“Elk restaurant is anders, maar elke ondernemer heeft met dezelfde uitdagingen te maken om een veilige omgeving voor gasten en medewerkers te creëren.” Fastfoodketen McDonald’s, lid van VNO-NCW Metropool Amsterdam, heeft een blauwdruk ontwikkeld waarmee de ‘zittende horeca’ weer een opstart kan maken.
“De McDonald’s is een ‘can-do’-bedrijf, we hebben samen met onze Franchisenemers in twee weken een prototype ontwikkeld waaraan andere horecagelegenheden zich kunnen spiegelen. Op deze manier willen we de zittende horeca als deel van de sector op gang helpen, zodat iedereen in Nederland weer op veilige wijze kan genieten van alles wat de horeca te bieden heeft.” Eunice Koekkoek, manager Corporate Communicatie, denkt dat horecaondernemers veel profijt kunnen hebben van een kijkje in de keuken bij de nieuwe McDonald’s. “Voor iedereen wordt het maatwerk om het concept toe te passen op de eigen situatie. Dat geldt ook voor de verschillende McDonald’s-vestigingen. Daarom hebben we een schaalbaar plan gemaakt, dat iedereen op zichzelf kan toepassen. We nodigen alle horecaondernemers uit om met ons in gesprek te gaan en van elkaar te leren.”
FUNctioneelMcDonald’s heeft een variant uitgewerkt in een prototype restaurant: Dine In. Bij Dine-In wordt de bestelling in het restaurant aan tafel geserveerd, met behulp van een serveerwagen om een veilige afstand te houden tussen medewerkers en gasten. “We hebben nagedacht over hoe we het zo functioneel mogelijk kunnen invullen,” vertelt Koekkoek. “Waarbij de nadruk ligt op de eerste drie letters: FUN. Het wachten moet zo plezierig mogelijk zijn voor klanten, dat past ook bij McDonald’s. Dus terwijl je in de rij staat kun je een Spotify lijst inzien, muziek luisteren of alvast het menu bekijken. Daarnaast hebben we ook welkomstdesk ingericht waarbij klanten worden geïnformeerd over de nieuwe situatie, zodat voor iedereen duidelijk is hoe het werkt. Veiligheid voor gasten en onze medewerkers heeft de hoogste prioriteit, dus heldere informatievoorziening is een basisvoorwaarde.”
Prototype restaurantMcDonald’s heeft in restaurant Arnhem GelreDome een prototype restaurant ingericht dat mogelijkheden weergeeft in de anderhalvemetereconomie. Het prototype in Arnhem bouwt voort op de extra maatregelen die de restaurantketen in maart heeft genomen om gasten via de McDrive en McDelivery, en in enkele gevallen Take Out bij restaurants zonder McDrive, een geheel contactloze bestelmogelijkheid te bieden. Zo zijn de werkwijze en keukenopstelling ingrijpend veranderd. Van een dynamische werkwijze naar een statische werkwijze, waar medewerkers in zones werken op 1,5 meter afstand en waar nodig met afscheidingen. ‘Zet neer, stap weg en pak over’ is het nieuwe werken voor de medewerkers.
Bekijk het filmpje van de proeflocatie