Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Doelgroepnetwerk  >  Bouwpower  >  

Skip Navigation LinksStart

Doelgroep Bouwpower

​De bouw- en vastgoedsector slaat een nieuwe weg naar groei en innovatie in. De stevige ondergrond bestaat uit nieuwe, sectoroverschrijdende verbindingen tussen topondernemers: ondernemers die over grenzen kijken.

Regionieuws
Eerste werk-sessie Leerwerk-akkoord

Tijdens de eerste werksessie Leerwerkakkoord, georganiseerd door VNO-NCW regio Rotterdam, worden concrete maatregelen en doelen afgesproken tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven.

lees meer
Vrijdag 26 April 2019

Tijdens de eerste werksessie Leerwerkakkoord, georganiseerd door VNO-NCW regio Rotterdam, worden concrete maatregelen en doelen afgesproken tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven.

door Eveline Padberg

Voor bouwbedrijven, hun klanten en toeleveranciers in de Rotterdamse regio is de komende jaren het vinden van goed gekwalificeerd en betaalbaar personeel een van de grootste uitdagingen. In het te ontwikkelen Rotterdams Leerwerkakkoord Bouw gaan overheid, onderwijs en bedrijfsleven hun krachten bundelen om deze uitdagingen het hoofd te bieden. In dit sectorakkoord komen concrete maatregelen en de doelstellingen te staan die de samenwerkingspartners met elkaar afspreken. Op 15 april 2019 vond een door Bouwpower VNO-NCW regio Rotterdam georganiseerde werksessiebijeenkomst plaats om als partners gezamenlijk te brainstormen over oplossingen en concrete afspraken die gemaakt kunnen worden. Het sectorakkoord Bouw is een open samenwerking. Het is de bedoeling dat meer bedrijven, onderwijsinstellingen en organisaties zich aansluiten.

Na een welkomstwoord door Hamit Karakus, voorzitter Bouwpower VNO-NCW regio Rotterdam, was het woord aan Niels Redert, directeur Excelsior4All en locatiegastheer voor deze bijeenkomst, voor een korte toelichting op het sociaal-maatschappelijk programma bij Excelsior.

Hierna volgde een inspirerende inleiding over innovatie in de bouw in relatie tot de arbeidsmarkt door Uri Rosenthal, voorzitter van de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI). Hij benadrukte dat Nederland een hoog innoverend vermogen kent, maar dat verspreiding van die innovatie in een aantal sectoren - waaronder de bouw - achterloopt. Hij schetste een paar voorbeelden van prijswinnende innovatieve bouw in Nederland, maar ook voorbeelden van de vele initiatieven die in de experimenteerfase blijven hangen. De sleutel ligt volgens hem niet alleen bij productinnovatie, maar zeker ook bij procesinnovatie. Cultuur en gewoontes staan hier vaak aan in de weg. Vooral innovatie van werkprocessen, zoals het werken met modules en het standaardiseren daarvan, moet uitkomst bieden.

Wethouder Richard Moti, Rotterdamse Wethouder Werk & Inkomen, gaf vervolgens een inzicht in de totstandkoming van het Rotterdamse Leerwerkakkoord en de ontwikkeling van de sectorakkoorden. Hij haalde daarbij het sectorakkoord Haven en dat van het MKB aan, die beide eerder tot stand zijn gekomen. Wat betreft de noodzaak voor de totstandkoming van een sectorakkoord Bouw verwees hij naar de opgaven waar de gemeente Rotterdam voor staat: 18:000 nieuwe woningen 2018-2021 (Woningbouwakkoord), Isoleren bestaande woningen (Rotterdams Energie- en klimaatakkoord) en Stimuleren Circulair Bouwen (Rotterdam Circulair).

Een verdere inkleuring van de noodzaak tot realisering van een Rotterdams Leerwerkakkoord voor de bouw kwam van  Gerard Bac , Directeur IBB Kondor/VolkerWessels, Voorzitter Regiobestuur Randstad Zuid Bouwend Nederland. Hij gaf inzicht in verwachte vraag en aanbod arbeid in de uitvoerende bouw tot 2023. Naar verwachting zijn er de komende vijf jaar landelijk 53.000 nieuwe instromers nodig, waarvan een groot gedeelte voor de Rotterdamse regio. Hij pleitte dan ook voor meer slimme partnerships tussen overheden, onderwijs en bedrijfsleven. Ook een verdere promotie voor het werken in de bouw en infrastructuur, zoals door de tv-serie “Je gaat het maken”, moet meer werknemers naar deze sector lokken. Ten slotte verwees Bac naar een succesvol project van enkele bouwbedrijven waarbij vluchtelingen aan het werk zijn geholpen.

