Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Doelgroepnetwerk  >  Bouwpower  >  

Skip Navigation LinksStart

Doelgroep Bouwpower

​De bouw- en vastgoedsector slaat een nieuwe weg naar groei en innovatie in. De stevige ondergrond bestaat uit nieuwe, sectoroverschrijdende verbindingen tussen topondernemers: ondernemers die over grenzen kijken.

Regionieuws
Feyenoord City, impact op de stad

​Ruim 220 belangstellenden bij de Bouwpowerbijeenkomst van VNO-NCW Regio Rotterdam in het Feyenoord stadion. Niet verwonderlijk. Feyenoord zit in het hart van Rotterdammers. De aanwezigen zijn razend benieuwd hoe het ervoor staat met Feyenoord City.

lees meer
Donderdag 1 Februari 2018

Ruim 220 belangstellenden bij de Bouwpowerbijeenkomst van VNO-NCW Regio Rotterdam in het Feyenoord stadion. Niet verwonderlijk. Feyenoord zit in het hart van Rotterdammers. De aanwezigen zijn razend benieuwd hoe het ervoor staat met Feyenoord City.

Door Merijn van Grieken/ Van Grieken Tekst

Feyenoord City, een privaat initiatief van Stadion Feijenoord en Feyenoord Rotterdam, betreft één van de grootste binnenstedelijke gebiedsontwikkelingen van Nederland met een voor Rotterdam cruciale impact in zowel ruimtelijk, economische als sociaal maatschappelijke zin.
‘Feyenoord City heeft een enorme impact op de stad’, zegt Hans van Rossum, Managing Partner at Realconomy over de gebiedsontwikkeling van Feyenoord City. ‘Het gaat om enorme aantallen. Er komt 180.000 m2 wonen , zo’n 1.600 woningen, 64.000 m2 commercieel, 12.000 m2 publiek programma, 70.500 m2 nieuw stadion, 2.300 parkeerplaatsen, exclusief 1.683 woning gebonden plaatsen.’

Business case
Feyenoord City behelst drie business cases: de gebiedsontwikkeling ofwel de grondexploitatie, de ontwikkeling en bouw van het nieuw stadion en de herontwikkeling van De Kuip. ‘We beginnen met de eerste fase en beseffen ons dat het in z’n totaliteit een succes moet worden’, aldus Van Rossum.
Voor de nieuwbouw van het stadion is een aparte business case uitgewerkt; financiering, bouw en exploitatie maken er integraal deel van uit. Dat leidt tot een totaalbedrag van 392 miljoen euro. ‘We werken nu het schetsontwerp uit tot voorontwerp met het programma van 1.400 eisen in de hand’, aldus Carl Berg, directeur van het nieuwe stadion. De eerste wedstrijd wordt er naar verwachting in het seizoen 2022-2023 gespeeld.

Innovatief sportcomplex
Het wordt een multifunctioneel, meest innovatieve sportcomplex aan de Maas. Eromheen komen woningen, winkels, sportvoorzieningen, uitgaansgelegenheden en hotels. Het nieuwe stadion en de strip tot aan de Kuip moeten een bruisend deel van de stad worden. Rotterdam Zuid, een gebied met een diverse bevolking (wel 180 nationaliteiten), krijgt een ware boost.
Jan de Jong, algemeen directeur van Feyenoord: ‘Op de vraag waarom een klein bedrijf als Feyenoord -want dat zijn wij- gaat helpen met de gebiedsontwikkeling zeg ik: Feyenoord wil bouwen aan de toekomst en voelt de verantwoordelijkheid om meer te doen dan de huidige 18 sociaaleconomische projecten. We willen de stad in beweging krijgen door een multisportclub te worden.’

