Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
https://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/180418%20Audrey%20Keukens.jpg
Stem voor een betere EU
Datum: 20-05-2019

​“Voor ondernemers is een sterk Europa van essentieel belang. We leven in de Europese Unie in de meest welvarende en vrije samenleving ter wereld, dat moeten we koesteren.” Audrey Keukens, voorzitter VNO-NCW West, pleit voor een kleine, maar goed functionerende Europese overheid.

“Bij de Europese verkiezingen van 23 mei staat veel op het spel, zeker voor ondernemers. De komende jaren zijn op allerlei vlakken bepalend voor onze toekomst. Denk aan de energietransitie, de opkomst van China en de voortsnellende digitalisering. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden kan Nederland niet zonder samenwerkingspartners. Aan ondernemers hoef je niet uit te leggen wat de economische voordelen van een hecht Europees samenwerkingsverband zijn, maar de EU gaat verder dan dat. Het staat voor gemeenschappelijke waarden, vrede, veiligheid en welvaart. In de aanloop naar de verkiezingen hebben VNO-NCW en MKB-Nederland de campagne ‘EU, waarde in de wereld’ gevoerd. Want wij geloven in het belang en de kracht van Europese samenwerking.
Lees meer over de campagne ‘EU, waarde in de wereld’ 

Natuurlijk moeten we kritisch kijken hoe we die samenwerking vormgeven. Hoe zorgen we dat Europa een krachtige en eensgezinde speler blijft in een wereld waar China en de VS een handelsoorlog uitvechten en waarin opkomende economieën, zoals India, Indonesië en Brazilië, een steeds nadrukkelijkere positie opeisen? Hoe verzekeren we ons met een goed functionerend migratiebeleid enerzijds van voldoende geschikte arbeidskrachten en anderzijds van veilige grenzen? Wat voor partnerschap sluiten we met Afrika, hoe blijven we technologisch autonoom en zelfvoorzienend op het gebied van energie en hoe houden we de Randstad verbonden met andere metropolen in de wereld? Het nieuwe Europese parlement staat voor enorme opgaven, die we als Europese gemeenschap alleen gezamenlijk kunnen oppakken.

Stem daarom vóór een betere Europese Unie, met sterk leiderschap en effectieve, democratische besluitvorming. Geef Europa de kaders om regelgeving te handhaven, zonder dat door te slaan in eindeloze bureaucratie die in de weg staat van innovatie en ondernemerschap. Een effectief Europa betekent een welvarend Nederland.”​

Bijlagen
Deel artikel