Na de inleidingen gingen de deelnemers uiteen in zes groepjes voor tafeldiscussies. Aan iedere tafel zaten deelnemers uit de bouw, van de gemeente, uit het onderwijs en uit de adviessector. Er werd, onder leiding van een tafelvoorzitter, gediscussieerd aan de hand van een vragenlijstje waarbij diverse oplossingen van de knelpunten bij “van school naar werk”, van “werk naar werk” en “aan het werk” werden bedacht. Van de sessies zijn verslagen gemaakt, die zullen dienen als uitgangspunt voor het vervolgtraject in de totstandkoming van het sectorakkoord.

Voorafgaand aan de gezamenlijke afsluiting van de middag door Hamit Karakus, Wethouder Moti en Vera van Rossen van Bouwend Nederland, inspireerde Bert Boeijink van Bloemendal Bouw, Techniek en Onderhoud de aanwezigen met enkele aansprekende praktijkvoorbeelden tot het maken van concrete afspraken met samenwerkingspartners. Hamit Karakus riep de aanwezigen ten slotte op zich vooral hiertoe in te spannen en sprak de verwachting uit eind mei of begin juni het Leerwerkakkoord Bouw met een mooi aantal partijen te kunnen ondertekenen.

Na afloop van de bijeenkomst was er bij de borrel uitgebreid de gelegenheid tot netwerken en verdere afspraken maken.

Fotoreportage
Presentatie Excelsior4all

Regionieuws
Feyenoord City, impact op de stad

​Ruim 220 belangstellenden bij de Bouwpowerbijeenkomst van VNO-NCW Regio Rotterdam in het Feyenoord stadion. Niet verwonderlijk. Feyenoord zit in het hart van Rotterdammers. De aanwezigen zijn razend benieuwd hoe het ervoor staat met Feyenoord City.

lees meer
Donderdag 1 Februari 2018

Ruim 220 belangstellenden bij de Bouwpowerbijeenkomst van VNO-NCW Regio Rotterdam in het Feyenoord stadion. Niet verwonderlijk. Feyenoord zit in het hart van Rotterdammers. De aanwezigen zijn razend benieuwd hoe het ervoor staat met Feyenoord City.

Door Merijn van Grieken/ Van Grieken Tekst

Feyenoord City, een privaat initiatief van Stadion Feijenoord en Feyenoord Rotterdam, betreft één van de grootste binnenstedelijke gebiedsontwikkelingen van Nederland met een voor Rotterdam cruciale impact in zowel ruimtelijk, economische als sociaal maatschappelijke zin.
‘Feyenoord City heeft een enorme impact op de stad’, zegt Hans van Rossum, Managing Partner at Realconomy over de gebiedsontwikkeling van Feyenoord City. ‘Het gaat om enorme aantallen. Er komt 180.000 m2 wonen , zo’n 1.600 woningen, 64.000 m2 commercieel, 12.000 m2 publiek programma, 70.500 m2 nieuw stadion, 2.300 parkeerplaatsen, exclusief 1.683 woning gebonden plaatsen.’

Business case
Feyenoord City behelst drie business cases: de gebiedsontwikkeling ofwel de grondexploitatie, de ontwikkeling en bouw van het nieuw stadion en de herontwikkeling van De Kuip. ‘We beginnen met de eerste fase en beseffen ons dat het in z’n totaliteit een succes moet worden’, aldus Van Rossum.
Voor de nieuwbouw van het stadion is een aparte business case uitgewerkt; financiering, bouw en exploitatie maken er integraal deel van uit. Dat leidt tot een totaalbedrag van 392 miljoen euro. ‘We werken nu het schetsontwerp uit tot voorontwerp met het programma van 1.400 eisen in de hand’, aldus Carl Berg, directeur van het nieuwe stadion. De eerste wedstrijd wordt er naar verwachting in het seizoen 2022-2023 gespeeld.

Innovatief sportcomplex
Het wordt een multifunctioneel, meest innovatieve sportcomplex aan de Maas. Eromheen komen woningen, winkels, sportvoorzieningen, uitgaansgelegenheden en hotels. Het nieuwe stadion en de strip tot aan de Kuip moeten een bruisend deel van de stad worden. Rotterdam Zuid, een gebied met een diverse bevolking (wel 180 nationaliteiten), krijgt een ware boost.
Jan de Jong, algemeen directeur van Feyenoord: ‘Op de vraag waarom een klein bedrijf als Feyenoord -want dat zijn wij- gaat helpen met de gebiedsontwikkeling zeg ik: Feyenoord wil bouwen aan de toekomst en voelt de verantwoordelijkheid om meer te doen dan de huidige 18 sociaaleconomische projecten. We willen de stad in beweging krijgen door een multisportclub te worden.’