Coolsingel
De Jong somt wat cijfers op over Rotterdam Zuid: 1 op 2 bewoners heeft school niet afgemaakt, 18 procent is werkloos, 1 op 5 heeft obesitas en 60 procent van de kinderen zit niet op een sport. ‘Het treft mij nog het meest dat bijna alle leerlingen in groep 8 een leerachterstand hebben van 2 jaar ten opzichte van de rest van Nederland’, zegt De Jong.
Maar de sociaal-maatschappelijke component is niet de enige reden voor Feyenoord om ervoor te gaan. ‘We willen structureel beter voetballen. Een keer in de 18 jaar een titel is karig voor een topsportclub. We hebben na Ajax en PSV de derde voetbalbegroting van Nederland. Degene met de hoogste begroting heeft meer kans succes. En we willen vaker op de Coolsingel staan. Zo simpel is het.’

Fotoreportage

Presentatie

Regionieuws
Werkbezoek Pontsteiger

​Het gebouw Pontsteiger wordt volgend jaar oktober volledig opgeleverd, maar is nu al een waar spektakel aan het IJ. Tijdens het werkbezoek aan Pontsteiger werd aandacht gegeven aan de totstandkoming van dit grote project: vanuit de bouwcombinatie, de architectuur en de toekomstplannen na de oplevering. ​

lees meer
Dinsdag 28 November 2017

Het gebouw Pontsteiger wordt volgend jaar oktober volledig opgeleverd, maar is nu al een waar spektakel aan het IJ. Tijdens het werkbezoek aan Pontsteiger werd aandacht gegeven aan de totstandkoming van dit grote project: vanuit de bouwcombinatie, de architectuur en de toekomstplannen na de oplevering. 

Verslag door Bas Boudesteijn

De totstandkoming van Pontsteiger had veel voeten in de aarde, vertelt Jeroen Koops van de ontwikkelcombinatie. Er zijn veel verschillende factoren en risico’s waar rekeningen mee gehouden moet worden voordat men kon beginnen met de bouw. Zo moest er land worden drooggelegd, vergeten bommen in het IJ worden opgespoord en een nieuwe dam worden gebouwd. Maar ook de winddruk op grote hoogte, de hangende brugconstructie of boten die langs het gebouw varen zijn belangrijke factoren om rekening mee te houden. In crisistijd werd toch financiering gevonden bij Bouwinvest en Dura Vermeer en De Nijs gingen bouwen.

Je wil wonen met uitzicht, een baken zijn voor een nieuwe wijk en publieke ruimte ervaren, vertelt Arnoud Gelauff van architectenbureau Arons & Gelauff. De A’DAM toren aan de overkant van het IJ past maarliefst vijf keer in het nieuwe gebouw Pontsteiger. Gelauff vertelde over de visie achter de ontwikkeling van Pontsteiger. 

Om publieke ruimte te creëren werd het gebouw volledig gelift waardoor er aan de onderkant horeca en wandelruimte kon komen. Het ontwerp werd volledig gemaakt in BIM. De prachtige tegels aan de buitenkant werden ambachtelijk gemaakt door Koninklijke Tichelaar. De huur- en koopwoningen hebben verschillende maten, van goed tot zeer groot en hebben een waanzinnig uitzicht over het water.

Rebecca Haasdijk van Verwey Vastgoed neemt ons tot slot mee in de diensten die er voor de kopers en huurders van Ponststeiger gaan komen. Alle bewoners van Pontsteiger krijgen toegang tot Property Management via hun eigen inlog op een platform. Iedereen heeft hierdoor toegang tot hulp in huis: van pakjes aannemen tot de hond uitlaten en nog veel meer. Ook zijn er activiteiten om buren te ontmoeten.

Tot slot gaan we buiten kijken aan de voet van het gebouw en krijgen we nog meer informatie over hoe de bouw precies is verlopen. Ook bezichtigen we de modelwoning en praten we nog na in de bouwkeet. Een inspirerend bezoek!

