Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/190131%20Closing%20The%20Loop%20-%20Joost%20de%20Kluijver.jpg
‘Word geen anti-beweging!’
Datum: 30-01-2019

​“Wil je bijdragen aan verduurzaming van de economie, verander het systeem dan van binnenuit. Enkel ertegen rebelleren schiet niet op.” Met Closing the Loop (CTL) verduurzaamt oprichter Joost de Kluijver de telecomsector. CTL laat zien hoe je als ondernemer je bijdrage aan de Sustainable Development Goals schaalbaar maakt.

Tekst: Jelle van der Meulen

De afgelopen tien jaar werden wereldwijd meer dan 7 miljard mobiele telefoons geproduceerd. Van alle toestellen die worden hergebruikt, komt twee derde terecht in landen waar geen verantwoorde recycling-infrastructuur bestaat. Na een derde of soms zelfs vierde leven belanden veel toestellen aan het einde van hun levensduur alsnog op de vuilnisbelt. CTL, winnaar van de Circular Award 2018, zorgt ervoor dat ook toestellen uit deze landen veilig gerecycled worden.

One for One
Wanneer bedrijven en organisaties CTL inschakelen, wordt per nieuw gekochte telefoon ter compensatie in een ontwikkelingsland een afvaltelefoon ingezameld: het ‘One-for-One concept’. Een nieuwe telefoon wordt gecompenseerd door de recycling van een defecte. De grondstoffen van de ingezamelde afvaltelefoons worden hergebruikt. Deze bedrijfsstrategie sluit naadloos aan op de SDG’s, met name op nummer 12: duurzame consumptie. Waar voor veel bedrijven het meten van de SDG’s een obstakel blijkt, heeft De Kluijver advies uit eigen ervaring. “Je kunt je duurzame strategie, en daarmee de implementatie van de SDG’s, het beste meten door een gespecialiseerde partij in te schakelen. Experts kunnen audits en checks uitvoeren om de meetbaarheid van je organisatie in kaart te brengen. Dit maakt de SDG’s schaalbaar – en je impact objectief, omdat deze door een onafhankelijke derde wordt gecontroleerd. Daarnaast kan transparantie de meetbaarheid van duurzame doelstellingen vergroten. Laat je inspanningen zien, laat je toekomstvisie zien en leg uit wat je geleerd hebt – óók door te vallen. Dit vergroot je geloofwaardigheid en kan anderen helpen en inspireren. Door kennis en ondernemerschap te delen en door samen te werken, kan Nederland dé internationale aanjager worden van een afval-vrije wereld.”

Samen met lineair
Closing the Loop wil een zichtbare impact maken en zoekt de samenwerking met grote partijen, zoals T-Mobile. De telecomgigant heeft de ‘Recycle Deal’ gesloten met CTL. T-Mobile klanten kunnen zo actief bijdragen aan het reduceren van elektronisch afval. Na afloop van een contract krijgt de klant de mogelijkheid het toestel terug te verkopen aan T-Mobile. “Veel grote bedrijven werken nog niet volledig circulair, maar vrijwel allen hebben goede bedoelingen op dat vlak. Haak daar als Groene Groeier op in! We moeten juist samenwerken, ook met lineaire bedrijven. Van alleen maar rebelleren wordt niemand beter. Wij werken samen met T-Mobile en grote IT-leveranciers als Centralpoint, die op hun beurt een enorm bereik hebben. Alleen door samen te werken, zijn de SDG’s ook daadwerkelijk haalbaar.”​

Bijlagen
Deel artikel