Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://intern.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/161107%20symp.%20Internationaal%20Zakendoen.jpg
Internationaal zakendoen verrijkt
Datum: 13-11-2016

“Gek genoeg gaat internationaal zaken doen vooral om jezelf”, aldus Grethe van Geffen, directeur Seba. Zij gaf tien tips aan ondernemers tijdens het symposium ‘Internationaal zakendoen’ van VNO-NCW Metropool Amsterdam.


Door Shany Azoulay

 


Grethe van Geffen gaf  tien tips over zakendoen in het buitenland op het symposium ‘Internationaal zakendoen’, dat op 7 november in de A’DAM Toren werd  georganiseerd door VNO-NCW Metropool Amsterdam. Ondernemers  deelden  hun tips over succesvol zijn op de internationale markt. De tips varieerden van lokale expertise hebben tot altijd op tijd een product leveren aan de klant. Zelf vindt Van Geffen haar tip ‘houd je ogen gericht op de bal, niet op emotie’ het belangrijkste. “Je mee laten slepen in je eigen emoties kost vaak onnodig heel veel geld.”

Het spel, regels en knikkers
CEO van gelddrukkerij Koninklijke Joh. Enschede Jos van Leeuwen ziet internationaal zaken doen meer als het spel met regels en knikkers. Volgens hem moet de ondernemer het onderhandelspel spelen, waarbij de drie regels ‘verkopen’, ‘leveren’ en ‘betaald worden’ de kern zijn van het succesvol zakendoen in het buitenland.  Volgens Van Leeuwen zijn in het spel de knikkers die je overhoudt  het belangrijkst. Daarom doet hij op iedere beurs of conferentie  zijn best om nieuwe klanten binnen te halen. “Je weet nooit wie je klant is en wie niet, maar ik hoop dat er uiteindelijk altijd een opdracht uitkomt,” aldus van Leeuwen. De CEO vertelt dan ook tijdens het symposium dat het vaak een lange termijn verhaal is waarbij het leggen van contacten en het bouwen van relaties met de klant belangrijk is. Jos van Leeuwen: “Je moet vertrouwen krijgen in elkaar.”

Hard werken
Internationaal zakendoen is volgens zowel Van Geffen als Van Leeuwen zwoegen. Toch komen ze beiden tot dezelfde conclusie: zaken doen in het buitenland is hard werken, maar het verrijkt je leven en is het zeker waard.

Presentatie Grethe van Geffen:
Tien tips voor internationaal zakendoen - vno-ncw.pdf

Bekijk de fotoreportage

 

Bijlagen
Deel artikel