Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/190207%20Bakkerij%20Hoogvliet.jpg
Hypermoderne bakkerij
Datum: 11-02-2019

24.000 broodjes per uur

Hoogvliet is de enige supermarkt die zich ‘warme bakker’ mag noemen. In de immense bakkerij op de grens van Bleiswijk en Zoetermeer, worden op een gemiddelde dag 300.000 kleine broodjes en 40.000 grote broden gebakken.

Tekst: Pascale Warners, ComPas tekst en redactie

Zo’n vijftig leden van VNO-NCW Oostland en Den Haag krijgen op 7 februari een rondleiding door de hypermoderne bakkerij. De geur van gist en versgebakken brood komt hen bij binnenkomst al tegemoet. Het pand is nu zo’n drie jaar oud. Het ligt vlakbij het nieuwe station Lansingerland op een kavel van 130.000 m2. Naast de bakkerij wordt momenteel hard gewerkt aan het nieuwe distributiecentrum van Hoogvliet. “Nu bevoorraden we alle winkels nog vanuit Alphen aan den Rijn, maar dat gebeurt vanaf 2020 vanuit Lansingerland”, vertelt Riny Kouwer van Hoogvliet Beheer. “Onze ambitie is om een regionale speler te blijven. Volgende maand openen we de zeventigste Hoogvliet-supermarkt. Alle winkels zijn gecentreerd in het midden van het land, maximaal een uur rijden van het distributiecentrum.”

Unieke logistiek
Riny Kouwer vertelt hoe Leen Hoogvliet ruim vijftig jaar geleden met de eerste Hoogvliet Cash & Carry begon op de Parkweg in Voorburg. Foto’s tonen hoe het bedrijf uitbreidde en professionaliseerde: met een nieuwe AGF-formule, digitale prijskaartjes, scanners en de mogelijkheid online boodschappen te doen. “Onze logistiek is uniek”, Vertelt Kouwer. “Hoogvliet is de enige supermarktketen die met wisselbakken rijdt. We leveren de volle container af in de winkel en nemen een container met restafval en retouren mee terug. Onze vrachtwagens zijn binnen tien minuten weer vertrokken.”

Brood als speerpunt
Brood is een belangrijk speerpunt voor Hoogvliet. Dagelijks worden alle filialen vanuit deze bakkerij voorzien van vers brood en in de toekomst is er nog voldoende capaciteit voor uitbreiding. Zelfs als het aantal winkels verdubbelt, kan de bakkerij het gemakkelijk aan om hen te beleveren. Vrijwel alles wordt machinaal geregeld. Een team van vijftien medewerkers werkt in ploegen om het gehele proces te begeleiden. Een van hen vertelt enthousiast dat de computer de ingrediënten berekent, dat een robot het deeg kneedt en hoe het brood gebakken en gekoeld wordt. “Wij verwerken hier per uur wel 18.000 tot 24.000 kleine broodjes, zoals bolletjes of puntjes. Ook hebben we een traditionele steenoven, waarin we ambachtelijke bourgondische broden bakken. De grote broden gaan ongesneden in kratten naar de verschillende supermarkten. Per bestelling zetten we alles klaar in de hal.” De Oostlandse ondernemers lopen langs het hele productieproces. Ze zien de opslag van grondstoffen in grote zakken. Ze kijken toe terwijl het deeg over de band gaat en de broden de oven in- en uitgaan. Ze lopen langs de hoge koeltorens, waarin de kleine broodjes 38 minuten en de grote broden wel een uur afkoelen. En natuurlijk mag er aan het eind geproefd worden!

Bijlagen
Deel artikel