdag 24 Juni 2020
De coronacrisis betekende negentig procent omzetverlies voor Anita Veenendaal en haar bedrijf OneCircle. In samenwerking met andere ondernemers, mede door een geslaagde digitale meet-up van VNO-NCW Noordwest-Holland, gaat het bedrijf nu actief de verspreiding van corona te lijf.

Tekst: Pieter van der Meulen

Vijf fabrieken die lichtgewicht fusten leveren in meer dan negentig landen, ruim honderd werknemers en de afgelopen tien jaar een gemiddelde groei van veertig procent. OneCircle, voorheen bekend als Lightweight Containers, biedt met hun circulaire plastic fusten een duurzaam alternatief voor traditionele stalen fusten in de drankenindustrie. De nieuwe naam beschrijft het belangrijkste doel van het bedrijf: volledig circulaire verpakkingen die geen enkele milieu-impact hebben. In rap tempo veroverde het in Den Helder gevestigde familiebedrijf de wereld. En toen kwam corona.  

“Al in februari kregen we de eerste signalen uit China. Dat betekende ook de eerste terugval in omzet. Ondanks waarschuwingen dat het virus zich snel naar andere landen zou verspreiden, hebben we met de huidige situatie geen moment rekening gehouden. Blijkbaar zit je toch in een soort bubbel. Toen de overheidsmaatregelen in Nederland van kracht werden, gingen we uit van een omzetverlies van ongeveer 65 procent. In werkelijkheid is dat 90 procent geworden.”

‘Minder reizen past helemaal bij onze waarden’

“We hebben geprobeerd zo actief mogelijk te reageren. Gebruik maken van overheidssteun, kijken hoe te besparen binnen de flexibele schil. Onze meest interessante bezuiniging is op reizen. Geen van onze medewerkers reist meer de wereld over. We zien nu dat het prima lukt om relaties op te bouwen en te onderhouden met digitale middelen en eigenlijk past dat helemaal bij onze waarden. Duurzaamheid ligt aan de basis van OneCircle en een manier van werken waarbij we minder reizen, draagt daaraan bij. Dat is wel een eyeopener geweest.” 

Onderstaande afbeelding: Contactloze zuilen die desinfectiemiddel afgeven
Anita Veenendaal zuil.jpg

Nieuwe markten
“Toen het tekort aan desinfectiemiddel in de zorg ontstond, hebben DSM, Shell en verschillende bierbrouwers hun werkzaamheden aangepast en grote hoeveelheden geproduceerd. Door verpakkingen te leveren is OneCircle ook aangehaakt op die initiatieven. Bijkomend probleem is de evenredig grote toename van het gebruik van flessen, pompen en bekertjes. Zeker bij grootverbruikers als ziekenhuizen en scholen gaat het snel, dan heb je het over enorme hoeveelheden plastic. De dispenser, die ontwikkeld is door onze partners zoals metaalbewerkingsbedrijf Zeestadstaal, geeft zo’n twintigduizend doseringen af, veel meer dan een flesje of pomp die je ieder uur moet vervangen.”

“Als je omzet terugvalt, vraag je je af waar dan wel kansen liggen. Wij waren al actief in de chemische industrie, met name in de Verenigde Staten, waar we verpakkingen voor lijm leveren. We hebben onze aandacht verlegd naar de markt waar de meeste mogelijkheden liggen, dat is ondernemerschap. Als er nieuwe markten ontstaan, moet je daarop inspelen.”

“Door een bijeenkomst van VNO-NCW Noordwest-Holland kwam ik in contact met Jack Stuifbergen, directeur van Breedweer. Hij vertelde dat hij verzorgingstehuizen en Rijksgebouwen schoonmaakt. Ik vroeg hem naar zijn aanpak met desinfectiemiddelen en wat we voor elkaar konden betekenen. Het is belangrijk dat ondernemers elkaar steunen, van elkaar leren en elkaar in contact brengen met andere ondernemers. Niet alleen werken we nu samen met Breedweer, we zijn ook in contact gekomen met Zeesta​dstaal​. Binnen twee weken hebben we met hen een zuil ontwikkeld die handdesinfectiemiddel afgeeft. Contactloos, zodat niet iedereen de zuil hoeft aan te raken. Met name horeca, supermarkten, sportclubs en winkels kunnen dit goed gebruiken. Vorige maand is de eerste in gebruik gegaan bij een Albert Heijn in Den Helder en er is veel interesse, in binnen- én buitenland. Daarnaast zijn er ook in het buitenland er verschillende landen dispense-units ontwikkeld, die geschikt zijn voor het gebruik van desinfectiemiddelen in een plastic duurzaam fust, een KeyKeg.” 

