Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
https://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/151028%20Bouwen%20aan%20een%20nieuw%20huis.jpg
Hamit Karakus van Bouwpower
Datum: 13-02-2019

​Met zijn kersverse rol als voorzitter van het themanetwerk Bouwpower toont Hamit Karakus zijn affiniteit met de bouwsector en Rotterdam. “Juist nu de bouwsector staat voor serieuze uitdagingen, is geloof nodig in een positieve ontwikkeling. We moeten ervaringen en verwachtingen deelbaar maken. Met samenwerking kunnen we problemen voor zijn.”

Door Tristan van Oorschot

De aandacht voor de ontwikkeling van (oude) stadswijken heeft al jaren zijn warme belangstelling. Zo was Karakus als wethouder verantwoordelijk voor de ruimtelijke ontwikkeling, wonen, vastgoed en stedelijke economie. Ook als algemeen directeur van Platform31, een kennis- en netwerkorganisatie voor stad en regio, is wijk- en stadsontwikkeling een belangrijk thema “Bij Bouwpower houden we ons bezig met vragen als: hoe houden we de bouwproductie overeind en welke problemen komen er op ons af? We proberen een brug te slaan tussen bouwers en overheid. Alle partijen op één lijn brengen is lastig, maar maakt deze sector tegelijkertijd razend interessant. Daarom is het een eer om deze voorzitterstaak van Bert Wijbenga over te nemen.”
190214 streamer bericht Hamit Karakus.jpg
Stabiliteit
Net als in de rest van Nederland groeit ook de bouwsector in de regio Rotterdam hard. Toch ligt een terugval altijd op de loer. Karakus: “De bouwsector heeft altijd grote pieken en dalen gekend. Niet alleen tijdens de crisis heeft de bouwsector het moeilijk gehad. Ook in de decennia daarvoor is de sector instabiel gebleken. Met andere woorden: stabiliteit in de bouwketen krijgen, blijft continu een van de grootste uitdagingen.” Volgens Karakus komen daar de verduurzaming en de betaalbaarheid van het wonen bij. “Zo lang het verduurzamen van woningen duur is, komt het proces niet op gang. Dan zien Rotterdammers er de meerwaarde niet van in. Hetzelfde geldt voor de betaalbaarheid van het wonen. Woningen in de Rotterdamse regio worden duurder. We hebben de afgelopen crisis zelf gecreëerd door in de bouwsector niet op tijd de bel te luiden. Er is een kans dat de bouwsector weer ergens gaat vastlopen, waar weten we nog niet. En dan komen oplossingen vaak te laat. Binnen het themanetwerk Bouwpower denken we hierover na, zodat we die problemen voor kunnen zijn.”

Oplossingen
Harde oplossingen voor deze uitdagingen zijn er nog niet. Toch heeft Karakus alle vertrouwen in de toekomst: “Binnenkort is onze eerste grote bijeenkomst van 2019, waar we verschillende discussietafels organiseren over thema’s als arbeidsmarkt, innovatie en uitdagingen in de bouwsector. Ook niet-leden worden uitgenodigd om hun verwachtingen, problemen en oplossingen te delen. Het belangrijkste is dat de bijeenkomst inhoudelijk goed wordt. Ik kijk er erg naar uit en hoop dat de leden zich actief mengen in het gesprek. We hebben elkaar immers keihard nodig!”

Bijlagen
Deel artikel