Foto impressie​


Regionieuws
Grote ambities

​De gemeente Zoetermeer heeft grote ambities. De komende vijftien jaar moeten er minstens extra 10.000 woningen worden gerealiseerd. De binnenstad ondergaat een grondige upgrade. Zo blijkt tijdens de Bouwpower Oostland.

lees meer
Maandag 27 November 2017

Bouwkranen

“Wat mij betreft, zien we de komende jaren altijd bouwkranen in de Zoetermeerse binnenstad”, zegt wethouder Stedelijke Ontwikkeling Marc Rosier. “Er is al veel veranderd, maar we zijn er nog lang niet.”

Tekst: Pascale Warners, ComPas tekst en redactie

De binnenstad van Zoetermeer ondergaat sinds 2012 een geleidelijke metamorfose. Veel winkelpuien in het Stadshart zijn al vernieuwd, de pleinen zijn opgeknapt en het centrum is uitgebreid met jongerenwoningen en nieuwe horecagelegenheden. Tijdens de Bouwpower Oostland op 21 november worden zo’n zestig ondernemers uit de bouw bijgepraat over de ambities van de gemeente Zoetermeer. De dag is georganiseerd door VNO NCW Oostland en Onze Zoetermeerse Bouwsociëteit (OZB). Dagvoorzitter is Rob Steijn van OZB.

Volgens Rosier is de binnenstad op te delen in vier delen: de Dorpstraat, het Dobbe-gebied, het Stadshart en het Woonhart. “We hebben vijf ambities geformuleerd. We willen bijzondere plekken in de stad realiseren, de verschillende delen van de binnenstad met elkaar verbinden, een bruisende binnenstadscultuur ontwikkelen en inzetten op stedelijk wonen.” Het Stadhuisplein is op dit moment in ontwikkeling. Het station van de Randstad Rail - precies onder het plein - wordt volledig vernieuwd. Op het plein komen twee gaten in de grond met een lift en trappen naar het station. Er komen twee grote bomen die vanaf de halte omhoog groeien op het plein. Het stadhuis en de bibliotheek worden getransformeerd en in de Stadhuistoren komen appartementen.

Extra woningen
“De komende vijftien jaar staat onze gemeente voor de opgave om 10.000 extra woningen te realiseren”, vertelt wethouder Wonen en Architectuur, Taco Kuiper. “Misschien loopt dit aantal zelfs op tot 16.000. Deze woningen worden verspreid over verschillende plekken in de stad. In het Stadshart komen 2000 nieuwe woningen. Leegstaande kantoren worden getransformeerd tot stedelijke woningen.” Een voorbeeld van zo’n project is Central Z van Van der Kooy Vastgoed. Wim van der Kooij vertelt over de achttien loftwoningen die hij het komende jaar gaat realiseren aan het Stadhuisplein. Het is een van de vele projecten die op stapel staan. Om dergelijke projecten te stimuleren heeft de gemeente een ‘rode loperteam’ aangesteld, dat de bouwplannen beoordeelt en snel uitsluitsel geeft.

Een deel van het voormalige stadhuis wordt komend jaar omgebouwd tot stadsmuseum. Johan Burger zit in de raad van toezicht van het museum en vertelt over de plannen om met wisselende exposities te werken. De geplande opening is oktober 2018. Architect Jos van Eldonk van Common Affairs is betrokken bij de transformatie van het stadshuis. Hij vertelt welke overwegingen een rol speelden bij het ontwerp. “Iedere stad heeft een eigen kleur. Als je er woont, zie je dat meestal niet. In Zoetermeer zijn de meeste gebouwen beige. Bij ons ontwerp sluiten we daaropaan.” Hij neemt de aanwezige ondernemers mee voor een rondleiding over de bouwplaats, zodat ze alvast een indruk kunnen krijgen van hoe het er straks uit zal zien. Op 25 januari 2018 is de officiële opening.

Fotoreportage

635a21ce-4216-4581-a597-7c9540f632fc