Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
https://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/200130%20Leeghwaterbrug.jpg
'Dit benadeelt heel Noord-Holland'
Datum: 29-01-2020
Al jaren is de Leeghwaterbrug een hoofdpijndossier voor bedrijven en inwoners van Noord-Holland. In september 2017 is begonnen met werkzaamheden aan de toegangsweg tot Noord-Holland. Komt de brug in 2020, na talloze malen uitstel, dan eindelijk af? “Eerst zien dan geloven.” 

Lees hieronder een overzicht van de werkzaamheden, onduidelijkheid en lobby rondom de Leeghwaterbrug vanaf 2017.

2017

De provincie werkt vanaf zomer 2017 aan de Leeghwaterbrug (N242) in de zuidelijke rondweg van de gemeente Alkmaar zodat (vaar-)weggebruikers veilig gebruik kunnen maken van de brug. Aan het brugdeel in de richting van Heerhugowaard is groot onderhoud gepleegd. Dit werk is inmiddels gereed. Het brugdeel in de richting van het AZ-stadion (A9) wordt helemaal vervangen, omdat dit deel aan het einde is van zijn levensduur. Het verkeer moet tijdens de werkzaamheden over twee rijbanen, in plaats van vijf. “Dit is de enige manier waarop dit kan en er wordt alles op alles gezet om het zo snel mogelijk te realiseren,” zegt Ad Akkies, projectleider van de provincie Noord-Holland. 
Bekijk hier​ waarom de Leeghwaterbrug moet worden opgeknapt.

2018

Uit de nieuwe planning van de aannemer blijkt dat de Leeghwaterbrug pas in september 2019 opgeleverd kan worden. De provincie Noord-Holland heeft in juli 2018 diverse maatregelen aan de aannemer van de Leeghwaterbrug opgelegd, omdat de werkzaamheden niet volgens afspraak verliepen.

Eén van de maatregelen betrof het aanleveren van een herstelplan inclusief planning. Het herstelplan en de planning worden nog aangescherpt, maar geven de provincie voldoende aanleiding om door te gaan. De planning is het meest kritische onderdeel en kent 2 belangrijke data: de herstart van het werk en de ingebruikname van de brug. De herstart van de werkzaamheden aan de brug wordt gepland in de week van 15 oktober 2018. Volgens de nieuwe planning zou de brug eind 2019 af moeten zijn. 

2019

Enkele maanden nadat de werkzaamheden worden hervat, ontstaat opnieuw verwarring rondom de brug. Bouwkranen worden weggehaald en op de bouwplaats lijkt geen activiteit te zijn. Bovendien staat nog steeds de oude opleverdatum op een bord bij de bouwplaats. Het leidt tot vragen aan de wethouder. Volgens een woordvoerder van de provincie Noord-Holland is de opleverdatum van 25 augustus nog altijd van kracht. 

Begin september wordt bekend dat het werk zal duren tot maart 2020. Tot verbazing van Jeroen Veerman. De voorman van VNO-NCW Noordwest Holland gebruikt social media om zijn onvrede te uiten: "Als ondernemer en voorzitter van VNO-NCW Noordwest-Holland erger ik mij aan het steeds weer uitstellen van de oplevering van de Leeghwaterbrug op de N242,” plaatst Veerman op LinkedIn. “Een like is een stem om hiermee aan de slag te gaan​." Het bericht krijgt bijna duizend likes op LinkedIn en duwt de Leeghwaterbrug omhoog op de provinciale agenda en niet zonder gevolg. Naast de steun op social media worden Kamervragen gesteld en wordt een gesprek opgezet tussen het bedrijfsleven en de gemeente. 

2020

“De informatievoorziening vanuit de provincie is verbeterd,” stelt Veerman. “Duidelijkheid van de overheid is belangrijk, dat hebben we goed overgebracht. De handelswijze en communicatie kan niet worden geaccepteerd, een hele bevolkingsgroep is ermee benadeeld. We hebben het bericht gekregen dat de brug in maart dan toch echt af is. Maar eerst zien dan geloven.” 
Lees hier alles over de werkzaamheden van Leeghwaterbrug 

Meer weten over lobbyprojecten van VNO-NCW West? Bekijk alle standpunten in Lobbywijs of download de netwerkapp en kijk onder ‘Lobby’ . 
Bijlagen
Deel artikel