Metropoolregio Amsterdam
u
28 augustus 2020

Afscheid Hans de Boer

De Boer doet oproep voor private oplossingen coronacrisis

“Er wordt te weinig gedaan met het aanbod uit de private sector om de coronacrisis te bedwingen.” Hans de Boer, vertrekkend voorzitter van VNO-NCW, spreekt tijdens zijn afscheidswebinar van VNO-NCW West grote waardering uit voor de inspanningen en regelingen van de regering tijdens de crisis, maar deelt ook de kritiek en zorgen van veel ondernemers.​

Tekst: Pieter van der Meulen

Kim Boersma, directeur VNO-NCW West, opent webinar met een videoboodschap.

“Toen ik begon als voorzitter was het crisis, daarna hebben we geweldige economische jaren gehad,” vertelt de Boer. “Helaas neem ik nu ook afscheid in een crisis. Ik heb de afgelopen periode ondernemers gesproken die als derde generatie een familiebedrijf leiden en ten einde raad zijn. Dat komt keihard bij mij aan. Na hard knokken hebben we met VNO-NCW veel kunnen betekenen om regelingen in het leven te roepen waardoor bedrijven kunnen overleven. Maar er is meer nodig. In de NOW 3.0 komt onder meer een equity fonds, waarvan bedrijven gebruik kunnen maken die in de kern gezond zijn, maar door de coronacrisis in financiële moeilijkheden zitten. Ook komt er een Wopke-fonds, zodat Nederland zich uit de crisis kan investeren en innoveren.” Audrey Keukens, voorzitter VNO-NCW West, vult aan dat er ook voldoende aandacht moet zijn voor de negatieve gevolgen van thuiswerken. “Op lange termijn ontstaan burn-outs en andere psychische klachten. Als werkgevers moeten we daar op tijd rekening mee houden en op inspelen.”

Tot in de absolute nadagen van zijn verlengde voorzitterschap zet De Boer zich onvermoeibaar in voor de belangen van ondernemers in Nederland. In gesprek met dagvoorzitter Caroline van Reenen gaat hij in op de afgelopen jaren. “Ik zie mijn tijd als voorzitter als de kroon op mijn loopbaan. Eigenlijk moeten anderen mijn resultaten beoordelen, maar ik ben dankbaar dat ik me de afgelopen jaren heb mogen inspannen voor ondernemers.” 

‘Er komt een equity fonds voor bedrijven die gezond zijn, maar door de crisis in de moeilijkheden zitten’

Tweesporenbeleid
Twee leden van VNO-NCW West, die keihard zijn getroffen door de coronacrisis, zijn aanwezig bij het webinar en vertellen over de moeilijke tijd voor hun bedrijf. Joke Brouwer, algemeen directeur van Brouwers tour, hoopt volgend jaar het honderdjarig bestaan van haar bedrijf te vieren. “We hoopten op een topjaar, met onder meer het Songfestival, het EK en Sail. Maar het werd een grote flop. Sinds 13 maart zitten we in een andere wereld. We hebben de helft van onze driehonderd medewerkers moeten laten gaan en hebben twintig procent van ons wagenpark opgegeven. Maar dat jubileum gaan we halen!” Ook Lennart de Quartel, directeur-eigenaar van MEB Rotterdam, gespecialiseerd in entertainment- en evenemententechniek, kreeg de volle laag tijdens de crisis. “Een omzetdaling van bijna honderd procent en zeventig procent minder werkgelegenheid bij ons. We hebben ingespeeld door nieuwe producten aan te bieden. We hebben geïnvesteerd in een vaste studio met uitzicht over de Erasmusbrug, voor evenementen zoals deze. Daarnaast verkopen we videoschermen waar mensen ook hun handen kunnen ontsmetten. De eerste lading van negentig stuks is meteen uitverkocht. Daarnaast zijn we bezig met luchtreinigingsinstallaties, zodat mensen weer binnen kunnen werken. Bij dat laatste stuiten we op veel verzet, doordat het RIVM niet openstaat voor een meersporenbeleid. Als vereniging moeten we gezamenlijk een open debat met het ministerie van VWS en het RIVM aangaan, zodat zij niet alles alleen maar inzetten op de anderhalve meter afstand, maar ook oog hebben voor de rol van aerosolen bij de verspreiding van het coronavirus en wat we hiertegen kunnen doen.”

‘Vanuit de private sector reiken wij de politiek talloze oplossingen aan, waarmee veel te weinig gebeurt’
Private oplossingen tegen tweede golf“Wij hebben TNO gevraagd onderzoek te doen naar de rol van aerosolen in de verspreiding van het virus en de rol die luchtreinigers kunnen spelen in het tegengaan daarin,” reageert De Boer. “Vanuit de private sector reiken wij de politiek talloze oplossingen aan, waarmee veel te weinig gebeurt. Hetzelfde geldt voor de testcapaciteit. Verschillende bedrijven kunnen een grote bijdrage leveren, maar de deur blijft dicht. De economische gevolgen zijn enorm. Als je ziet wat er op het individuele niveau van bedrijven gebeurt, is dat diep- en dieptriest. Ik roep alle ondernemers op die concrete aanbevelingen hebben om een tweede golf te voorkomen zich te melden. Wij blijven aandringen en knokken, zodat we als ondernemers samen een vuist kunnen maken.”
Namens alle leden, bestuursleden en medewerkers bedanken we Hans voor zijn onuitputtelijke inspanningen als voorzitter van VNO-NCW de afgelopen zes jaar. 
Vanaf maandag kunt u het webinar terugkijken.​

Gerelateerde artikelen

Metropoolregio Amsterdam 19 december 2024

Even voorstellen: Wouter de Valk

Regio Den Haag 19 december 2024

Nieuw bestuurslid VNO-NCW regio Den Haag

Metropoolregio Amsterdam 28 november 2024

Terugblik bezoek kunstbeurs PAN

Regio Den Haag 20 november 2024

Nieuw bestuurslid VNO-NCW Regio Den Haag

Metropoolregio Amsterdam 13 november 2024

Even voorstellen: Bernold Nieuwesteeg