Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/190205%20Groenste%20Stad%20-%20Priva.jpg
Duurzaam ondernemen in delta’s
Datum: 05-02-2019

​“Alle technologieën zijn aanwezig om het klimaatprobleem op te lossen, maar het huidige systeem wordt in stand gehouden. Het is vreselijk”, zegt Meiny Prins, CEO van Priva, tijdens de bijeenkomst van de VNO-NCW netwerken voor directeuren-grootaandeelhouders en groene groeiers op 5 februari 2019 bij Priva in de Lier. Ze geeft haar visie op de ontwikkeling van sustainable urban delta’s en weet de circa 80 ondernemers en relaties te inspireren. Drie van hen klimmen op de pallets midden in de zaal en laten zien hoe zij bijdragen aan de ontwikkeling van leefbare steden. Iedereen begint zich te realiseren: ‘Ik kan ook iets doen!’.

Door Tristan van Oorschot

Priva is met 450 partners actief in meer dan veertig landen en marktleider in klimaatbeheersing en procesbeheer van glastuinbouw en gebouwen. Voor haar bedrijf bezoekt Prins geregeld steden in de wereld, ziet daar ernstige problemen zoals luchtvervuiling, overstromingen en voedseltekorten, maar is optimistisch over de toekomst. Ondernemers – met name Nederlandse ondernemers – hebben de kennis en kunde in huis hebben om de problemen op te lossen. ”We hebben genoeg land in de wereld om 12 miljard mensen te voeden. Sterker nog, als we geen vlees meer eten hebben we genoeg land om 40 miljard mensen te voeden. Toch gaan er dagelijks mensen dood van de honger en wordt de aarde verwaarloosd. Radicale innovatie kan dit veranderen. Steden kunnen transformeren naar sustainable urban delta’s met efficiënte energie- en waterstromen, duurzame voedselproductie in of dichtbij de stad, groene en schone wijken en gedecentraliseerde korte toeleveringsketens.”

Systeem
Bewustzijn en wil zijn er volgens Prins om de problemen op te lossen, maar het systeem werkt niet mee. “Een boer heeft drie keer zoveel land nodig als zijn vader voor hetzelfde inkomen. Er worden varkens op één vierkante meter gehouden, omdat de schnitzel niet meer dan een euro mag kosten. Er wordt gesproken over een vrije markt, maar juist grote bedrijven worden in leven gehouden door de overheid. Soja wordt in Brazilië geteeld en met gesubsidieerde olietankers naar Nederland vervoerd, terwijl wij hier net zo goed soja kunnen verbouwen.”
Prins ziet drie trends die het systeem kunnen doorbreken: implementatie van doorbraaktechnologieën, verdwijnen van alles dat geen waarde toevoegt en de toenemende invloed van de steden. Ze illustreert de trends met voorbeelden. “Doorbraaktechnologie vind je dichtbij huis, in het Westland. Er zijn al kassen die woningen opwarmen en woningen die de kassen afkoelen. Wat het toevoegen van waarde betreft, gaan banken het zwaar krijgen. Als zij ons geen krediet verlenen, doen we het zelf we. Familiebedrijven die andere familiebedrijven financieren. En de steden zullen de aanjagers worden van de grote veranderingen. Projectontwikkelaars krijgen al opdracht ruimte te reserveren voor ‘green belts’ voor de voedselproductie in de buurt van woontorens. Urban farming, bijvoorbeeld op het dak van bedrijfspanden of in verticale kassen, ontwikkelt zich innovatief en snel.”

Madaster, Rescued Soup, Rainroad
Drie deelnemers aan de bijeenkomst laten zien hoe zij kunnen bijdragen aan een sustainable urban delta.
Architect Thomas Rau heeft het Madaster opgericht, een kadaster voor materialen. Door digitale data te verzamelen over de materialen waaruit gebouwen zijn opgetrokken en er waarde aan toe te kennen, worden de materialen interessant voor hergebruik. “Nu is de aarde nog een gesloten systeem. Dit moet veranderen door elk materiaal herbruikbaar te houden. Circulariteit elimineert afval. Vastgoed wordt losgoed en waardeloos wordt waardevol”.
Bekijk de video hier (3.15)

Student Wouter Soons laat zijn dat de Hotelschool The Hague zich inzet tegen voedselverspilling en de 17 SDGs (Sustainable Development Goals van de United Nations heeft opgenomen in het onderwijscurriculum. “Voedsel dat wordt afgeschreven voor supermarkten gebruiken wij om eten van te maken, zoals we van een grote restpartij cherrytomaten soep hebben gemaakt. Wij hebben voor iedereen een pot soep meegenomen. Dat maakt jullie allemaal tomaten rescuers. ”
Meer informatie over de Research Centre van de Hotelschool The Hague

Rinze de Vries van Movares adviseert gemeenten hoe ze steden het beste kunnen inrichten met het oog op klimaatverandering: “Rainroad is een voorbeeld van duurzame inrichting. De Rainroad vangt water op tijdens regenbuien en voorkomt dat straten onderlopen. Omgekeerd kan het opgevangen water in de zomer verdampen wat voor verkoeling in de straten zorgt.”
Bekijk de video over Rainroad hier (1.15)

Kritische noten
De ondernemers zeggen geïnspireerd te zijn door de verhalen van Prins, Rau, Soons en De Vries. Toch blijven er kritische noten, zoals de risico’s van innovatieve investeringen, achterlopende regelgeving en het niet kunnen aantrekken van talent. Maar door het delen van kennis zoals op deze bijeenkomst, en een stukje geloof, staan ze allemaal klaar om (verder) te bouwen aan de duurzame stad van de toekomst.

Visie ‘Sustainable Urban Delta’ van Meiny Prins (5MB)
PowerPoint Presentatie van Meiny Prins (20MB)

Boek: Material Maters
Over het Madaster, door Thomas Rau
20 euro

Bijeenkomst bijwonen van het DGA-netwerk? www.vno-ncwwest.nl/dga
Wil je Groene Groeier worden? (geen kosten) www.groenegroeiers.nl

Video
Fotoreportage

Bijlagen
Deel artikel