Coolsingel
De Jong somt wat cijfers op over Rotterdam Zuid: 1 op 2 bewoners heeft school niet afgemaakt, 18 procent is werkloos, 1 op 5 heeft obesitas en 60 procent van de kinderen zit niet op een sport. ‘Het treft mij nog het meest dat bijna alle leerlingen in groep 8 een leerachterstand hebben van 2 jaar ten opzichte van de rest van Nederland’, zegt De Jong.
Maar de sociaal-maatschappelijke component is niet de enige reden voor Feyenoord om ervoor te gaan. ‘We willen structureel beter voetballen. Een keer in de 18 jaar een titel is karig voor een topsportclub. We hebben na Ajax en PSV de derde voetbalbegroting van Nederland. Degene met de hoogste begroting heeft meer kans succes. En we willen vaker op de Coolsingel staan. Zo simpel is het.’

Fotoreportage

Presentatie

Regionieuws
Werkbezoek Pontsteiger

​Het gebouw Pontsteiger wordt volgend jaar oktober volledig opgeleverd, maar is nu al een waar spektakel aan het IJ. Tijdens het werkbezoek aan Pontsteiger werd aandacht gegeven aan de totstandkoming van dit grote project: vanuit de bouwcombinatie, de architectuur en de toekomstplannen na de oplevering. ​

lees meer
Dinsdag 28 November 2017

Het gebouw Pontsteiger wordt volgend jaar oktober volledig opgeleverd, maar is nu al een waar spektakel aan het IJ. Tijdens het werkbezoek aan Pontsteiger werd aandacht gegeven aan de totstandkoming van dit grote project: vanuit de bouwcombinatie, de architectuur en de toekomstplannen na de oplevering. 

Verslag door Bas Boudesteijn

De totstandkoming van Pontsteiger had veel voeten in de aarde, vertelt Jeroen Koops van de ontwikkelcombinatie. Er zijn veel verschillende factoren en risico’s waar rekeningen mee gehouden moet worden voordat men kon beginnen met de bouw. Zo moest er land worden drooggelegd, vergeten bommen in het IJ worden opgespoord en een nieuwe dam worden gebouwd. Maar ook de winddruk op grote hoogte, de hangende brugconstructie of boten die langs het gebouw varen zijn belangrijke factoren om rekening mee te houden. In crisistijd werd toch financiering gevonden bij Bouwinvest en Dura Vermeer en De Nijs gingen bouwen.

Je wil wonen met uitzicht, een baken zijn voor een nieuwe wijk en publieke ruimte ervaren, vertelt Arnoud Gelauff van architectenbureau Arons & Gelauff. De A’DAM toren aan de overkant van het IJ past maarliefst vijf keer in het nieuwe gebouw Pontsteiger. Gelauff vertelde over de visie achter de ontwikkeling van Pontsteiger. 

Om publieke ruimte te creëren werd het gebouw volledig gelift waardoor er aan de onderkant horeca en wandelruimte kon komen. Het ontwerp werd volledig gemaakt in BIM. De prachtige tegels aan de buitenkant werden ambachtelijk gemaakt door Koninklijke Tichelaar. De huur- en koopwoningen hebben verschillende maten, van goed tot zeer groot en hebben een waanzinnig uitzicht over het water.

Rebecca Haasdijk van Verwey Vastgoed neemt ons tot slot mee in de diensten die er voor de kopers en huurders van Ponststeiger gaan komen. Alle bewoners van Pontsteiger krijgen toegang tot Property Management via hun eigen inlog op een platform. Iedereen heeft hierdoor toegang tot hulp in huis: van pakjes aannemen tot de hond uitlaten en nog veel meer. Ook zijn er activiteiten om buren te ontmoeten.

Tot slot gaan we buiten kijken aan de voet van het gebouw en krijgen we nog meer informatie over hoe de bouw precies is verlopen. Ook bezichtigen we de modelwoning en praten we nog na in de bouwkeet. Een inspirerend bezoek!

Foto impressie​


bfe8322c-0309-406d-967f-d5d553e3e230
Agenda
Er zijn nog geen bijeenkomsten bekend voor deze regio.