‘Gebruik de crisis voor structurele verandering’

Structurele verandering 
“Wij zijn een gezond bedrijf, maar we worden wel twee jaar teruggeworpen. Zoals bij ons blijkt zijn er ook mogelijkheden. De ene branche wordt harder getroffen dan de ander, de horeca en de detailhandel krijgen harde klappen. Het is daarom belangrijk om solidair te zijn en elkaar te helpen. Ik kijk positief naar de toekomst. We moeten innoveren en verduurzamen. Ik roep de hele wereld op te kijken naar het milieu en om de crisis te gebruiken voor structurele verandering.” 

Lees meer ondernemersverhalen​ in crisistijd. 
Regionieuws
'Onheil komt van buiten'

​Begin maart had groene groeier Leen Schipper een volle agenda. Zijn startup Mobiele Stroom zou dit jaar op een hele serie evenementen en festivals groene stroom gaan leveren. Eind maart was alles geschrapt. Telefoon en email bleven akelig stil. Wat te doen? 

lees meer
Dinsdag 16 Juni 2020

Begin maart had groene groeier Leen Schipper een volle agenda. Zijn startup Mobiele Stroom zou dit jaar op een hele serie evenementen en festivals groene stroom gaan leveren. Eind maart was alles geschrapt. Telefoon en email bleven akelig stil. Wat te doen?  

Door Hans Oerlemans

Dankzij zon en wind wordt stroom in Nederland steeds groener, maar dat geldt beslist niet voor tijdelijke stroom. Op bouwplaatsen, festivals en evenementen (kermis) staan nog ouderwetse diesel-aggregaten te ronken. Met ouderwets veel nadelen: naast stank en lawaai ook de uitstoot van fijnstof, NOₓ en CO₂.

Leen Schipper biedt met de startup Mobiele Stroom een alternatief dat in alle opzichten beter scoort. “Wij bouwen units om op locatie energie te leveren met gasturbines. Ze produceren stroom, maar ook warmte en koeling. De brandstof is vloeibaar LNG of gecomprimeerd CNG. Dit groene gas ontstaat bij vergisting van organisch materiaal, zoals mest, rioolslib en GFT-afval. Het is CO₂-neutraal en de uitstoot van NOₓ is minimaal. Bovendien liggen de kosten ook nog eens lager dan bij aggregaten op diesel of benzine.”  

Is er veel belangstelling voor?
“Na een lange aanloop begint het steeds beter te lopen. De markt moet wennen aan een nieuw product. Maar de praktijk is het beste bewijs dat Mobiele Stroom een schoon, veilig en betrouwbaar alternatief is. Voor Havenbedrijf Rotterdam hebben we in februari nog in de Parkhaven een pilot uitgevoerd en een maand lang groene walstroom geleverd voor de kust- en zeevaart.

Je ziet ook de grote festivals en evenementen steeds meer moeite doen om te vergroenen en daar past ons concept uitstekend bij. Dit jaar beloofde een oogstjaar te worden, totdat corona toesloeg.”

Heb je het verlies aan opdrachten kunnen compenseren door alternatieve markten aan te boren? 
“Dat is nu heel lastig. In maart ging alles en iedereen voor onbepaalde tijd on hold. We hadden vier medewerkers, van wie er één elders een vaste baan kreeg aangeboden. Voor de overige drie hebben we gebruik kunnen maken van de NOW-regeling. Het compenseert de personeelskosten enigszins, maar niet volledig, zoals aanvankelijk werd gesuggereerd.”

Toch is Mobiele Stroom nog steeds in business. Waar werken jullie aan?
“We hebben nu ineens veel meer tijd om nieuwe concepten te ontwikkelen die mogelijk straks - als de crisis voorbij is - rijp zijn om naar de markt te brengen. Wij ontwikkelen voor een klant een energie-unit voor aan boord van een nieuw type binnenvaartschip. De brandstof kan wisselen, afhankelijk van waar het schip vaart. Bijvoorbeeld elektrische aandrijving voor de kortere afstanden in stedelijk gebied en een gasturbine voor de langere afstanden. De binnenvaart moet af van de vervuilende dieselmotoren. Ook hier zal het tijd kosten voor de sector de groene alternatieven oppakt, maar vroeg of laat gaat dat gebeuren.”

Zitten er nog meer projecten in de pijplijn?
“Ideeën genoeg. Bouwbedrijven hebben vaak tijdelijk veel stroom nodig bij projecten op afgelegen plaatsen. Onze units zijn daar heel geschikt voor. Je kunt ook denken aan het installeren van laadpalen voor als bouwvakkers met elektrisch vervoer naar de bouwplaats komen. Dat zal steeds meer het geval zijn.”

“We maken een heel zware tijd door, maar het onheil komt volledig van buiten. Ons concept is en blijft ijzersterk en biedt oplossingen voor de toekomst. Daarom gaan we door zolang het kan en gebruiken deze tijd om volop te innoveren.”

Ben je ondernemer en wil je investeren in circulaire economie en energietransitie, op een economisch rendabele wijze? Meld je dan aan als Groene Groeier op www.groenegroeiers.nl

 Video

181203 Yousef thumb.jpg
Deze bedrijven maken de wereld beter via de 17 SDG’s van de VN